Gyvūnų teisių gynėjų renginyje - netikėtas akibrokštas su kirviu

Per pietus sostinės centre užsidegę gedulo žvakutes ir iškėlę plakatus praeivius susimąstyti kvietė gyvūnų teisių gynėjai.

Pasaulis gruodžio 10 d. mini Žmogaus teisių dieną, tad ta proga iniciatyvinė grupė „Gerbk gyvūnų teises“ Vilniaus centre siekė atkreipti žmonių dėmesį į gyvūnų teises.

Iniciatyvinės grupės narė Aušrinė Skirmantė priminė, kad  1948 m. buvo pasirašyta Visuotinė Žmogaus teisių deklaracija, tad šiandien minima Žmogaus teisių diena.

„O juk ne taip jau seniai kai kurie žmonės neturėjo teisių taip, kaip jų dabar neturi gyvūnai. Gyvūnų teisių aktyvistai tą pačią dieną sugalvojo padaryti ir Gyvūnų teisių dienos minėjimą, nes suvokiama, kad gyvūnų teisės yra žmogaus teisių tąsa. Gyvūnui turi būti užtikrintos laisvės, kurios atitiktų to gyvūno poreikius“, - kalbėjo mergina.

Ji tiki, kad net tokia dėmesį atkreipianti akcija gali padėti pagerinti gyvūnų likimą.

„Kai žmonės nebepirks kailinių ir odinių drabužių, niekas jų nebegamins. Tad, jeigu tampi veganu, iškart atsisakai kelių pramonės šakų, o tai jau yra neblogas efektas. Gerai, kai pokytis ateina iš visuomenės apačios, o nėra nuleidžiamas iš viršaus“, - savo viltimis dalijosi akcijos dalyvė.

Taip pat iniciatyvinė grupė tikisi ir įstatymų leidėjų pagalbos.

„Yra įvairių būdų padėti: neturėtų būti subsidijų pieno, mėsos produktams. Dabar pieno ir mėsos produktai yra gana pigūs, o daržovės brangios. Pavyzdžiui, dabar norima PVM mėsai sumažinti. Arba, pavyzdžiui, cirkai su gyvūnais. Graikija visiškai uždraudė cirką su gyvūnais. Tą patį yra padariusi Austrija.  Tad galima gyvūnų teises reguliuoti įstatymais. Tik aišku, kad reikia rasti politikus, kurie būtų suinteresuoti ginti gyvūnų teises“, - kalbėjo A. Skirmantė.

Ji pasakojo, kad visuomenėje daugiausia palankumo sulaukia prieštaravimai dėl cirkų, tačiau veganizmas vis dar atrodo per daug ekstremalus.„Nors aš nieko ekstremalaus tame nematau. Tai, kad stengiesi nevartoti kažko ir nežudyti gyvūnų, nėra ekstremalu“, - sakė jau 11 metų mėsos nevalganti ir 4 metus išvis gyvulinės kilmės produktų atsisakiusi A. Skirmantė.

Akcijoje dalyvavę žmonės laikė plakatus su užrašais primenančiais, kad gyvūnai kenčia ne tik dėl žmonių mitybos, bet ir dėl pramogų: „Už pasaulį be gyvūnų išnaudojimo“, „Gyvūnų vieta laisvėje“, „Pusė tiesos – melas“, „Mama, o reklamoje rodė kitaip...“ „Žiaurumas – ne pramoga“.

Visiškas sutapimas, bet kol akcijos dalyviai bendravo su žurnalistais, per Vinco Kudirkos aikštę šaukdamas ir iškėlęs kirvį perbėgo vaikinas. Jis vijosi merginą, kuri vilkėjo meškino ar kiškio kostiumą.

„Mes visiškai nesusiję su gyvūnų teisių gynėjais. Mes čia tik kalėdinį sveikinimą filmuojame“ – sakė vienos aktorių trupės nariai ir nutrukus pasuko ieškoti kitos vietos filmavimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių