Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą

Į virtuvę kaip į mūšį! Tokiu šūkiu vadovaudamiesi geriausi Lietuvos virtuvės šefai galanda peilius ir ruošia neįtikėtinų skonių amuniciją kelionei į Vokietiją, kur spalio 5 d. prasidės geriausių pasaulio virtuvės šefų olimpiada – „IKA / Culinary Olympics 2012“.

Dalyvaus antrą kartą

Tiuringijos žemės sostinėje Erfurte spalio 5-10 d. vyksiančią kulinarijos olimpiadą okupuos šimtai geriausių virėjų komandų iš viso pasaulio. Tarp jų bus ir Lietuva. Šiais metais Lietuvos restoranų vyriausių virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVK) nariai vėl susibūrė į komandą „Amber Aliance“ ir bandys šturmuoti Erfurtą savo įspūdingais patiekalais bei neišsenkančia fantazija.

„Antrą kartą vykstame į pasaulinę olimpiadą. Kai dalyvavome pirmą kartą, grįžome su diplomu – užėmę ketvirtą vietą. Paskui sužinojome, kad iki bronzos mums pritrūko vieno balo. Galite įsivaizduoti, kaip buvo apmaudu“, - sakė komandos kapitonė Aldona Gečienė.

Lietuvių komanda spalio 8 d. varžysis Regioninių komandų rungtyje ir ruoš didžiulį teminį stalą. Kapitonė A.Gečienė gamins banketinius vieno kąsnio užkandžius, šefai Liucija Makovska gamins banketinį žuvies patiekalą aštuoniems asmenims, Darius Dabrovolskis – tris vegetariškus restoraninius patiekalus, Vytautas Samavičius gamins keturis pagrindinius patiekalus.

Konditerė Natalija Krasauskienė gamins skulptūrą iš valgomų produktų „Žaidimas su vandeniu“ ir keturis desertus. Su penkiais šefais kartu vyksta ir LRVVK asociacijos prezidentė, komandos vadovė Rūta Šiušienė.

Olimpiadai ruošis naktimis

Antradienį surengtoje konferencijoje virtuvės šefai susirinkusius vaišino įvairiais užkandžiais: su krevetėmis, tunu, ančių kepenėlėmis, aštuonkojais, Parmos kumpiu ir riešutų skonio sūriu, ir papasakojo, kas jų laukia Vokietijoje.

„Turėsime 3 X 3 m dydžio virtuvės stalą, kurį reikės padengti. Viską turime atsivežti savo: indus, staltieses, apšvietimą, maisto produktus, kitokias smulkmenas. Beje, ten virtuvėmis galime naudotis tik naktį, taigi ruošimės naktimis“, - apie tai, kiek ištvermės reikalauja ruošimasis olimpiadai, pasakojo A.Gečienė.

Virtuvės šefų laukia sunkus išbandymas, nes padengti stalai, kol juos vertins komisijos nariai, turės išbūti visą dieną. Taigi viskas iki tol turi išlikti nepriekaištinga. Kaip tai padaryti, kasmet konkursuose Liuksemburge, Maskvoje dalyvaujantys šefai žino, tik visų subtilybių nelinkę atskleisti.

Svarbiausia - patys patiekalai

Padengtą stalą komisijos nariai vertins įvairiais aspektais: estetinę stalo išvaizdą, apšvietimą, padengimą, o svarbiausia ir daugiausia lemianti dalis, be abejonės, bus patiekalai – iš ko jie pagaminti, kaip atrodo, kaip patiekti ir pan. „Jie labai vertina tai, kaip patiekalas atrodo. Jis turi išlaikyti tą blizgesį ir grožį“, - teigė komandos kapitonė.

Šioje kategorijoje patiekalai neragaujami, nes jau būna prastovėję visą dieną. Labai svarbus niuansas – vieno patiekalo sudedamoji dalis negali kartotis kituose.

Paklausti, kiek laiko reikia ruoštis olimpiadai, virtuvės šefai sakė, jog mažiausiai dviejų mėnesių. Tačiau patikslino, kad jie kasdien tam ruošiasi gamindami patiekalus. Taip pat jie seka madą, nes kaip ir drabužių pasaulyje, ji egzistuoja ir čia. Kasmet keičiasi patiekalų, tam tikrų produktų pateikimas, dydžiai ir pan. Pasak jų, šias tendencijas būtina sekti.

Komandą konsultuoja ir visapusiškai padeda geriausias 2010 m. Lietuvos virėjas – Deivydas Praspaliauskas. Olimpiadoje dalyvaus ne tik ši komanda, bet ir kiti virtuvės meistrai – LRVVKA nariai, panorę varžytis individualiai: Honorata Lyndo, Halina Višnevskaja, Leonard Maceikanec ir Tomas Rimydis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių