Daugiau kaip 400 žmonių atliko A. W. Mozarto „Requiem“

Šeštadienio vakarą sausakimšoje Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje skambėjo Wolfgango Amadeus Mozarto „Requiem“. Šį kūrinį atliko per 400 žmonių.

Pirmą kartą Lietuvoje surengtas Vilniaus universiteto (VU) Kultūros centro projektas „Klasika visiems“ pasiteisino su kaupu. Pažįstantys muzikos raštą ir galintys dainuoti iš natų buvo kviečiami registruotis ir kartu su VU kolektyvais atlikti W. A. Mozarto „Requiem“.

„Manau, buvo tikrai įspūdinga, - po koncerto sakė VU chorų “Gaudeamus„, “Virgo„, “Pro musica„ meno vadovė Rasa Gelgotienė. - Nuo pat pirmos akimirkos buvau nustebinta. Maniau, kol susėsim, kol rasim vietas, tada mes būriuosimės, plepėsim ir pan. Juk šitokia minia žmonių. 10 val. turėjo prasidėti repeticija, o jau be penkių minučių dešimt visi buvo savo vietose.“

Ruošiantis koncertiniam vakarui nebuvo jokių išankstinių repeticijų. Jos vyko tik šeštadienį, kaip jau minėjo R. Gelgotienė, nuo 10 val. ryto. Meno vadovė džiaugėsi, kad iš 260 į projektą užsiregistravusių dalyvių šeštadienį susirinko net 230.

„Stebėjausi, kad tiek jų susirinko, bet, kita vertus, gal ir nenuostabu. Ką patraukė žodžiai “klasika„ ir “Mozartas„, tai ir turėjom, tokius žmones, gal neatsitiktinius, gal esančius labai arti muzikos, gal su kultūra ir menu susijusius“, - svarstė pašnekovė. Maloniai nustebinta ji liko ir gausiai susirinkusių klausytojų - Šv. Jonų bažnyčia šeštadienio vakarą buvo sausakimša.

Ji suabejojo, ar čia atėjo žmonės, kurie iš dainavimo valgo duoną, nes vis dėlto pasiruošimo dieną teko nemažai padirbėti ir pavarginti balsus.

„Vadinasi, mes turime tokį žmonių poreikį, dvasinį poreikį, galbūt nedirbančių pagal specialybę muzikantų, galbūt muzikologų, bet dirbančių srityse, kuriose jie negali dainuoti ir jiems tai yra įdomi patirtis. Mane nustebino bendras kultūrinis lygis ir kaip sparčiai jie visi dirbo“, - pasisekusiu projektu ir jo dalyviais džiaugėsi VU chorų meno vadovė.

Koncerte griežė VU kamerinis orkestras. Dainavo profesionalūs solistai Gunta Davidčuka (sopranas, Latvija), Nora Petročenko (mecosopranas), Mindaugas Zimkus (tenoras) ir Nerijus Masevičius (bosas). Dirigavo VU chorų meno vadovė R. Gelgotienė. Iš viso projekte dalyvavo per 400 žmonių.

A. W. Mozarto „Requiem“ R. Gelgotienė visada laikė, kaip pati sakė, nuostabiai gražiu kūriniu ir ne tokiu sudėtingu, kad jo negalėtų atlikti neprofesionalai. Šiuo projektu buvo siekiama supažindinti žmones su klasikine muzika, paskatinti juos įsitraukti į chorinę veiklą, kartu įvertinti savo gebėjimus.

Dar prieš koncertą R. Gelgotienė sakė, kad šis projektas pirmas, bet tikrai ne paskutinis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

audrius

audrius portretas
sveikinu nuosirdziai!

jurate

jurate portretas
Nuostabus projektas - ačiū organizatoriams. Nebuvau chore dainavusi 20 metų, bet viskas buvo taip puikiai organizuota, natos, nuorodos internete iš kurių galima buvo mokytis namie ir be galo malonios ir paslaugios universiteto chorų choristės. Labai daug padėjo prisiminti, kantriai aiškino ko nesupratom, žodžiu, stebuklingai praleista diena. Neįtikėtina, kad gavau galimybę atlikti Mocarto Requiem su jungtiniu choru bažnyčioje. Nors balso stygos tikrai pavargo, bet pakylėtas jausmas manau, kad išliks tikrai ilgai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių