Naujame centre – modernios technologijos ir rezervuojamos vietos

Vasario pradžioje Vilniuje duris atvers modernus Nacionalinis atviros prieigos mokslinės komunikacijos ir informacijos centras (MKIC), kuris veiks visą parą.

Naujasis centras veiks kiekvieną dieną 24 valandas per parą (išskyrus šventines dienas).

Galima rezervuoti darbo vietą

Centre, be įprastinių bibliotekos funkcijų, bus siūloma ir modernių paslaugų.

„Visų pirma – tai yra biblioteka su daug informacijos išteklių įvairiomis formomis, įvairių tipų: tai ir spausdintos knygos atviruose skaityklų fonduose, ir elektroninių žurnalų sankaupos duomenų bazėse, ir elektroninės knygos. Trumpai tariant, visa kokybiška, gera informacija, jos šaltiniai akademinės bendruomenės mokslui ir studijoms. Kita vertus, yra ir visokių kitokių dalykų įrengta bei numatyta, – dėstė I.Krivienė. – Yra nemažai patalpų seminarams, grupiniam darbui, skaityklų darbo vietų, individualių darbo kabinų tiems, kurie dažnai ateis į biblioteką, pavyzdžiui, norėdami parašyti baigiamąjį darbą ar publikaciją.“

Individualaus darbo kabinas ilgesniam darbui bus galima rezervuoti pusei metų, nors terminai gali būti koreguojami. „Kol kas neturime patirties, koks poreikis bus naudotis individualiomis kabinomis, dėl to žiūrėsime į tai lanksčiai: kiek bus norinčių, koks poreikis, kuriam laikui kabinos bus reikalingos“, – aiškino I.Krivienė.

3D laboratorija

Centre įdiegta knygų transportavimo sistema. Pasitelkiant terminalus galima naudotis automatinio knygų grąžinimo, knygų transportavimo, savarankiško knygų skolinimosi paslaugomis.

Centre įrengta informacinių technologijų laboratorija, ji skirta garsui, vaizdui apdoroti.

„Nupirkta įvairių programų, kuriomis galima naudotis. Taip pat mokslinių tyrimų laboratorija tyrimų duomenims apdoroti, šios programos itin svarbios socialinių mokslų atstovams. Įrengta 3D laboratorija vaizdams kurti ir atkurti 3D formatu. Tai eksperimentinės veiklos, kurių nė viena kita Lietuvos biblioteka neturi“, – pasakojo I.Krivienė.

Nerimą kelia išlaikymas

Centras įrengtas moderniai ir sukūrė naujų darbo vietų, tačiau dar nėra visiškai aišku, kaip bus su jo išlaikymu.

VU bibliotekos generalinė direktorė sakė, kad MKIC įrengta 80 darbo vietų, tarp jų turėtų būti ir naujų. Tačiau kol kas finansavimas gautas tik projektui įgyvendinti, bet ne tolesnei veiklai. „Dėl to kol kas negalime priimti naujų darbuotojų. Beje, nesame gavę finansavimo pastatui išlaikyti. O jis nemažas, įrengta daug technologijų, kurios gana daug kainuoja. Taigi išlaikymas krenta vien ant universiteto pečių“, – sakė I.Krivienė.

VU bibliotekos generalinė direktorė teigė, kad dėl lėšų centrui finansuoti jau „kreiptasi visur, kur tik įmanoma“: „Tikimės sulaukti teigiamo sprendimo. Šiemet jau negavome, bet viliamės, kad kitąmet pasiseks.“

Apie MKIC

Centro pastatas Saulėtekio al. 5 oficialiai bus atidarytas vasario 6 d., o duris lankytojams atvers vasario 7 d. nuo 12 val.

VU trišalę sutartį su Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija bei Centrine projektų valdymo agentūra dėl projekto „Nacionalinio atviros prieigos mokslinės komunikacijos ir informacijos centro kūrimas“ finansavimo ir administravimo pasirašė 2009 m. kovo 29 d.

Projektas finansuotas iš Europos regioninės plėtros fondo (85 proc.) ir Lietuvos Respublikos biudžeto (15 proc.) lėšų.

Pagal projektą bendras naujojo MKIC pastato plotas yra apie 13,83 tūkst. kv. m, iš jų 2,75 tūkst. kv. m ploto skirta saugykloms. Saugyklose galima sutalpinti apie 1,8 mln. spaudinių. Atviruose fonduose sutalpinta iki 31 tūkst. spaudinių. Centre įrengta per 670 darbo vietų lankytojams ir 80 – darbuotojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ZI TAD BLINDA

ZI TAD  BLINDA portretas
Tai bus labai geras Centras. Bet... Kas ta I.Krivienė? Tris kartus paminėta lyg nukritusi iš dangaus? Toliau: VU bibliotekos generalinė direktorė ( SAPTA PAVARDE? ) sakė, kad MKIC... // AR KOMUNIKACIJA dalins komunijas be išpažinties? Žr. žodyną: iš lotynų kalbos - 1) susisiekimas, ryšiai, susisiekimo k e l i a s; 2) bendravimas. Ta galūnė ...a c i j a yra nelietuviška. Konkrečiuose dalykuose geriau vartoti galūnę ...avimas. Nejaugi registruojant pavadinimus valstybinės lietuvių kalbos specialistų vengiama, kaip nelaimės?? Kam pavaldus bus tas C E N T R A S ? ///
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių