„Grinda“ ir gyvūnų globėjai sugyvena kaip šuo su kate

Ilgametis „Grindos“ ir Lietuvos gyvūnų globėjų konfliktas pakrypo pastarųjų nenaudai - globėjai iškraustyti į miesto pakraštį, kur nėra nei elektros, nei kanalizacijos.

Įkalbinėjimai širdies nesuminkštino

Lietuvos gyvūnų globos draugijos ir savivaldybei priklausančios sanitarinės miesto tarnybos UAB „Grinda“ konfliktas ruseno seniai, nuo to laiko, kai gyvūnų globėjai įkėlė savo koją į „Grindos“ teritoriją. Porą metų gyvūnų gelbėtojai ne tik keliuose geltonuose vagonėliuose gelbėjo nuo mirties šunis ir kates, bet ir kontroliavo savivaldybės valdomus „gyvūnų gelbėtojus“: tikrino ar nebepažeidžiamos gyvūnų teisės, vertė laikytis taisyklių, esant pažeidimams kreipdavosi į ekologinę policiją.

Natūralu, kad šitokia padėtis erzindavo „Grindos“ atstovus. Į teritoriją be įspėjimo bet kuriuo metu galėdavo patekti žurnalistai, apie organizaciją pasirodė nemažai negatyvių publikacijų. Galiausiai „Grinda“ rado progą išguiti gyvūnų globėjus toliau nuo savo akių. Pasibaigus sutarčiai, sausio pirmosiomis dienomis gyvūnų globėjams su visais savo vagonėliais liepta nešdintis į Naujojoje Vilnioje, Skydo gatvėje jiems skirtą sklypą.

Savivaldybės ir sanitarinės tarnybos vadų širdies nesuminkštino nei maldavimai, nei prašymai pratęsti sutartį bent iki pavasario. Gyvūnų globėjai spaudžiant šalčiui turėjo palikti gyvūnus lauke, gabentis vagonėlius per visą miestą iš Pašilaičių, į Naująją Vilnią. Vėliau buvo vežami ir gyvūnai.

Kalbumu nepasižymėjo

Sutartis su „Lietuvos gyvūnų globos draugija“ nesudaryta iki šiol. Todėl žurnalistai nusprendė kreiptis į „Grindos“ vadovus ir pasiteirauti kokia padėtis su vadinamaisiais „gyvybės vagonėliais“ yra šiuo metu. Tačiau aiškaus atsakymo į klausimą, kodėl taip skubotai buvo iškraustyti vagonėliai gauti nepavyko.

„Grindos“ direktorius Algimantas Vilūnas tik patvirtino įvykusi faktą, kad gyvybės vagonėliai yra iškraustyti į Naująją Vilnią.

„Lietuvos gyvūnų globos draugijos Vilniaus skyriaus gyvybės vagonėliai įsikurs Naujojoje Vilnioje. Naujas žemės sklypas skirtas Vilniaus miesto tarybos sprendimu praėjusių metų balandį. Lietuvos gyvūnų globos draugija kartu su savivaldybės įmone „Grinda“ bendradarbiauja jau daugiau nei metus – 2011 metais pasirašyta ir tarpusavio bendradarbiavimo sutartis. Naujai suteiktoje teritorijoje bus globojami ir iš „Grindos“ perimti gyvūnai“, - teigė A.Vilūnas.

Sulaukė gražių pažadų

Žurnalistų kalbinta „Lietuvos gyvūnų draugijos“ vadovė Danutė Navickienė teigė, kad kol kas gyvūnų globėjai yra visiškai pasimetę ir nežino ko griebtis. Sausio mėnesį į gatvę išmesti žmonės ir gyvūnai tikisi, kad sutartis bus sudaryta, tačiau kol kas jos dar nėra.

„Kalbėjau su A.Vilūnu ir tikimės, kad jau šią savaitę sutartį pavyks pasirašyti, nes kol kas net ir Naujojoje Vilnioje mes be sutarties. Jis sakė, kad problemų lyg ir neturėtų būti“, - teigė D.Navickienė.

Pasak gyvūnų globėjos, sutartis nebus tipinė – prie jau esamų punktų bus pridėta dar papildomų, kurie ateityje turėtų tapti saugikliais, jei su gyvūnų teisių pažeidimais kiltų rimtesnių problemų.

„Jie galvoja, kad yra UAB‘as ir gali daryti ką nori. Tačiau taip nėra. Net patekęs pas juos gyvūnas, netampa jų nuosavybe. Jis taip pat turi teises, o visuomenė turi teisę gauti visą informaciją, ką daro įstaiga, išlaikoma iš miestiečių pinigų. Nesvarbu, kad dabar mus iškėlė į kitą vietą, stengsimės, kad kontrolė būtų. Įtrauksime į sutartį papildomų punktų, kuriuose prašysime „Grindos“ imtis tam tikrų žiauraus elgesio su gyvūnais prevencijos priemonių, kad žmonės pagalvotų, prieš atsikratydami savo augintinio“, - teigė pašnekovė.

Privertė pakeisti pavadinimą

Prisimindama ankstesnius kovos su „Grinda“ rezultatus kaip vieną svarbiausių nuopelnų D.Navickienė įvardijo informacinę lentelę ant A.Vilūno įmonės vartų. Anksčiau „Gyvūnų globos namais“ besivadinusi įstaiga buvo priversta tapti „miesto sanitarine tarnyba“.

„Tai buvo nežmogiška. Žmonės, net nežinodavo, kur atiduoda savo gyvūną. Įstaigą, kurioje šunys ir katės marinami, kartais iškart nė neieškant kur juos priglausti, pavadinti „Gyvūnų globos namais“? Na žinote tai aukščiausio lygio cinizmas ir žmonių klaidinimas“, - piktinosi pašnekovė.

Moteris pripažino, kad globos draugijos iškėlimas į Naująją Vilnią pablogins esamą padėtį. Mažiau neveislinių gyvūnų turės šansą rasti naujus namus.

„Dėl gabenimo ar priėmimo į prieglaudą problemų neturėtų būti, nes vistiek, pas mus dažniausiai patenka sužaloti, ligoti gyvūnai ir mes juos pirmiausia vežame į klinikas, pas specialistus, o tik paskui į vagonėlį. Tačiau problema, kad sumažės norinčiųjų priglausti neveislinį gyvūną. Žmonės eidavo į „Grindą“, praeidavo pro mus ir jeigu nerasdavo „Grindoj“ nutikdavo taip, kad pasiimdavo iš mūsų. Dabar tokių atvejų nebebus arba bus gerokai mažiau, nes žmonės turės specialiai važiuoti“, - teigė pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

L

L portretas
Liūdniausias dalykas tas, kad vagonėliai iškeldinti į Vilniaus pasvietį. Jau seniai "Grinda " pasižymėjo nežmoniškom gyvūnų laikymo bei dezenfikavimo sąlygom, bet tai viešai keliami klausimai labai nepatiko "Grindos" vadovybei. Užtat ir buvo patenkinti išguidami gyvūnus kažkur, nes neabejoju, kad nuo Rietavui priduoto maito priklausydavo šių valdininkų premijos, nežiūrint to, kad ši įmonė yra remiama iš visų gyventojų lėšų. Be to kiek teko girdėti ,ši įstaiga nėra laimėjusi jokio konkurso, teikti šias paslaugas. Labai įdomu, kodėl ši teikia tokias paslaugas, o mylinčių gyvūnus joje beveik nėra. Kodėl visi rūgoja apie prastą kelių priežiūrą Vilniuje. Tad gal laikas imtis tiesioginių savo pareigų, o gyvūnus palikti kitiems, kas dar turi širdis, o ne akmenį vietoj jos?

A

A portretas
Pagarba gyvūnų mylėtojams. Būtinai juos reikia palaikyti finansiškai.

LT

LT portretas
Dar vienas pastebėjimas. Informacijos gavimas apie gyvūną iš "Grindos" jau tampa tabu. Vadinasi, jei tavo gyvūnas ten pateks, tai dar nereiškia, kad tu apie tai sužinosi, op po 14 dienų jis bus sunaikintas ir pateks į Rietavą tuo papildydamas "Grindos" vadovų pinigines.Kodėl tokios lengvatos būtent šiai Savivaldybės įmonei man jau daugel metų ( kokie 7- 8 tai tikrai) yra neaišku ir niekas net nesistengia paaiškinti, o juk tam yra panaudotos visų Lietuvos piliečių lėšos, tuo tarpu ir mano, nes moku visus mokesčius. O aš nesutinku, kad mano lėšos būtų naudojamos tokiems tikslams. Tai kas duos atsakymą kodėl taip yra?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių