Paaiškėjo, kas R. Adomavičiui perdavė 40 tūkst. Lt kyšį

Aiškėja naujos detalės kyšininkavimu įtariamo Vilniaus vicemero Romo Adomavičiaus byloje – 40 tūkst. Lt galimą kyšį socialdemokratui perdavė dabar jau buvęs „Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Darius Norkus. Jis – taip pat Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) narys.

DELFI šaltinių teigimu, D. Norkus pinigus R. Adomavičiui perdavė iš anksto sutartoje susitikimo vietoje. Kai vicemeras į ją atvažiavo ir atidarė savo automobilio langą, buvęs „Vilniaus vandenų“ vadovas esą pinigus įmetė į automobilio saloną. Teigiama, kad R. Adomavičius iš karto uždarė langą ir nuvažiavo, tačiau vos už keliolikos metrų buvo sustabdytas vicemerą jau stebėjusių Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų.

Perduotus pinigus agentai rado automobilyje, jie buvo paimti ir pridėti saugoti prie ikiteisminio tyrimo medžiagos. Dar vėliau per kratą R. Adomavičiaus rankinėje buvo rasta didelė suma, kurią socialdemokratas teigė ketinęs įnešti į savo rinkiminę sąskaitą apmokėti agitacijai ir kitoms rinkimų išlaidoms.

Skandalingoje kyšio perdavimo istorijoje minimas D. Norkus, kaip ir R. Adomavičius, nepanoro komentuoti šios informacijos. Vilniaus vicemeras pareiškė, kad negali kalbėti, o D. Norkus tikino, jog tai – esą nesąmonė, ir padėjo telefono ragelį. Daugiau į skambučius jie neatsiliepė.

Įtariama, kad už gautus pinigus R. Adomavičius esą turėjo paveikti savivaldybės valdomos bendrovės „Vilniaus vandenys“ darbuotojus, „kad šie nesudarytų sąlygų asmens atstovaujamai bendrovei sutrukdyti būti pripažintai laimėtojai minėtos įmonės vykdomame 8 mln. vertės darbų viešajame pirkime ir, kad šių darbų vykdymo sutartis su ja būtų pasirašyta“.

Socialdemokratų partijos narys D. Norkus išgarsėjo prieš porą metų, kai STT „Vilniaus vandenyse“ atliko kratas. Šių metų balandį Vilniaus miesto 3 apylinkės teismas D. Norkui bei buvusiam bendrovės Pardavimų ir rinkodaros direktoriui Nerijui Laurinaičiui skyrė vienerių metų laisvės atėmimo bausmes, jų vykdymą atidedant trejiems metams.

Per šį laikotarpį D. Norkus ir N. Laurinaitis privalės neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo. Teismas jiems taip pat skyrė baudžiamojo poveikio priemonę – nurodė sumokėti po 20 MGL (2 600 litų) dydžio įmoką į nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Šis nuosprendis dar neįsiteisėjęs – jis yra apskųstas Vilniaus apygardos teismui, tačiau, nors jau buvo surengti du posėdžiai, skundai nebuvo pradėti nagrinėti.

Teismas yra konstatavęs, kad N. Laurinaitis 2010 m. vasario mėnesį kavinėje „Rene“ iš bendrovės „Komsetas“ komercijos direktoriaus Pavelo Kazimerevičiaus pareikalavo 16 tūkst. Lt kyšio už tai, kad Vilniaus vandenys su šia bendrove pasirašytų serverinės virtualizavimo paslaugų sutartį. N. Laurinaitis siekė, kad pusė šios sumos būtų perduota iki sutarties pasirašymo.

Šiuos pinigus (8 tūkst. Lt) P. Kazimerevičius vasario 18-osios rytą perdavė N. Laurinaičiui, tačiau jis nusprendė padidinti kyšį reikalaujamo kyšio dydį iki 20 tūkst. Lt. Gavęs pirminį „įnašą“ N. Laurinaitis savo vadovą D. Norkų darbe informavo, kad iš „Korseto“ gavo 8 tūkst. Lt kyšį, o vėliau pusę sumos perdavė.

Pasak teismo, vėliau N. Laurinaitis pareikalavo, kad padidintą kyšio dalį „Komseto“ darbuotojas perduotų ne pinigais, o kelionę į Egiptą dviems asmenims. Ši kelionė buvo nupirkta, į ją vyko N. Laurinaitis su savo bendradarbe.

STT taip pat atliko tyrimą dėl kitų galimų D. Norkaus kyšininkavimo atvejų, tačiau byla teismui iki šiol taip ir nėra perduota.


Šiame straipsnyje: Romas AdomavičiusSTTVRK

NAUJAUSI KOMENTARAI

K.K.

K.K. portretas
Taip kad rimkime tik socdemus, jie veikliausi ir sustriausi....po ju - sekanciu rinkimu jau nebereikes....

AŠ portretas
Su kuo ir sveikinu.

NESUPRATAU

NESUPRATAU portretas
kaip cia yra;Adomavicius kaltinamas uz rastus pinigus jo rankineje,o apie imestus i masina ir uz keliu min sustabdzius masina STT ir paimtus ne zodzio tik siandien kazka prabilo
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių