Medikai: saugantis nuo šalčių reikia atsisakyti dietų

Termometro stulpeliui grėsmingai artėjant prie -20 laipsnių ribos, mirtinai sušalusių Vilniaus gatvėse kol kas nebuvo, tačiau žmonėms reikėtų pasisaugoti.

Lietuvoje įsivyravus šaltiems orams, medikai pataria saugotis nuo persišaldymų – dėvėti vilnonius drabužius, kaloringai maitintis ir nevartoti alkoholio. Greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja Vanda Pumputienė papasakojo, kad svarbiausia norint nesušalti yra tinkama apranga, kepurė ir teisingai aplink kaklą užvyniotas šalikas.

„Geriausia tinka vilna, nes medvilniniai drabužiai nešildo, o vilna tinkamai sugeria drėgmę ir šildo nuolat. Svarbu taip pat dėvėti galvos apdangalą ir šaliką. Tačiau šaliką reikia užvynioti teisingai – neuždengiant burnos ir nosies, nes tuomet kaupiasi drėgmė ir būna tik dar blogiau“, - dėstė medikė.

Kvėpuoti reikėtų tik per nosį. Pirmiausia todėl, kad šitaip įkvepiamas oras sušyla, o antra – patenka į mūsų plaučius jau išvalytas.

„Nosyje yra daug kraujagyslių ir jos kaip radiatorius sušildo orą. Be to dabar Vilniuje padidėjęs oro užterštumas ir kvėpuojant pro nosį, oras šiek tiek švaresnis patenka į plaučius, nei įkvepiant pro burną“, - dėstė pašnekovė.

Avalynė per šalčius taip pat turi būti patogi, geriausia odinė, su kailiu ir svarbiausia – sausa. „Taip pat reikia valgyti kaloringo maisto – žiemą jokių dietų. Iš ko gi organizmas gamins šilumą?“, - retoriškai klausė V.Pumputienė.

Ypač per šalčius reikėtų saugoti vaikus ir pagyvenusius žmonės. Vyresnių žmonių organizme yra sulėtėjusi medžiagų apykaita, todėl mažiau pasigamina šilumos. Vaikai pažeidžiami todėl, kad jų termoreguliacijos centras yra nepakankamai išsivystęs.

„Aš atsimenu, kai mes buvom maži, tai basi apie klojimą per sniegą kelis kartus apibėgdavom. Tiesa, paskui iškart merkdavom kojas į karštą vandenį. Tačiau dabar yra kitaip. Reiktų vis dėlto pasisaugoti, stebėti, kad vaikai būtų sausomis kojomis, nevalgytų sniego“, - dėstė pašnekovė.

Esant žemesnei nei -10 temperatūrai mažus vaikus migdyti lauke reikėtų labai atsargiai. „gryname ore vaikai labai gerai užmiega, bet kai toks šaltis reikia būti labai atsargiems, nes vaikas gali sukaisti, o paskui sušalti. Prieš kelis metus Vilniuje yra buvęs atvejis, kai sušalo 1,5 metukų vaikas“, - prisiminė V.Pumputienė.

Medikė eilinį kartą priminė, kad didžiausia blogybė per šalčius – alkoholis. Jo jokiu būdu nereikėtų vartoti. Išgėrus neretai prarandama orientacija, organizmas greičiau atiduoda šilumą.

„Šiemet sušalusių dar nebuvo, tačiau ankstesniais metais tokių atvejų pasitaikydavo. Buvo atvejis Paneriuose, kai žmogus padėjo kaimynui remontuoti mašiną, šis atsidėkodamas pavaišino jį degtine. Tas išgėrė ir nuėjo namo, bet pakeliui nukrito ir kai jo puolė ieškoti žmona, iškvietė greitąją buvo jau per vėlu – aptikome ji dar gyvą, bet išgelbėti nepavyko“, - prisiminė medikė.

Kūno temperatūrai nukritus iki 35 laipsnių organizmą ištinka hipotermija, jis pradeda drebėti. Kai temperatūra nukrenta dar, iki 32 laipsnių – prarandama orientacija, neretai toks žmogus netenka sąmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių