Socialdemokratai teikia pataisas dėl Vilniaus universiteto

Keturi socialdemokratų atstovai, vienas jų - buvęs Vilniaus universiteto rektorius Benediktas Juodka, teikia pataisas, kurios leistų Vilniaus universiteto statutą tvirtinti įstatymu.

Socialdemokratai siūlo keisti Mokslo ir studijų įstatymą iš jo išbraukiant konkrečiai nurodytą teisės akto formą, kuria patvirtinami aukštųjų mokyklų statutai.

Šiuo metu įstatymas numato, kad valstybinio universiteto statutas tvirtinamas Seimo nutarimu, valstybinės kolegijos statutas - Vyriausybės nutarimu.

Šią nuostatą socialdemokratai siūlo keisti nustatant, kad universitetų statutus tvirtina Seimas, kolegijų - Vyriausybė, bet nebenustatyti, kokiu teisės aktu.

Savo statutą tvirtinti atskiru įstatymu siekia Vilniaus universitetas, priešinęsis su aukštojo mokslo reforma įvestu reikalavimu valstybinio universiteto statutą tvirtinti Seimo nutarimu.

Vilniaus universitetas savo naujausią statuto redakciją patvirtino gruodį ir jį Seimui pateikė kaip lex specialis įstatymą. „Tikimasi, kad tokia VU statuto forma, kurios laikomasi nuo 1990 metų, ras ir parlamento pritarimą“, - tuomet skelbė universitetas.

Statutą įstatymu patvirtinti leidžiančias pataisas pateikę parlamentarai argumentuoja, kad su studijų reforma įvesta nuostata dėl valstybinių universitetų tvirtinimo Seimo nutarimu „negalėjo panaikinti Vilniaus universiteto statuto patvirtinimo įstatymo, kuris pagal teisinę formą yra lex specialis“.

„Vilniaus universiteto statuto patvirtinimo įstatymas galioja ir šiuo metu, todėl yra susidariusi teisinė kolizija. Projektu siekiama įtvirtinti de facto galiojančią teisinę praktiką, pagal kurią dalies universitetų statutai patvirtinti Seimo nutarimu, o dalies - atskiru įstatymu“, - teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Vilniaus universiteto statutas 1990 metais Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo buvo patvirtintas atskiru įstatymu. Tai vienintelis aukštosios mokyklos statutas, patvirtintas įstatymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Studentas

Studentas portretas
Ką siūlo valdantieji viskas gerai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių