Suimtas sukčiavimu įtariamas Gariūnų grupuotės vadeiva

Sukčiavimu stambiu mastu įtariamas organizuotos grupuotės, veikusios Gariūnų turgavietėje, vadeiva – suimtas.

Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas antradienio popietę patenkino prokuratūros prašymą ir maždaug pusės milijono litų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) valstybei, įtariama, nesumokėjusį verslininką Tadeušą Baldovskį leido suimti mėnesiui.

Teismas pažymėjo, kad verslininkas įtariamas labai sunkiu nusikaltimu, todėl jam turi būti skirta griežčiausia kardomoji priemonė. Tiesa, prokuroras įtariamąjį prašė leisti suimti trims mėnesiams, motyvuodamas, kad organizuotos grupuotės, įtariama, lyderis gali trukdyti ikiteisminiam tyrimui bei sunaikinti svarbius įkalčius, paveikti liudytojus.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ir prokuratūros pareigūnai į teismą kreipėsi tik dėl organizuotos grupuotės, įtariama, organizatoriaus suėmimo – kitiems turėtų būti skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

DELFI šaltiniai teigia, kad iš viso pareigūnai pirmadienį ir antradienį sulaikė net 18 prekeivių. Jiems pareikšti įtarimai ne tik dėl sukčiavimo, bet ir dėl dokumentų klastojimo bei apgaulingos apskaitos tvarkymo.Pirminiais duomenimis, verslininkai valstybei galėjo nesumokėti mažiausiai 500 tūkst. litų. Tiesa, tai tik pirminiai įtarimai, ateityje ši suma gali dar padidėti.Ikiteisminio tyrimo pareigūnai kol kas dar nėra linkę komentuoti, nes iki šiol atlieka būtiniausius operatyvinius veiksmus. Visą pirmadienį ir antradienį jie krėtė ne tik turgavietę, bet ir įtariamųjų bei jų šeimų namus ir kitas patalpas.

Per kratas pareigūnai rado svarbių įkalčių, patvirtinančių, jog prekeiviai išvengė mokestinių prievolių valstybei.Be to, kratų metu FNTT pareigūnai aptiko stambias sumas grynųjų pinigų – daugiau kaip 600 tūkst. Lt bei suklastoti dviejų Lietuvoje registruotų įmonių apskaitos dokumentai.Įtariama, kad verslininkai kinijoje įsigytas prekes labai pigiai išmuitindavo Vokietijoje, o paskui parvežę į Lietuvą parduodavo pagal patentus dirbantiems Gariūnų prekeiviams.

Šie, vengdami mokestinių prievolių, nurodydavo, kad prekes parduoda labai pigiai ir pinigus pervesdavo per Latviją vienai ofšorinei kompanijai.Tarp įtariamųjų yra minimi trys Vokietijos piliečiai.Pirminiais duomenimis, įtariamiesiems, kurie siejami su dviem bendrovėmis, inkriminuojami nusikaltimai, padaryti nuo 2011-ųjų sausio iki šių metų spalio.

Pareigūnai nustatė, kad verslininkai Kinijoje įsigijo įvairių prekių ne mažiau kaip už 2,5 mln. litų.Krečiant Gariūnų prekeivius dalyvavo ir specialūs Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbuotojai.Įtariama, kad prekių gabenimu iš Kinijos į Gariūnus ir kitas turgavietes bei prekybos vietas užsiimančios įmonės į Lietuvą iš Kinijos gabendavo įvairias prekes ir klastodavo prekių įsigijimo dokumentus, nurodydamos melagingus duomenis apie jų kiekius ir jų realias kainas.

Panašia veikla užsiėmė ir praėjusių metų spalį Gariūnuose sulaikyta prekeivių grupuotė. Pareigūnai neslepia, kad pirmadienį ir antradienį surengta operacija yra pernai pradėto tyrimo dalis.

Tada buvo išaiškinta ir pinigų mokėjimo už prekes schema: asmenys, turintys verslo liudijimus ir užsiimantys prekybine veikla Gariūnų turgavietėje ir kitose prekybos vietose, be jokių apskaitos dokumentų perduodavo dideles pinigų sumas tam tikriems organizuotos grupės nariams, kurie jas perduodavo kitiems organizuotų grupių organizatoriams.

Pastarieji tiesiogiai arba per tarpininkus surinktus iš jiems pavaldžių asmenų pinigus perduodavo dar kitiems organizuotos grupės nariams, o šie, naudodamiesi ribotos atsakomybės bendrovių sąskaitomis, pervesdavo juos į Kinijoje esančių asmenų bei įmonių sąskaitas.

DELFI jau skelbė, kad pirmadienį Gariūnuose kratas atlieka FNTT ir VMI pareigūnai.FNTT skelbė, jog prieš metus kratų metu rasta 1,2 mln. Lt, taip pat nustatyta, kad be jokių dokumentų prekeiviai įsigijo prekių už maždaug 5 mln. Lt.Nuo valstybės mokesčius slepiančius Gariūnų prekeivius ne kartą pareigūnus sutramdyti ragino prezidentė Dalia Grybauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tomaševskis

tomaševskis portretas
savo tautietį apgins ir medalį dar pakabins, tik duokit jam valdyti VRM, nes visa lenkų frakcija be tos ministerijos nenurims, tikrai nenurims. Ir Lietuvą valdys lenkai, jei butkevičius neturės stuburo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių