„Injekcijoje“ nugalėjo originalumas ir užsidegimas

Trečiadienio vakarą Vilniaus nacionalinėje dailės galerijoje įvyko šeštasis „Injekcijos“ konkursas. Keturi laimingieji – vokiečiai „Balagan“, lietuviai Eva Baliul ir vaikinų duetas „labàdienà“, rusė Natalija Kobernik – iš 14-os finalo dalyvių gavo kelialapius į pavasarį vyksiančią „Mados infekciją“.

„Šis įvertinimas tik užveda kurti toliau. Dabar norisi dar visko daugiau daryti“, - džiaugdamiesi komisijos įvertinimu sakė jaunieji dizaineriai Petras Navickas ir Rapolas Vosylius, „Injekcijoje“ prisistatę kaip duetas „labàdienà“.

Pasak vaikinų, „labàdienà“ greičiau yra socialinė iniciatyva, skatinanti visus mus supančią aplinką draugiškam ir maloniam bendravimui, nei kolekcija. Jie nelaiko savęs dideliais patriotais, tačiau jų kūryba paremta lietuviškomis vertybėmis ir siekiu tai išsaugoti.

E. Baliul kolekcija „Pinga-pinga“ leido pamiršti susikaustymą ir tarsi švelniai paragino nebijoti to, kas natūralu, - atvirumo, nuogumo, seksualumo. Lyg ir tų pačių dalykų, tik pateiktų kitomis formomis netrūko ir kūrėjai iš Rusijos N. Kobernik.

„Bendravimas su draugais, galima sakyti, jau beveik tamsiais žiemos vakarais, prie taurės vyno, viena draugė papasakojo apie knygą, užsikabinau. Tai yra europiečio keliautojo knyga apie Amazonės vietovių kraštus ir gyvenimą ten. Mane užkabino tai, kad beveik pirmykštėse kultūrose sekso tematika labai atvira ir niekam nuostabos nekelianti“, - kas įkvėpė sukurti šią kolekciją, pasakojo jaunoji dizainerė E. Baliul.

Vokiečių duetas „Balagan“ pristatė kolekciją „Alles geht in die Hose“ (vok. – „Viskas keliauja į kelnes“), kuri tarp žiūrovų ir komisijos narių sulaukė sujudimo ir aplodismentų.

Gatvės muzikantų įkvėpta eksperimentinė džinsų kolekcija vyrams – ne tik tie drabužiai, kuriuos ant podiumo dėvėjo modeliai, kaip teigė dizaineriai.

„Viskas yra kur kas giliau. Čia ne knyga, ne filmas, o tikras gyvas žmogus. To tikrumo kuriant kolekciją mums labiausiai ir norėjosi“, - sakė pirmą kartą Lietuvoje besilankantys Tanja Schmidt ir Philipas Rudzinskis.

Kaip ir kiekvienoje „Injekcijoje“, taip ir šioje – jaunųjų dizainerių išmanumui nebuvo ribų. Pasitelkę savo fantaziją jie mėgino įgyvendinti gautą užduotį – pristatyti darbus new etno tematika.

Taigi trečiadienio vakarą mados mylėtojai pamatė visko: lietuviškų tautinių kostiumų su fetišistinį atspalvį suteikiančiais odos elementais, bandymą suderinti etninę Indijos kultūrą ir grafičius, tradicinių nėrinių ir vielos bei dažyto akmens sintezę ir daug kitų dalykų.

Per pradinį „Injekcijos“ etapą buvo pateiktos 63 paraiškos. Dalyvauti finale buvo atrinkta keturiolika jaunųjų dizainerių. Iš jų keturi šįvakar į savo kišenes įsidėjo kelialapį į kitų metų kovą vyksiančią „Mados infekciją“.

„Mes iš anksto atrenkame darbus pagal eskizus, bet viską lemia tai, kaip tos kolekcijos atrodo ant scenos. O čia žiūri viską: medžiagas, faktūras, formas, spalvas, makiažą, batus, muziką, galiausiai konceptualumą.

Asmeniškai aš nepraleidžiu formalumo. Mada turi būti gyva, pulsuojanti, ji turi veikti, turi būti juntamas azartas, „draivas“, kuris dizaineriui yra būtinas“, - sakė dizainerė, „Injekcijos“ finalo komisijos narė Sandra Straukaitė ir pabrėžė, kad čia visada vertinamas originalumas.

Dalyvauti finaliniame „Injekcijos“ renginyje, be jau išvardytų laimėtojų, buvo atrinkti dizaineriai: „1011“ (Ąžuolas Kavaliauskas ir Kamilė Balčytytė), Agnė Alaburdaitė, Agnė Verseckaitė, Atėnė Malinauskaitė, Birutė Simokaitytė, Chames, Erika Vizgirdaitė ir Rasa Jarmolavičiūtė, Kristina Valančiūtė, Malika Nazirova (Rusija), Sandra Ajutytė.

Jaunųjų dizainerių darbus vertino mados profesionalai – dizaineriai Dovilė Gudačiauskaitė, S. Straukaitė, Kristina Kruopenytė ir Egidijus Sidaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių