Naktinis miesto veidas: daugiau nei klubai ir barai

Tamsiuoju paros metu sostinė daug gyvesnė, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, – yra nemažai būdų įdomiau praleisti laiką, nei renkantis pasilinksminimą naktiniuose klubuose.

Ne paslaptis, kad naktinis miesto gyvenimas dažniausiai siejamas su pasilinksminimo vietomis – klubais, muzikiniais barais ir kitomis daug žmonių pritraukiančiomis vietomis. Tačiau pripažinkime – naktį veikiančių klubų sostinėje nėra tiek jau daug, o toje pačioje vietoje n-ąjį kartą lankytis kiek pabosta. Be to, toks malonumas paprastai smarkiai paplonina piniginę – norint deramai pasilinksminti, per naktį gali tekti pakloti nuo keliasdešimties iki kelių šimtų litų. Tikrai ne kiekvienas gali sau leisti tokią pramogą.

Iššūkiai ir adrenalinas

Jeigu vėlai vakare netyčia pastebėsite kur nors skubančių šviečiančiomis liemenėmis apsirengusių žmonių būrį, nenustebkite – tai naktį vykstančių orientavimosi varžybų dalyviai. Nors ne kiekvienas žino apie šią pramogą, beveik visi ją išbandę naktinėtojai vieningai pritaria – tai velniškai smagus užsiėmimas.

Kaip viskas vyksta? Į varžybas iš anksto registruojamos komandos, kurių dydis kinta priklausomai nuo žaidimo tikslų ir organizatorių sugalvotų taisyklių. Jie dalyviams parengia užduočių, kurios dažniausiai susietos istorijos ar panašia tema. Dalyviai keliauja po įvairius taškus, kuriuose reikia išspręsti duotas užduotis ar ieškoti užuominų į kito taško vietą. Greičiausiai besiorientuojanti ir daugiausia taškų surinkusi komanda laimi renginio organizatorių prizą.

Tiesa, įdomu tai, kad čia teks pamiršti bėgiojimą nuo taško iki taško, kaip yra įprastose orientavimosi varžybose. Kodėl? Užduotys ir užuominos paslėptos visame Vilniaus mieste ir ne bet kur, o apleistuose pastatuose, miškuose, statybvietėse ir pan. Todėl vienintelis būdas laiku visur suspėti – važiuoti automobiliu. Kita įdomi detalė – žaidime naudojamos išmaniosios technologijos, todėl viena žaidimo taisyklių – su savim turėti kompiuterį, GPS, telefoną ir interneto prieigą.

Pasivažinėjimas mėnulio šviesoje

Tikriausiai nėra tokio žmogaus, kuris nė karto nebūtų girdėjęs termino „kritinė masė“. O jeigu tokių ir yra, jie tikrai bent kartą matė nutįsusią milžinišką dviratininkų koloną, judančią didžiosiomis miesto gatvėmis.

„Kritinė masė“ – tai paskutinį kiekvieno mėnesio penktadienį vykstantys visuotiniai dviratininkų susirinkimai, jau tapę tradicija. Ir nors didžiausio populiarumo sulaukia susibūrimai ankstyvą vakarą, dviračių mėgėjų dėmesį pritraukia ir naktį vykstantys važiavimai.

Į tamsiuoju paros metu vykstančias „Kritines mases“ susirenka mažiau entuziastų negu dieną, todėl dviratininkai važiuoja ne tik plačiausiomis sostinės gatvėmis, kaip Gedimino ar Konstitucijos prospektai, bet išbando ir naujus, ne tokius žinomus maršrutus.

Tiesa, „Kritinės masės“ žiemą nevyksta dėl žemos oro temperatūros. Kita vertus, pirmieji važiavimai rengiami pavasariui vos įpusėjus, todėl ištvermingiausi dviračių mėgėjai šia pramoga užsiima vos nutirpus paskutiniam sniegui.

Iš naujo pažinti miestą

Dauguma visą gyvenimą sostinėje pragyvenusių vilniečių įsitikinę – miestą jie pažįsta kaip savo penkis pirštus. Tačiau nereikėtų būti tokiems tikriems, juk sostinėje yra visa galybė apleistų vietų, kurias žino vos vienas kitas. Norint išvysti šį tą nauja, nebūtina keliauti į tolimus kraštus – užtenka įdėmiau pasižvalgyti po savo miestą ir visada atrasi ką nors, ko anksčiau nepastebėjai.

Neformali bendruomeninė iniciatyva „Laisvasis universitetas“ vykdo pažintinių žygių ciklą „Neįprastas naktinis Vilnius“. Tai yra kelių valandų trukmės naktinės išvykos po mažai žinomas vietas sostinėje. Tai – nuo tarpukario laikų užsilikę bunkeriai, apleistos kapinės, senos gamyklos, vadinamieji skvotai (niekam nepriklausančios namo ar buto patalpos, kuriose įsikuria prieglobsčio ieškantys žmonės, – red. past.) ir kitos apleistos miesto vietos.

Besidominčių neįprastu Vilniaus veidu netrūksta, ir jie negaili pagyrų šiai iniciatyvai. Tris kartus šiuose pasivaikščiojimuose dalyvavęs moksleivis Žygimantas Trakas teigia, kad tai puikus būdas skatinti žmones domėtis savo miestu ir pažinti jį geriau. „Kai kurie žmonės mano – jeigu puikiai pažįsta senamiestį, viską žino ir apie visą miestą. Jie smarkiai klysta. Vilniuje gyvenu nuo pat gimimo, tačiau tik pradėjęs domėtis mažiau žinomomis ir sunkiau prieinamomis vietomis supratau, kad jis gerokai įdomesnis, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Dabar miestą matau tarsi iš naujo“, – džiaugėsi Ž.Trakas.

Nemiegantiems – naktinės skaityklos

Studentų džiaugsmui, Saulėtekio rajone esančiame Vilniaus Gedimino technikos universitete veikia naktinė interneto skaitykla, kurioje kiekvienas šios aukštosios mokyklos studentas panorėjęs gali nevaržomai praleisti naktį. Tereikia užsiregistruoti ir studentas gauna specialią magnetinę kortelę, su kuria gali patekti vidun. Joje besilankantys studentai gali naudotis visais skaityklos teikiamais patogumais – kompiuteriais su interneto prieiga, televizoriumi ir visa krūva laikraščių bei žurnalų. Studentų manymu, tai puikus būdas prasiblaškyti.

Pagrindinė naktinės skaityklos paskirtis – suteikti studentui vietą mokytis tamsiuoju paros metu, todėl per egzaminų sesiją ši vieta daliai studentų yra tikras išsigelbėjimas. Kaip ir visose skaityklose, čia laikomasi griežtos taisyklės netriukšmauti. Tai itin aktualu bendrabučiuose gyvenantiems studentams – gerai pasiruošti egzaminui netrukdo triukšmingai švenčiantys kaimynai.

Nors Vilniuje šiuo metu veikia tik viena tokio tipo skaitykla, neilgai trukus turėsime ir antrąją. Saulėtekio rajone neseniai baigta statyti Vilniaus universitetui priklausanti moderniausia Lietuvoje biblioteka – Mokslinės komunikacijos ir informacijos centras (MKIC). Studentai ir dėstytojai šiame centre ne tik ras daugybę su studijų objektais susijusios informacijos, bet ir galės semtis žinių kur kas ilgiau nei kitose skaityklose – MKIC veiks 24 valandas per parą septynias dienas per savaitę. Be to, Vilniaus universiteto bibliotekos vadovybės teigimu, tai bus atvira, jauki, draugiška erdvė, nes čia sukurta bendravimo bei poilsio zonų, vietų, kuriose galima užkąsti ar išgerti puodelį arbatos.


Šiame straipsnyje: Vilniusnaktisklubai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai sudomino

Labai sudomino portretas
Tik kur ieškoti info apie tas naktines orientavimosi varžybas? Kas Jas organizuoja? Ar tai - tik profams? Įdomiausia, kad galima mašina važiuoti - nieko panašaus dar negirdėjau. Labai trūksta informacijos.

Pastebėjimas

Pastebėjimas portretas
:Orentuojasi" daug. Kas į dūdą gauna, kas į upę įskrenda, kas subinę prišala...Pirmadienį suvestines pasiklausykite, tai visą informaciją gausite.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių