Piketuodamos profsąjungos teismus ragino leisti streikus

Trečiadienį piketus prie įvairių Lietuvos teismų surengusios profesinės sąjungos piktinosi streikus uždraudusiais jų sprendimais ir ragino sprendžiant darbo ginčus labiau paisyti darbuotojų interesų.

Keliolikos protestuotojų grupelė vidurdienį susirinko ir prie Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Vilniuje. Daugiausia čia buvo bendrovės „Vilniaus viešasis transportas“ profesinės sąjungos atstovų.

„Teismas žiūri į darbdavio pusę ir nežiūri į darbuotojo pusę. Jie sako, kad įmonė yra finansiškai, ekonomiškai žlugusi, jie sako, kad reikia atsižvelgti į įmonės finansinę padėtį, bet nereikia atsižvelgti į darbuotojų finansinę padėtį. Tokia logika jų yra. Bet tai darbuotojai uždirbo tuos pinigus“, - žurnalistams kalbėjo Vilniaus viešojo transporto darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Jonas Dekaminavičius.

Vilniaus transportininkų rudenį planuotą streiką pirmos instancijos teismas uždraudė, šį sprendimą profsąjunga yra apskundusi aukštesnės instancijos teismui.

„Pirmas apylinkės teismas uždraudė, dabar mes apskundėme Apeliaciniam teismui ir žiūrėsime Apeliacinio teismo sprendimą. Mes galvojame, kad mes ėjome teisėtu keliu, Darbo kodekso nuostatas visas išlaikėme“, - aiškino J.Dekaminavičius.

Pikete prie Lietuvos Aukščiausiojo Teismo taip pat dalyvavo Lietuvos darbo federacijos, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos, Maistininkų profsąjungos atstovai.

„Kolektyvinės derybos be teisės streikuoti - išmaldos prašymas“, - skelbė vienas iš transparantų.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko Artūro Černiausko teigimu, piketais prie įvairių Lietuvos teismų taip pat norima priminti draudimą streikuoti bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ darbuotojams.

„Mes galvojame, kad teisėjai gal bijodami ir sutapatindami streikus su riaušėmis, nes kai pas mus rodo televizijos, kad per streiką dūžta langai, dega mašinos, nors taip nėra, nes, pavyzdžiui, Skandinavijos šalyje streikų vyksta daug ir labai ramiai - būtent bijodami, kad jie streikai pasipils Lietuvoje, jie priėmė tokį sprendimą“, - BNS sakė A.Černiauskas.

J.Dekaminavičius savo ruožtu pavyzdžiu kėlė Pietų Europos šalis.

„Jūs matote, kas darosi kitose šalyse - paimkite ir Graikiją, ir Prancūziją - visur streikai. Yra civilizuotas procesas, bet kažkodėl Lietuvoje yra uždraudžiama tas“, - dėstė jis.

Pikete dalyvavusi Maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė BNS pasakojo, kad dėl Aukščiausiojo Teismo sprendimo, kuriuo buvo uždrausta streikuoti bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ darbuotojams, Lietuvos Vyriausybei teks aiškintis Tarptautinėje darbo organizacijoje.

„Švyturys“ gavo 200 mln. dividendų, mūsų reikalavimas buvo 1 mln. Bet viskas buvo sustabdyta, darbuotojai iš to pyrago negali gauti jokios premijos ar atlyginimo padidinimo. Tai yra nenormalu. Ir Vyriausybė turės Tarptautinės darbo organizacijos Asociacijų laisvės komitete tiesiog teisintis, kodėl tokia padėtis, ir įsipareigoti, ką jinai darys", - teigė ji.


Šiame straipsnyje: profsąjungospiketasstreikas

NAUJAUSI KOMENTARAI

VLADIMIR

VLADIMIR portretas
MAŽAI ŽMONIU DAR LIETUVOJE SUPRANTA KAS YRA TIKRA PROFSAJUNGA...ES ŠALYSE DARBO ŽMONES GALI STREIKOTI-O LIETUVOJE....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių