Premjeras: Vilnius negali nutraukti sutarties su „Dalkia“

Lietuvoje ir ypač Vilniuje smarkiai brangstant šilumos energijai bei nuolat svarstant, ar reikėtų nutraukti ilgalaikę sutartį su sostinės šilumos ūkį nuomojančia Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdoma „Vilniaus energija“,premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad Vilniaus valdžia negali nutraukti sutarties, tačiau gali atidžiau stebėti bendrovės pinigų srautus.

„Priversti sutartį nutraukti galima tik vienu atveju, jeigu sutartyje numatyti įsipareigojimai yra nevykdomi, kitu atveju jei bus nutraukta sutartis, prasidės bylinėjimasis teismuose“, - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė A. Butkevičius, paklaustas kaip galima būtų priversti Vilniaus valdžią nutraukti sutartį su „Dalkia“.

Pasak ministro pirmininko, teisingiausias kelias šiuo metu būtų stebėti privačias šilumos ūkio bendroves ir vertinti, kodėl auga šilumos kaštai.

„Savivaldybės turi teisę išklausyti įmonių vadovus, pateikiant pačią detaliausią informaciją, koks yra darbo užmokestis, koks yra pelningumas. Dėl kokių priežasčių padidėjusi savikaina. Jiems galima pateikti apskaitos analizę, kuriose atsispindi net ir transporto išlaidoms bei komandiruotėms skirti pinigai ir visos kitos smulkios išlaidos“, - sakė A. Butkevičius.

Jo nuomone, ateityje savivaldybės neturėtų pratęsti šilumos ūkio nuomos sutarčių su privačiomis bendrovėmis.

Vilniaus metas Artūras Zuokas neseniai teigė, kad „Dalkia“ yra atlikusi visus sutartyje numatytus įsipareigojimus - į šilumos tinklus ir šaltinius investavusi daugiau nei 520 mln. litų. Apie 80 mln. litų siekę finansiniai įsiskolinimai, anot jo, grąžinti, miesto nuosavybės teisės išlaikytos, o turtas neįkeistas.

Anot A. Zuoko, kadangi įsipareigojimai įvykdyti, Vilniaus savivaldybė galėtų pradėti rūpintis šilumos ūkiu pati, jei „Dalkia“ nuspręstų nutraukti sutartį.

Prancūzijos koncernas „Dalkia“ į Vilniaus šilumos ūkį atėjo 2002 metų vasarį - tuomet buvo sudaryta ilgalaikė 15 metų trukmės sutartis, kuri nustos galioti 2017 metų vasarį. Vilniaus valdžia nėra priėmusi sprendimo dėl sutarties pratęsimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Kas yra VILNIAUS ENERGIJA? Visi apsimeta, kad nežino.... Juk Vilniaus šilumos tinklai priklauso Vilniaus miesto savivaldybės įmonei SP AB,,Vilniaus šilumos tinklai" ir yra jų balanse. Tik ši SP AB juos išnuomavo DALKIJAI, kuri įkūrė ,,Vilniaus energiją", o po to DALKIJA perdavė jos valdymą dukterinei įmonėlei-kioskeliui su 47 EUR įstatiniu kapitalu... Ta SP AB ,,Vilniaus šilumos tinklai " ir toliau egzistuoja , yra direktoriai, specai net Stebėtojų taryba iš Vilniaus miesto valdančių politikų su vicemeru Adomavičium priešaky... ir prižiūri, kad nuomos sutartis būtų gerai vykdoma... NIEKO NEREIKIA NACIONALIZUOTI, tik pasidomėti už ką algas gauna ir stebėtojai ir prižiūrėtojai...gal jie po pusę etato ir DALKIJOJ dirba?

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Premjeras gal nežino, 2011 metais DALKIA perdavė UAB ,,Vilniaus energijos valdymą“ tokiai savo dukterinei firmai Societe Valmy Defense 22 (SVD22)...tokiu būdu DALKIA nebeatsako už Vilniaus energijos valdymą tiesiogiai. Ir pirminė nuoma ir dabar šilumos tinklų perdavimas vyko bunant meru p.A.Zuokui.Kaip rašė Lietuvos spauda, tos Societe Valmy Defense 22 (SVD22)...įstatinis kapitalas 2011 vasarą buvo 37 eurai. Su kuo vilniečius ir sveikinu! Aš tai tokiems dviračio nenuomočiau....

sauniai

sauniai portretas
gera mera vilnieciai issirinko...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių