Naujiena Lietuvoje – neįgaliųjų fechtavimo vežimėliuose sportas

Savaitgalį sostinėje vykstančioje turizmo, laisvalaikio ir sporto parodoje „Adventur“ pristatyta naujiena Lietuvoje – neįgaliųjų fechtavimo vežimėliuose sportas.

Tik prieš pusmetį Vilniuje įsikūrusi VŠĮ „Egalite“ užsibrėžė tikslą sukurti sąlygas šiai naujai sporto šakai ir skatinti fechtavimą kaip efektyvią neįgalių žmonių reabilitacijos priemonę. Prie šio projekto noriai prisijungė fechtavimo puoselėtojai ir treneriai iš Baltarusijos, nevyriausybinės organizacijos, iniciatyvą entuziastingai palaiko mūsų šalies fechtavimo instruktoriai ir patys neįgalieji.

Paramos naujasis projektas sulaukė ir penkiakovės čempionų Andrejaus Zadneprovskio bei Lauros Asadauskaitės-Zadneprovskienės. Sekmadienį jiedu su fechtavimo atstovais iš Baltarusijos parodos lankytojus pažadėjo nudžiuginti parodomąja fechtavimo programa.

Beje, būtent fechtavimo meistrai iš Baltarusijos pamėtėjo idėją Lietuvoje vystyti neįgaliųjų fechtavimo vežimėliuose sportą ir yra pasirengę visapusiškai pagelbėti.

„Neįgaliųjų fechtavimo poreikis tikrai yra. Pats Lietuvos parolimpinis komitetas sako – duokit mums sportininkų nors ir šiandien. Aišku, sportininku iškart netapsi, bet paruošti kitoms parolimpinėms žaidynėms tikrai įmanoma. Fechtavimo atstovai iš Baltarusijos pasirengę atvykti dirbti pas mus, jei nesurastume savų pajėgų. Iš pradžių galėtų baltarusiai treniruoti lietuvius, visgi yra skirtumas tarp sveikų sportininkų fechtavimo ir neįgaliųjų, tad reikia patirtį perimti. O vėliau dirbtume patys – turime fechtavimo klubų Kaune, Vilniuje, entuziastingų trenerių irgi yra, o neįgalieji labai domisi fechtavimo galimybėmis“, - apie užmojus „Vilniaus dienai“ pasakojo VŠĮ „Egalite“ direktoriaus pavaduotojas Semionas Kirilovas.

Jis taip pat akcentavo fechtavimo, kaip reabilitacijos priemonės, svarbą. Esą inovaciniai užsiėmimų metodai duoda puikių rezultatų žmonių su fizine ir neurologine negalia savijautai. „Štai vienas vaikinas pasakojo, kad anksčiau dažnai rankas sutraukdavo, naktimis miegoti negalėdavo, o atrastas fechtavimas padeda atpalaiduoti raumenis, leido geriau jaustis ir grąžino ramybę. Todėl svarbi ir ši sporto pusė“, - sakė S.Kirilovas.

Šiuolaikinės fechtavimo reabilitacijos istorija prasideda nuo 1952-ųjų,kai ši sporto šaka tapo prieinama žmonėms, prikaustytiems prie vežimėlių. Nuo 1960-ųjų fechtavimas buvo įtrauktas į parolimpinių žaidynių programą, nuo tada reguliariai vyksta ir Europos bei pasaulio čempionatai. Fechtuotojai kovoja vežimėliuose, kurie pastatomi rankos atstumu ir pritvirtinami prie grindų. Fechtavimo varžybose gali dalyvauti sportininkai su stuburo pažeidimais, amputuotomis galūnėmis, cerebriniu paralyžiumi ar kita fizine negalia. Vyrai kovoja rapyromis, špagomis ir kardais, o moterys – tik rapyromis ir špagomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių