Kodėl Vilniuje niekas neišveža sniego?

Daugeliui atrodo, kad baltasis žiemos džiaugsmas iš dangaus krinta visiškai nemokamai, tačiau taip nėra. Iš tikrųjų sniegas – brangus malonumas.

Jeigu paklaustumėte kiek kainuoja sniegas, į šį klausimą cento tikslumu galėtų atsakyti – Algimantas Vilūnas, savivaldybės įmonės „Grinda“ vadovas. Portalo diena.lt žurnalistai pasiteiravo miesto komunalininkų vado, kiek miesto biudžetui kainuoja sniego išvežimas.

„Sniego išvežimas – brangus malonumas. 19 litų 23 centai už kubinį metrą. Vežti vienu metu priklausomai nuo sunkvežimio dydžio galima ir 3, ir 12 ir net daugiau kubinių metrų. Kai tik gauname miesto užsakymą ir vežame, bet tų užsakymų labai mažai – niekingi kiekiai“, - apgailestavo ponas A. Vilūnas.

Pasak „Grindos“ vadovo, šiuo metu sniegas valomas tik tam tikromis progomis, ir tam tikrose vietose. Neseniai buvo gautas užsakymas išvežti sniegą nuo Seimo, nes ten bus sausio 13 d. skirti renginiai. Buvo vežamas sniegas  ir iš Rotušės aikštės.

„Čia anksčiau buvo mada, vežti visą sniegą iš miesto. Prieš kokius 10 metų Gedimino prospektas buvo kaip išlaižytas – damos galėdavo su aukštakulniais vaikščioti. Tačiau dabar yra kitaip“, - dėstė pašnekovas.

Kur gabenamas sniegas ir ar neapsimokėtų jo tirpdyti čia pat mieste, kaip pavyzdžiui yra daroma Maskvoje?

„Sniegas vežamas ten pat kaip visada - į aikštelę prie Gariūnų. Buvome ir kituose miestuose , lankėmės, svarstėme kitus  variantus. Bet mums kiti variantai nelabai tinka - Vilnius ne toks didelis, kad reiktų sniegą kur nors mieste tirpdyti“, - dėstė A. Vilūnas.

Žalos gamtai nėra

Vilniaus regiono Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Juozas Dautartas teigė, kad pats savaime į užmiestį vežamas sniegas jokios ypatingos žalos gamtai nedaro.

„Pats sniegas, jeigu jis švarus, jokios žalos nedaro. Anksčiau būdavo kita problema, kad išvežamam sniege būdavo ne tik sniegas, o viskas kas yra gatvėje – ir druska, ir purvas, ir naftos produktai. Kai sniegas ištirpdavo ir pamatydavom , kas ten yra. Tačiau dabar su tokiom problemom jau nesusiduriame, bent jau mes nesame per metus gavę nė vieno signalo. Sniegas ištirpsta, druskos, purvas nubėga“, - teigė J. Dautartas.


Šiame straipsnyje: sniegasvalymaskiemai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių