R. Adomavičius prašo grąžinti 40 tūkst. Lt, kuriuos STT laiko kyšiu

Kyšininkavimu įtariamas Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius prašo, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) jam grąžintų konfiskuotą mobiliojo ryšio telefoną bei 40 tūkst. litų – pinigus, kuriuos STT laiko kyšiu, o pats politikas vadina nuosavomis lėšomis.

Tai DELFI patvirtino pats R. Adomavičius. Politikas taip pat pradėjo teikti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) informaciją apie rinkimų kampanijos sutartis, kurioms apmokėti esą buvo reikalingi STT konfiskuoti pinigai. Tiesa, VRK teigia šią informaciją gavusi tik įsisiūbavus kyšininkavimo skandalui.

STT telefono ir pinigų neatiduoda

Prasidėjus korupcijos skandalui, keletą dienų su R. Adomavičiumi buvo labai sunku susisiekti, mat vicemero telefonus susirinko STT agentai. Šiuo metu vienu iš numerių politikui prisiskambinti galima – jis iš ryšio operatoriaus paėmė naują SIM kortelę, bet paties telefono iš STT neatgavo.

„Jie paėmė juos visus, tuos pinigėlius, kiek jų tenai buvo. Ir vakar aš klausiau, kaipgi su jų grąžinimu. Nes labai jų reikia. Tyrėjas sako, čia ne man klausimas – rašykit prašymą ir dėl telefonų grąžinimo, ir dėl kompiuterio. Telefono negrąžino. Šitas telefonas veikia nuo penktadienio. Kitas aparatas, tiktai numeris tas pats. Nieko dar jie negrąžino. Sakė, rašykit prašymą – tada žiūrėsim“, - DELFI sakė R. Adomavičius.

40 tūkst. litų netekęs politikas, VRK duomenimis, dar turėjo šiokius tokius rezervus. Jis antradienį į savo rinkiminę sąskaitą įnešė 4 tūkst. Lt. „Įnešiau, kadangi reikėjo apmokėti. Nes kitaip nekabina tų nelaimingų stendų“, - sakė R. Adomavičius.

Turi aiškintis ir dėl menamo susirgimo

Santykių aiškinimasis su STT – ne vienintelis vicemero rūpestis. Trečiadienį politikas neatvyko į Baltijos TV laidą „Sąmokslo teorija“, atsiprašęs dėl sušlubavusios sveikatos. Netrukus pasipylė pareiškimai, esą Vilniaus vicemeras pretenduoja į politikų, kurie susidūrę su STT persikrausto į ligoninės palatą, gretas.

Tačiau nedarbingumo lapelio R. Adomavičius neturi ir turėti neketina. O į „Sąmokslo teoriją“ jo esą neišleido ne gydytojai, o antroji pusė – žurnalistė Laura Čyžiūtė.

„Truputį temperatūra pakilo. Sloga ir gerklė. Žinote, į televiziją tokioje būsenoje... Aš paskambinau Arnui Klevečkai („Sąmokslo teorijos“ vedėjui – DELFI) dvi ar tris valandas prieš laidą. Sakau, nepykite, negaliu dalyvauti – daktarai man rekomenduoja gulti į lovą. O daktaras mano – tai yra Laura. Vakar vakare jau skambina kažkuris portalas, klausia – ar jūs tikrai gulit ligoninėje? Sakau, kas čia per naujiena“, - sakė socialdemokratas.

„Sukūrė sąmokslo teoriją, kad aš neva slapstausi. Nieko panašaus. Aš iš viso nepamenu, kada esu turėjęs nedarbingumo lapelį“, - pridūrė pašnekovas.

Sutartys VRK pasiekė įsisiūbavus skandalui

Antradienį, kuomet VRK naikino R. Adomavičiaus teisinę neliečiamybę, jis kartojo, kad STT konfliskuoti pinigai buvo reikalingi rinkimų kampanijos sutartims apmokėti. Tiesa, tuomet VRK svetainėje nebuvo informacijos apie nė vieną Vilniaus vicemero sudarytą sutartį.

Trečiadienį ši informacija jau atsirado. VRK paskelbė, kad R. Adomavičius rugsėjo 14 d. sudarė sutartį su lauko reklamos kompanija „JC Decaux Lietuva“, o liepos 16 d. – patalpų nuomos sutartį su Vilniaus 830-ąją daugiabučių namų savininkų bendrija. Vėliau taip pat pasirodė informacija, kad rugsėjo 24 d. sudaryta sutartis su lauko reklamos bendrove „Clear Channel Lietuva“, o trečiadienį – lankstinukų gamybos sutartis su bendrove „Spauda“. Tiesa, visą šią informaciją VRK teigia gavusi tik įsisiūbavus korupcijos skandalui.

„Pas mus informacija internete atnaujinama tris kartus per dieną. Ir nėra čia kažkokių išlaikymų“, - DELFI teigė VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė.

Anot jo, informacija skelbiama nedelsiant, kai tik ji gaunama iš kampanijos dalyvio iždininko.

Tiesa, įstatymo pažeidimo čia nėra. Anot pašnekovės, politinės kampanijos dalyviai neprivalo apie sutarties sudarymą informuoti tą pačią dieną ar per kokį nors trumpą terminą.

„Apie sutartis, kur jie pinigus išleidžia, įstatymas nieko nepasisako. Tik ataskaita teikiama per 25 dienas po rinkimų rezultatų“, - sakė

Pats R. Adomavičius teigė aiškinęsis su savo kampanijos iždininke, kodėl VRK apie prieš mėnesį ar daugiau sudarytas sutartis pranešta tik dabar.

„Visos tos sutartys yra skelbiamos. Ir dar koks reikalas. Ką susitari su vykdytojais, preliminariai apsitari, tai dar sutarties dažnai nepasirašai. O paskui, kai jau tiksliai žinai, ką darysi, tada iš karto pasirašinėji sutartį. Kad koks nors dalyvis iš anksto sudėtų visas savo sutartis prieš mėnesį ar kiek – taip nepadarysi. Nedaro niekas taip“, - dėstė vicemeras.

DELFI primena, kad R. Adomavičiui pareikšti kaltinimai prekyba poveikiu. Už tokios sumos kyšio paėmimą jam gresia iki aštuonerių metų laisvės atėmimo.

Seimą kandidatuojančiam Vilniaus vicemerui antradienį buvo panaikinta teisinė neliečiamybė. Praėjusį ketvirtadienį STT kratas atliko „Vilniaus vandenyse“, R. Adomavičiaus kabinete bei Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Vilniaus skyriaus būstinėje. Pranešta, kad pas vicemerą aptikta pinigų suma viršija 32,5 tūkst. Lt, tačiau tiksli suma nurodyta nebuvo.

Pats R. Adomavičius neneigia, kad STT jo rankinėje rado didelę sumą grynųjų, tačiau tikina, kad tai jo nuosavi pinigai, kuriuos jis ketinęs įnešti į savo rinkiminę sąskaitą apmokėti agitacijai ir kitoms rinkimų išlaidoms.

Prasidėjus korupcijos skandalui, politikas sustabdė savo vicemero įgaliojimus bei narystę LSDP. Trečiadienį taip pat pranešta, kad politikas Vilniaus miesto savivaldybei prašymą sustabdyti visus jo įgaliojimus darbui tose pareigose, kurias jis užėmė dirbdamas Vilniaus vicemeru. Jo įgaliojimai bus sustabdyti bendrovės „Vilniaus vandenys“ Stebėtojų taryboje ir Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutarties vykdymo priežiūros komisijoje, kuriose jis vykdė pirmininko pareigas, taip pat kitose komisijose ir darbo grupėse.


Šiame straipsnyje: Romas AdomavičiusSTTVRK

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
taigi jis pazadejo Meilutytei baseina pastatyti, tai kaupia zmogelis pinigus :)

Cockney

Cockney portretas
Baikit baikit, bičas pusę metų taupė , kad galėtų rinkimuose dalyvauti :)

PAKLAUSIMAS

PAKLAUSIMAS portretas
Kiek reikia uzdirbti, kad gali laikyti net darbe tokias sumas. Zmogus gaunantis minimalia alga nemates tokios pinigu sumos vienoje kruveleje. Stai kodel jie pamirsta apie tuos kurie moka mokescius ir islaiko tinginiu, kysininku, tinginiu armija.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių