„Queen Show“ organizatoriai kviečia atlikti ŽIV testą

„Šiandien ŽIV nėra mirtina liga“, - teigia akcijos „Užteks bijoti“. iniciatoriai ir kviečia visus atsakingai pažiūrėti į savo ir aplinkinių sveikatą. Prie šios socialiai atsakingos akcijos prisideda ir Mantas Jankavičius su didžiuliu projektu „Queen Show“.

Didžiulis šou - metinių proga

Šią savaitę prasidedančio Manto ir Kauno miesto simfoninio orkestro „Queen Show“ turo kartu su choru „Jauna muzika“ organizatoriai neliko abejingi faktui, kad „Queen“ lyderio pasaulis neteko dėl tuo metu dar beveik negydomos ŽIV sukeltos ligos.

„Tai buvo sena mintis – padaryti labai didelį, gražų šou. Šiemet minimos Freddie Mercury dvidešimtosios mirties metinės. Viskas labai sutapo. Ši akcija taip pat. 1991 m. Freddie mirė, po metų jam atminti buvo surengtas koncertas, 70 tūkst. žmonių pirmą kartą panaudojo šį ženklą – raudoną kaspinėlį, kuris tapo tarptautiniu.

Labai džiaugiuosi, kad prisidedu prie šios akcijos, nes visa tai susiję“, - sakė F. Mercury įkūnysiantis M. Jankavičius ir kalbėdamas apie šį „Queen Show“ projektą pridūrė, kad tai yra labai didelės jo svajonės išsipildymas.

Prieš „Queen Show“ visose Lietuvos arenose bus vykdoma svarbi socialinė akcija „Užteks bijoti.“, per kurią visi koncertų lankytojai kviečiami nemokamai atlikti ŽIV testą.

„Jei medicina būtų tiek išsivysčiusi tuo metu, kai gyveno Freddie Mercury, galbūt jis dainuotų iki šiol“, – apie garsų atlikėją antradienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo M. Jankavičius.

Siekia, kad žmonės nustotų bijoję

Akcija „Užteks bijoti.“ yra per Europos krepšinio čempionatą Lietuvoje pristatytos socialinės kampanijos „Užteks tylėt.“ tęsinys.

Kaip aiškino viena jo organizatorių Agnė Grigaliūnienė, projektas kinta. „Užteks tylėti.“ buvo tuomet, kai pradėjome viešai ir garsiai apie tai kalbėti. Dėl to toks šūkis ir buvo, kad nebetylėtume ir pripažintume, jog ta problema yra.

„Užteks bijoti.“ atsirado, nes organizuodami prieš tai buvusią akciją pamatėme, kiek visuomenėje yra realių stigmų kalbant apie ŽIV problemą“, - sakė A. Grigaliūnienė.

Moteris pridūrė, kad yra du pagrindiniai šio projekto akcentai, dvi pagrindinės žinutės visuomenei. Pirma, siekiama mažinti netoleranciją ŽIV infekuotiems žmonėms ir norima parodyti, kad tai toli gražu nėra visuomenės atskirtų žmonių problema. Antra, žmonių baimė. Kodėl jie bijo? Atsakymas paprastas – niekas nenori mirti.

„Visi mano, kad ŽIV yra mirtina liga. Taigi sakome, kad ŽIV nebėra mirtina liga šiandien. Užtat reikia labai skatinti visuomenę sužinoti savo ŽIV statusą dėl savo ir savo artimo saugumo“, - teigė A. Grigaliūnienė.

Stabdo klaidingas mąstymas

Kol kas reali situacija tebėra tokia, kad žmonės vis dar bijo. Bijo kalbėti, bijo tirtis. Kaip teigė ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacijos prezidentė Svetlana Kulšis, žmonės baiminasi, nes vis dar mano, kad tai yra mirtina liga.

„ŽIV infekuotas žmogus Lietuvoje gauna gydymą, kai jam to reikia. Pastebėjome, kad žmonės apie ŽIV sužino daugiau – kad tai nėra mirtina liga, vis aktyviau tikrinasi, bet vis dar netoleruoja tų, kurių testas yra teigiamas“, - sakė S. Kulšis ir pridūrė, kad besigydančio žmogaus gyvenimas gali sutrumpėti tik pora metų.

Pasak jos, pas mus ŽIV infekcija koncentruojama tarp rizikos grupės žmonių, bet iš čia ji patenka į bendrą populiaciją. Pastaruosius trejus metus užsikrėtimas ŽIV infekcija, S. Kulšis teigimu, auga lytiniu keliu.

Per dešimt šių metų mėnesių Lietuvoje užregistruoti 134 nauji ŽIV infekcijos atvejai. Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro, tai beveik dvigubai daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Šie skaičiai, žinoma, verčia sunerimti. Tačiau medicina progresuoja, ir laiku nustačius ŽIV virusą, žmogus gali gyventi ilgą ir pilnavertį gyvenimą.

„Žmonės neturėtų gėdytis ar bijoti atlikti ŽIV testą. Tai turėtų tapti įprasto sveikatos patikrinimo dalimi, todėl visus kviečiu pasinaudoti proga, kad niekur specialiai nereikia važiuoti ir mokėti pinigų, atlikti ŽIV testą Lietuvos arenose prieš „Queen Show“, – savo ir „Queen“ gerbėjus ragino dainininkas M. Jankavičius.

Nemokamą ŽIV tyrimą galite atlikti:

Mantas ir Kauno miesto simfoninis orkestras „Queen Show“

Gruodžio 20 d. 20 val. Šiaulių arena, Šiauliai.
Gruodžio 22 d. 20 val. „Švyturio“ arena, Klaipėda.
Gruodžio 28 d. 20 val. „Žalgirio“ arena, Kaunas.
Gruodžio 29 d. 20 val. „Siemens“ arena, Vilnius.

TAIP PAT:

Vilnius:

VšĮ Centro poliklinika Vytenio filialas - Kauno g. 37/59, (8 52) 136 240 ir (8 52) 330 741.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija - Gėlių g. 9, (8 52) 122 718.

VšĮ Naujosios Vilnios poliklinika – V. Sirokomlės g. 8, (8 52) 055 381.

ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacija – Kauno g. 6-1, (8 52) 332 533.

Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninė, viešosios įstaigos Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialas – Birutės g. 1, (8 52) 753 162.

Alytus:

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Alytaus skyriaus kabinetas „Pasitikėjimas“ – Ligoninės g. 3, (8 31) 573 037.

Biržai:

VšĮ Biržų rajono savivaldybės poliklinika – Vilniaus g. 117, (8 45) 032 317 ir 8 652 07 857.

Kaunas:

Socialinių ligų („žemo slenksčio“ paslaugų) kabinetas – Partizanų g. 5, (8 37) 732 184.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija Kauno skyrius – Aušros g. 44, (8 37) 331 679.

Kėdainiai:

Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centras – Budrio g. 5, (8 34) 751 573 ir (8 34) 750 872.

Panevėžys:

Panevėžio priklausomybės ligų centras – Elektronikos g. 1C, (8 45) 582 673.

Šiauliai:

VšĮ Respublikinė Šiaulių ligoninė – V. Kudirkos g. 99, (8 41) 524 257.

Vilkaviškis:

VšĮ Vilkaviškio pirminės sveikatos priežiūros centras – P. Jašinskio g. 2, (8 34) 253 463.

Visaginas:

VšĮ Visagino ligoninė – Taikos pr. 15A, (8 38) 675 289.

Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugija Visagino skyrius – vilties g. 1, (8 38) 660 721.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių