Nuteista vilnietė advokatė, jos ginamasis ir klinikos darbuotoja

Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas pirmadienį dėl piktnaudžiavimo ir kurstymo suklastoti dokumentą kalta pripažino ir 15,6 tūkst. litų pinigine bauda nubaudė sostinėje praktikuojančią advokatę Tatjaną Skirtun.

Nuteistoji yra kyšininkavimu įtariamo buvusio Vilniaus apygardos teismo teisėjo Ryšardo Skirtuno sutuoktinė.

Bylos duomenimis, advokatė T.Skirtun, siekdama atidėti Panevėžio apygardos teismo numatytą teismo posėdį, kuriame turėjo būti nagrinėjamas jos ginamo nuteistojo Martyno Stadaliaus apeliacinis skundas, sukurstė Vilniuje esančios medicinos paslaugas teikiančios bendrovės darbuotoją Jolantą Pečiukaitienę suklastoti medicinos pažymą, kad M.Stadalius negali atvykti į teismo posėdį dėl ligos.

Pastarajam nepavykus gauti tokios pažymos, T.Skirtun pati ėmėsi iniciatyvos parūpinti teismo posėdžiui atidėti reikalingą fiktyvią medicinos pažymą - ji sukurstė savo ilgametę pažįstamą J.Pečiukaitienę, dirbusią privačioje medicinos klinikoje administratore, suklastoti pažymą, kad M.Stadalius neva serga.Kaip nustatė pareigūnai, jog 2011 metų vasarį tuščiame, tačiau gydytojos R.K. iš anksto pasirašytame ir antspauduotame medicinos pažymos blanke J.Pečiukaitienė užrašė išdavimo datą ir numerį bei tikrovės neatitinkančią informaciją, kad M.Stadalius nuo 2011 metų vasario 2 iki 6 dienos negali atvykti į teismą dėl ligos.

Pažymoje buvo nurodytas ir ligos kodas. Pasak teismo, J.Pečiukaitienė pagal savo pareigas neturėjo teisės vertinti asmens sveikatos būklę ir diagnozuoti ligą.Suklastota pažyma buvo pateikta Panevėžio apygardos teismui ir M.Stadaliaus apeliacinio skundo nagrinėjimas atidėtas.Įtarimas dėl suklastoto dokumento panaudojimo pateiktas ir advokatės ginamajam M.Stadaliui. Teismas jam skyrė galutinę vienerių metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, subendrinęs ją su kitu Vilniaus teismo nuosprendžiu.

Vyras dabar atlieka bausmę Pravieniškėse už kitus nusikaltimus.J.Pečiukaitienę, kuri gailisi dėl nusikaltimų, serga ir augina nepilnametį vaiką, teismas nubaudė laisvės apribojimo bausme aštuonių mėnesių laikotarpiui.Skelbdamas nuosprendį, teismas paskelbė telefoninių pokalbių fragmentus - kuriuose užfiksuota, kaip M.Stadaliui paskambinusi advokatė T.Skirtun pranešė, jog skambino teisėjui ir sakė: „blogos naujienos, teisėjas nenori nieko girdėti, nori, kad byla vyktų, (...) reikia tau gauti biuletenį, kaip sau nori. Na negi negausi biuletenio, dieve tu mano, nusiramink, pagalvok ir gauk biuletenį“. Paskui ji ramino savo klientą, kad esą nėra didelės problemos gauti biuletenį.

„Telefoninių pokalbių turinys taip pat akivaizdžiai patvirtina, kad M.Stadalius gavo medicininę pažymą būtent T.Skirtun nurodytoje vietoje, ją nugabeno į advokato kontorą, iš kur ji buvo išsiųsta į teismą“, - paskelbė teismas.Jis taip pat konstatavo, kad pokalbių turinys atspindi ir klastojimo faktą, ir šios bylos dalyvių vaidmenį.Teismo nuosprendyje rašoma, kad demonstruodama savo nuostatas nepaisyti galiojančių įstatymų, T.Skirtun diskreditavo advokato vardą, sumenkino Lietuvos advokatūros autoritetą ir tuo padarė didelės žalos valstybei ir Lietuvos advokatūrai.Nemalonumų su teisėsauga turi ir T.Skirtun sutuoktinis, buvęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas R.Skirtunas.

Balandžio 10 dieną Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjo 51 metų R.Skirtuno kabinete atlikta krata, rasta 30 tūkst. litų, jie galėjo būti perduoti kaip kyšis. Įtariama, kad kyšis galėjo būti perduotas siekiant palankaus sprendimo vilniečio Laimono Jurgelevičiaus baudžiamojoje byloje. R.Skirtunas savo parašu patvirtino, kad iš advokato Vitoldo Petravičiaus gavo paketą.

Jame STT aptiko pinigus.Pareigūnų teigimu, sutuoktinių baudžiamosios bylos nėra tarpusavyje susijusios, tai skirtingi ikiteisminiai tyrimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių