Rūkantiems viešose vietose Trakuose gresia įspėjimai ir baudos

Trakų rajono savivaldybės tarybos sprendimu uždrausta rūkyti viešose vietose. Taip siekiama užtikrinti vaikų ir suaugusiųjų teises į sveiką ir švarią aplinką.

Vadovaujantis Trakų rajono savivaldybės tarybos 2012 m. gruodžio 27 d. priimtu sprendimu „Dėl nerūkymo zonų nustatymo“ uždrausta rūkyti Trakų rajono savivaldybės aikštėje, Trakų rajono kultūros rūmų aikštėje, Trakų rajono savivaldybės seniūnijų administracinių pastatų teritorijose, Trakų rajono viešosios bibliotekos ir Trakų rajono viešosios bibliotekos filialų teritorijose, šias teritorijas paskelbiant nerūkymo zonomis.

„Narkomanijos prevencijos komisija tai buvo įtraukusi į savo veiklos planą, pateikė jį tarybai ir sprendimas buvo priimtas“, - sakė Trakų rajono savivaldybės Narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos komisijos sekretorė Ramunė Zarembienė.

Pasak jos, tokio sprendimo tikslas – užtikrinti vaikų ir suaugusiųjų teises į sveiką aplinką viešose vietose. Taip pat tai bus bandymas ne tik įrodyti, kad rūkymas kenkia žmogui, bet ir siekis pakeisti rūkaliaus įpročius.

„Tai galimybė formuoti visuomenės tradicijas. Nerūkymo zonos veikia ir kaip auklėjamoji priemonė nepilnamečiams. O didžiausia nerūkymo zonų nauda bus ta, kad labiausiai lankytinose vietose vaikai ir suaugusieji galės kvėpuoti švariu oru“, - teigė R. Zarembienė.

Šiose vietose bus įrengti įspėjamieji ženklai. Dėl lėšų trūkumo jų dar nėra, tačiau kaip sakė R. Zarembienė, šiemet lėšų bus numatyta ir pasistengta kuo greičiau tuos ženklus pastatyti. Todėl kol kas gyventojai ir Trakų svečiai bus tik įspėjami, o vėliau, pastačius ženklus, asmenys, rūkantys draudžiamose vietose, bus baudžiami.

Pagal Lietuvos Respublikos Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 185(1) straipsnį „Rūkymas vietose, kuriose draudžiama tai daryti“ piliečiui gali būti taikoma administracinė bauda nuo 20 iki 50 litų.

Trakų rajono savivaldybės darbuotojai kviečia žmones nebūti abejingus, o pastebėjus minėtose vietose rūkančius mandagiai paprašyti jų nerūkyti arba perspėti dėl galimų padarinių.

Rūkyti (vartoti tabako gaminius) draudžiama:

  • visose švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose ir šių įstaigų teritorijose;
  • darbo vietose, esančiose uždarose patalpose. Įmonėse, įstaigose ir organizacijose gali būti įrengtos specialios patalpos (vietos), kuriose leidžiama rūkyti. Rūkymo patalpų (vietų) įrengimo ir eksploatavimo reikalavimus nustato Lietuvos Respublikos Vyriausybė ar jos įgaliota institucija;
  • bendrose gyvenamosiose, kitose bendro naudojimo patalpose, kuriose nerūkantieji gali būti priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru;
  • visų rūšių viešajame transporte, išskyrus tolimojo susisiekimo traukinius, kuriuose turi būti numatyti atskiri vagonai nerūkantiesiems ir rūkantiesiems, taip pat orlaivius, kuriuose numatytos atskiros vietos nerūkantiesiems ir rūkantiesiems;
  • restoranuose, kavinėse, baruose, kitose viešojo maitinimo įstaigose, klubuose, diskotekose, interneto kavinėse (interneto klubuose ir pan.), lošimo namuose (kazino), automatų ar bingo salonuose, kitose laisvalaikio praleidimo įstaigose, patalpose, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai, ir kitose žmonėms aptarnauti skirtose patalpose, išskyrus specialiai įrengtus cigarų ir (ar) pypkių klubus. Cigarų ir (ar) pypkių klubų įrengimo tvarką nustato Lietuvos Respublikos Vyriausybė ar jos įgaliota institucija.

 


Šiame straipsnyje: rūkymasviešoji vietaTrakai

NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
Tai ju kekse negaminkit tabako gaminiu ir neeksploatuokit ju Lietuvoje! ir nieks jums nerukys kampuose pasislepe .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių