Stalo futbolo puoselėtojai rengiasi galingam spurtui

Stalo futbolas Lietuvoje aktyviai pradėtas populiarinti vos prieš ketverius metus, bet šiandien mūsų šalies žaidėjai sėkmingai kovoja pasauliniuose čempionatuose.

Per 200 Lietuvos stalo futbolo žaidėjų visus metus dalyvauja įvairiuose šalies turnyruose, o savaitgalį vykstančios “Lietuvos taurės 2012” varžybose paaiškės šalies čempionai. Kaip gyvuoja stalo futbolas mūsų šalyje, kuo džiugina ir kokios jo perspektyvos, šių varžybų įkarštyje „Vilniaus diena“ kalbėjo su vienu iš stalo futbolo pradininkų Lietuvoje Simonu Jakubausku, kuris yra VšĮ Stalo futbolo iniciatyva“ vadovas bei stalo futbolo klubo „Foosin“ vadovas ir įkūrėjas.

- Apie stalo futbolą plačiai negirdėti. Kur, kaip jis gyvuoja?

- Labiausiai stalo futbolo populiarinimu Lietuvoje rūpinasi organizacija „Foosin“, pradėjusi veikti 2008-aisiais, Nacionalinė stalo futbolo federacija. Veiklą apima stalo futbolo turnyrų rengimas, rūpinimasis inventoriumi. „Foosin“ futbolo stalų turi visoje Lietuvoje, Vilniuje turi stalo futbolo klubą, taip pat remia Šiaulių ir Klaipėdos stalo futbolo klubus. Kaune žaidėjai turi vietų šiam sportui praktikuoti, bet nuolatinio klubo dar trūksta. Kituose miestuose bendruomenės savo iniciatyva populiarina stalo futbolą. O „Foosin“ yra visus vienijanti ir save išlaikanti organizacija, savo misija laikanti stalo futbolą pristatyti ne kaip laisvalaikio, šeimos užsiėmimą, o kaip sportą.

- Papasakokite plačiau apie „Lietuvos taurę“.

- Mažieji stalo futbolo čempionatai vyksta didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Iš viso jų buvo šeši. Čempionatų prizininkai, taigi geriausi metų žaidėjai pagal reitingus, patenka į „Lietuvos taurę“ ir aiškinasi, kurie yra geriausi iš geriausių. „Lietuvos taurė” vyksta jau trečius metus. Šiandien įvairiose rungtyse kovoja apie 40 dalyvių, dalis žaidėjų, deja, iškrito dėl gripo epidemijos. Apdovanosime keturių rungčių nugalėtojus: atvirų vienetų, atvirų dvejetų, moterų vienetų ir dvejetų. Anksčiau turėjome jaunių rungtį, bet geriausi mūsų jauniai jau užaugo iki atvirų varžybų, t.y., peržengė 18 metų kartelę, o jų įpėdinių nėra pakankamai, dalis žaidėjų kol kas nepasiruošę aukšto lygio varžyboms. Tačiau stiprių jaunių kovų turėtume sulaukti kitais metais.

- Moterys žaidžia vienetų ir dvejetų varžybose. Ar stalo futbolas jų taip mėgstamas?

- Dideliu moterų skaičiumi šiame sporte pasigirti negalime. Jų nemažai lankosi klubuose, žaidžia stalo futbolą, tačiau kaip sportu juo domisi kur kas mažiau moterų nei vyrų.

- Kokie prizai laukia „Lietuvos taurės“ nugalėtojų?

- Šiemet nusprendėme teikti ne taures, pagalvojome, kad simboliška ir gražu būtų geriausiems Lietuvos žaidėjams perleisti tokias istorines vertybes kaip skaičiuoklius, kurie buvo įdėti 16-oje pirmųjų futbolo stalų. Šie stalai buvo atvežti į Lietuvos barus 2008-aisiais ir padėjo pamatą stalo futbolui mūsų šalyje. Nors iki šiol baras ir sportas daugeliui atrodo keistas ir neįmanomas derinys. Taigi iš tų pirmųjų skaičiuoklių ir padaryti šiemečiai medaliai.

- Kokie yra lietuvių stalo futbolo žaidėjų pasiekimai užsienyje?

- Stebinantys ne tik mus pačius, bet ir stalo futbolo veteranus. Stalo futbolas, kaip sportas, pasaulyje praktikuojamas jau apie 50 metų, kaip žaidimui jam – per 100 metų. Atviro stalo futbolo kategorijoje lietuvių yra pasaulio geriausiųjų penkiasdešimtuke, jauniai pernai pateko į pasaulio geriausiųjų dešimtuką. O šiemet mūsų tikslas ir ambicija yra jaunių prizinė vieta pasaulio reitinge.

- Kokią regite stalo futbolo ateitį, perspektyvą Lietuvoje?

- Šviesią. „Foosin“ yra save išlaikanti organizacija, dar nesame prašę paramos iš valstybės. Tuo, kad kol kas gebame sukurti sau pamatą, ir didžiuojamės, ir džiaugiamės. Šiais metais ketiname galingai spurtuoti populiarindami stalo futbolą. Subūrėme komercinę komandą, kuriai jau atsirado rėmėjų, remsime perspektyvius sportininkus, padėsime dalyvauti užsienio turnyruose. Iki šiol dalyvauti juose būdavo įmanoma tik turint savų lėšų. Taip pat ketiname rengti projektus su Lietuvos mokyklomis, nemokamai atvežti į jas futbolo stalus. Tikiu, kad šiemet stalo futbolas ryškiai sužibės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių