Brangiausiai besišildantys vilniečiai sulaukė savivaldybės dėmesio

Portalo diena.lt publikuota istorija apie Agrastų g. 8 gyventojų gaunamas milžiniškas šildymo sąskaitas privertė savivaldybės atstovus atkreipti dėmesį į šią problemą.

Savivaldybės atstovų teigimu, Vilniaus miesto savivaldybės iniciatyva atliktas šio pastato šildymo sistemos patikrinimas.

Po patikrinimo namą administruojanti bendrovė „Naujininkų ūkis“ gyventojams pasiūlė suprojektuoti ir  įrengti kolektorinę šildymo sistemą panaikinant šilumos tiekimo lauko trasą. Tačiau, pasak specialistų, dėl to, kad name nėra rūsio,  projektavimo ir naujos šildymo sistemos įrengimas bus sudėtingas – reikės gyventojų sutikimo per jų butus pravesti vamzdynus. Iš 4 butų, esančių name, 3 butų šeimininkai gauna kompensacijas už šildymą ir yra nesuinteresuoti pastato renovavimu.

Patikrinimo dokumentuose pabrėžta, kad daug šilumos prarandama dėl praeinančių lauke ir nepakankamai izoliuotų vamzdžių. Jais šiluma  tiekiama ir apskaitoma dviem  šio namo butams. „Visiškai neaiškus toks šilumos tiekimo inžinerinis sprendimas, kai didžioji dalis šilumos išeina į lauką“, – teigia Aplinkos ir energetikos departamento vadovas Kęstutis Karosas.

Taip pat daug šilumos prarandama ir  pro senus, nesandarius vieno buto langus bei neizoliuotą namo palėpę.

Agrastų g. 8 namo šilumos punktas yra  renovuotas, įrengta apskaita, automatizuotas valdymas, punkte ruošiamas karštas 50 laipsnių vanduo, atitinkantis nustatytą higienos normą.  Kambarių temperatūra vidutiniškai siekia 20 laipsnių – konstatuota, kad butai nėra šildomi per daug, kaip rašyta spaudoje.

„Tai reiškia, kad nepašalinus minimų priežasčių, namas ir toliau sunaudos pakankamai daug šilumos. Šilumos kiekis suvartotas per pastaruosius 4 metus yra labai panašus. Kaina už šilumą yra padidėjusi tik dėl kainos didėjimo už suvartotą kWh. Neišsprendus klausimų, susijusių su pastato renovavimo būtinumu ir kompensacijas už šildymą  gaunančių piliečių nesidomėjimu savo turto išlaikymu ir priežiūra, Savivaldybė negali daryti įtakos šilumos vartojimo mažėjimui“, – sako K. Karosas.

„Naujininkų  ūkis“  yra įpareigotas atlikti pastato energetinį auditą, parengti šildymo sistemos pertvarkymo projektą ir supažindinti su juo namo savininkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Xa

Xa portretas
Isvada tokia, kad valstybe svaisto pinigus kompensuoti gatves oro sildyma - as kaip mokesciu moketojas protestuoju ir reikalauju, kad jei nori, gali meras su savo kompanija sumoket... Turi buti nustatyta norma, kiek kWh/kv.m. yra kompensuojama, o jei kazkam norisi isirengti radiatorius is kitos lango puses ar kai padaro degtineles atsidaryt langus porai dienu - tai tegu patys susimoka.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių