Vilniaus blusų turgus žiemos Šokių bare

Drabužių kabyklos, mezginiais, papuošalais ir kitomis smulkmenomis nukloti staliukai, muzika, galimybė užkąsti, išgerti kavos ar suvalgyti ledų. Tokioje šiltoje ir jaukioje erdvėje įsikūrė Vilniaus blusų turgus.

Įsikūrė po stogu

Maždaug prieš mėnesį palikęs savo mėgstamą Mokytojų namų kiemelį garsusis Vilniaus blusų turgus rado naujus namus. Jis įsikūrė Šermukšnių gatvėje esančiame Šokių bare.

„Kadangi turime šiltąjį ir šaltąjį metų laiką, pasibaigus vasarai tikrai reikia uždaros patalpos, kurioje būtų galima šiuos turgelius rengti. Taigi šį šaltąjį sezoną pražiemosime čia“, - sakė Vilniaus blusų turgaus viena organizatorių Doloresa.

Naujoje vietoje per du aukštus įsikūręs blusturgis gali sutalpinti apie 50-60 prekybininkų. Tiesa, organizatorių sumanymu, čia prekiaujantys žmonės turi keistis.

„Tai yra ne verslinis turgelis, kur žmonės ateina kaip į darbą. Idėja tokia, kad prekybininkai keistųsi, būtų įvairesnė pasiūla, žmonės turėtų galimybę „apsivalyti“ – parduoti jiems nebereikalingus daiktus, kurie kitiems dar gali labai pravesti. Taigi kaskart čia užsukę rasite vis kitų prekybininkų“, - paaiškino pašnekovė.

Vestuvinė suknia – net už dyką

Visi puikiai žino, kad blusų turgus yra vieta, kurioje prekiaujama asmeniniais naudotais daiktais: drabužiais, avalyne, papuošalais, namų apyvokos reikmenimis, interjero detalėmis, žaislais, knygomis, kitomis smulkmenomis.

Čia taip pat galima rasti ir vienetinių rankų darbo gaminių ir net garsių dizainerių drabužių. Pavyzdžiui, viena mergina už 70 litų parduoda dar gerai atrodančius Ramunės Piekautaitės kurtus džinsus.

Be abejonės, labai svarbi ir pati aplinka. Šokių bare įsikūręs blusturgis primena vieną tų mažų senamiesčio parduotuvėlių: jauku, skamba muzika, šnekučiuojasi čia atėjusios prekybininkės ir klientės. Gali ramiai pasivaikščioti, apžiūrėti, jei norėsi, ir pasimatuoti, niekas primygtinai nieko neperša. Nors jei pradedi labiau domėtis, gali sulaukti ir uolesnio siūlymo įsigyti prekę.

Nebe pirmą kartą blusturgyje prekiaujančios mama ir dukra vargsta jau beveik metus niekaip negalėdamos parduoti dukters vestuvinės suknelės.

„Pirkome ją Anglijoje už 700 svarų sterlingų. Ji net nenaudota. Prašome už ją 50 litų ir tai niekas neperka“, - kalbėjo moteriškė. Vienai merginai pajuokavus, kad ji puikiai tiktų dienraščio žurnalistei, moteris suknią pradėjo siūlyti primygtinai: „Eikite, pasimatuokite, žiūrėkite, kaip gražiai išsiuvinėta. Tik už 50 litų! Na, gerai, jei imsite, atiduosiu už dyką!“

Pinigus aukoja gyvūnams

Pasak blusturgio organizatorės, Vilniuje labai trūksta vietų, ypač senamiestyje, kuriose jaukiai sutilptų žmonės ir būtų galima tokius turgelius rengti. „Ir kiemų nėra. Todėl ir turime tokius favoritus kaip Mokytojų namų kiemelis, į kurį, tikimės, pavasarį galėsime sugrįžti“, - sakė Doloresa.

Jos teigimu, į naujoje vietoje įsikūrusį blusturgį užsuka nemažai žmonių, tačiau ne tiek, kiek galėtų, nes ši žinia dar plačiai nepasklido. Organizatorė įsitikinusi, kad prieš Kalėdas Šokių bare bus sausakimša, nes kad ir kaip būtų, blusturgius vilniečiai jau pamėgo.

„Blusturgio idėją žmonės labai priėmė. Anksčiau viską kaupdavome namuose, o dabar turime puikią galimybę tais daiktais keistis, juos parduoti. Čia tiesiogiai bendraujama, matai, iš kokio žmogaus ir ką perki. Mes taip pat raginame daiktus, kurių prekybininkai čia neparduoda, išvežti į Raudonąjį Kryžių“, - teigė pašnekovė.

Beje, blusturgyje ne visi prekybininkai uždirbtus pinigus dedasi sau į kišenę. Įvairiais papuošalais prekiaujančios moterys vykdo savanorišką akciją – padeda Lietuvos gyvūnų globos draugijos Vilniaus skyriui ir gautus pinigus aukoja likimo valiai paliktiems gyvūnams išgelbėti.

Vilniaus blusų turgus vyksta kiekvieną sekmadienį 12-16 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gal

gal portretas
cia tik nuotraukose skurdus asortimentas atrodo? Kagi - reikia juk nuo ko nors pradeti.

to gal

to gal portretas
asortimentas atspindi zmoniu namu turini. juk ka turime, ta ir parduodame.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių