Stipresnės bendruomenės džiugina rezultatais

Vietos bendruomenių savivaldos programa rudenėjant duoda gerų rezultatų. Tikslingai naudojamos ministerijos lėšos, stiprėja pačios bendruomenės, jų nariai aktyviau prisideda prie projektų kūrimo.

Nuveikė nemažai darbų

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko inicijuota Vietos bendruomenių savivaldos programa, pagal kurią šiais metais visoms Lietuvos savivaldybėms viešiesiems poreikiams patenkinti iš valstybės biudžeto skirta 8 mln. litų, pasirodė esanti ne tik veiksminga, bet ir populiari. Ministro idėja sustiprinti bendruomenių vaidmenį virto šiuo konkrečiu projektu.

„Ji ypatinga tuo, kad suteikia teisę bendruomenėms pačioms nuspręsti, ką aktualu tvarkyti, įsigyti, t. y. kaip panaudoti gautas lėšas, tenkinant bendruomenės viešuosius poreikius. Pavyzdžiui, ar tvarkyti vaikų žaidimo aikšteles, ar parkus, ar padėti nepasiturinčiam bendruomenės nariui, ar pagerinti gyvenimo sąlygas neįgaliam žmogui, ar organizuoti vaikų ar senelių užimtumą“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja Lina Bušinskaitė.

Metams einant į pabaigą, bendruomenės jau yra nemažai nuveikusios konkrečių darbų už šias lėšas. Didžiausias dėmesys skirtas įgyvendinti idėjoms, kurios vienaip ar kitaip prisideda prie žmonių gerovės, pavyzdžiui, žaidimo aikštelės vaikams.

Vaidmuo stiprėja

Pastaruoju metu bendruomenių vaidmuo mūsų šalyje vis stiprėja. Tad ir toliau vienas svarbiausių socialinės apsaugos ir darbo ministro D.Jankausko ir jo vadovaujamos ministerijos uždavinių išlieka skatinti bendruomeniškumo plėtrą, ugdyti visuomenėje pilietiškumą ir pasitikėjimą, siekti bendruomeniškesnės savivaldos.

Žinoma, skatinamas turi būti ne tik bendruomenių kūrimasis, bet ir stiprinami bendruomenių finansinės veiklos pagrindai. „Svarbu suteikti platesnes teises ir atsakomybes bendruomenėms veikti socialinės rūpybos, užimtumo ir kitose srityse“, – teigė L.Bušinskaitė.

Taigi bendruomenių ir nevyriausybinių organizacijų aktyvinimas įsitraukti į socialinių problemų sprendimą yra vienas svarbiausių ministerijos uždavinių.

Tyrimas patvirtino faktus

2011 m. atliekant bendruomeninių organizacijų tyrimą nustatyta, kad Lietuvoje veikia per 1800 bendruomeninių organizacijų, atstovaujančių konkrečios gyvenamosios vietovės gyventojams. Įsimintina ir tai, kad aktyviausias organizuotas bendruomeninis judėjimas šalyje prasidėjo 2003–2004 m.

Įdomu ir tai, kad didžiausia bendruomeninių organizacijų koncentracija Panevėžio ir Alytaus apskritims priklausančiose savivaldybėse. Čia 10 tūkst. gyventojų tenka 13 ir daugiau bendruomeninių organizacijų.

Didžiausia bendruomeninių organizacijų dalis kaip savo paskirtį įvardija įvairių renginių ir švenčių organizavimą (76,7 proc.), gyvenamosios aplinkos tvarkymą (66,7 proc.). Socialinių paslaugų, pagalbos bendruomenės nariams teikimą kaip vieną iš pagrindinių savo tikslų nurodo 25,7 proc. bendruomeninių organizacijų.

„Pagrindinis bendruomeninių organizacijų tikslas – gyventojus telkti vykdyti bendrą veiklą, pavyzdžiui, tvarkyti gyvenamąją aplinką, organizuoti įvairias bendruomenės šventes, vykdyti kitą panašią veiklą. Taigi žmonių nuomonės apie bendruomenių vaidmenį nėra nutolusios nuo realybės“, – pabrėžė L.Bušinskaitė.


Šiame straipsnyje: bendruomenėsbendruomenė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių