Darnūs santykiai – tik po lenkiškų pavardžių rašybos įteisinimo?

 

Interviu Lenkijos žiniasklaidai Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis „gražiu ženklu“ pavadino Lietuvos ministro Lino Linkevičiaus atsiprašymą dėl to, kad Seimas 2010 metais atmetė originalią pavardžių rašybą numatantį įstatymą, tačiau pabrėžė, jog „klaidą reikia ištaisyti“.

 

„Tai, kad Lietuvos užsienio reikalų ministras atsiprašė, jog Lietuvos parlamento nariai (tuomečio Lenkijos prezidento) Lecho Kaczynskio paskutinio vizito dieną atmetė gerą ir kompromisinį įstatymo projektą dėl pavardžių rašybos, visų pirma yra gražus ženklas, tačiau taip pat vedantis prie akivaizdžios politinės išvados – kad tą klaidą reikia ištaisyti“, – sakė R.Sikorskis.

„Kai ši klaida bus ištaisyta – pavyzdžiui, jeigu už tą įstatymą bus balsuojama iš naujo, ir šį sykį sėkmingai – tuomet bus galima kalbėti apie naują dinamiką Lenkijos ir Lietuvos santykiuose, kuri būtų mums svarbi“, – pridūrė jis.

2010 metų balandį Lietuvos Seimas atmetė tuometinio konservatoriaus premjero Andriaus Kubiliaus Vyriausybės parengtą įstatymo projektą, kuriuo siūlyta leisti asmens dokumentuose lotyniškos kilmės pavardes rašyti originaliai jų nelietuvinant.

Įstatymas atmestas tą pačią dieną, kai Lietuvoje viešėjo prezidentas L.Kaczynskis. Prieš vizitą į Lenkiją praeitą savaitę L.Linkevičius Lenkijos spaudai atsiprašė dėl tokio žingsnio ir pavadino tai „didele gėda“.

Antradienį popiet Lenkijoje viešės Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius. Jo Vyriausybė savo programoje žada, kad „išspręs vardų ir pavardžių rašymo asmens dokumentuose bei gatvių ir vietovių pavadinimų rašymo klausimus, atsižvelgdami į Europos Tarybos tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvenciją“. 2010 metais per balsavimą dėl pavardžių rašybos A.Butkevičius susilaikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
Gal jiems dar ir musu Vilniu atiduoti?Lenkiskos siuksles!

666

666 portretas
lai trinas galvas tie lenkai , jie mums reikalingi kaip ponui centas

jklmn

jklmn portretas
Lenkiskas nacizmas uzkniso juodai.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių