Bendruomenių pinigai – gyventojams motyvuoti

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos projektas finansiškai paremti bendruomenių projektus duoda rezultatų.

Vienose seniūnijose gyventojai jais džiaugiasi, kitose jau kuria ateities planus.Pažadino privačią iniciatyvą Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vykdoma Vietos bendruomenių savivaldos programa Žirmūnuose, kaip ir daugelyje kitų Vilniaus mikrorajonų, pasiekia tikslą.

Ministerijos skirtomis lėšomis rajono bendruomenės pasirengusios aktyviai spręsti tas problemas, kurių kol kas neišsprendė nė viena valdžia. Kodėl taip įvyko? Ko gero, todėl, kad žvelgiant iš viršaus eilinių gyventojų rūpesčiai atrodo visai bereikšmiai, tačiau iš tiesų smulkmenos paprastiems žmonėms gerokai apkartindavo kasdienybę.

„Svarbiausia, kad tos lėšos pagimdė diskusiją, žadina žmonių bendruomeniškumą. Kilo labai įvairių minčių, įvairių projektų. Atrodo, kad tie sumanymai tiesiog laukė savo dienos ir dabar jiems atsirado proga būti įgyvendintiems“, – teigė Žirmūnų seniūnė Ona Suncovienė.

Išplės stovėjimo aikšteles Pinigus gavusi bendruomenių taryba, anot seniūnės, svarstė įvairius variantus, kaip panaudoti lėšas. Tarp jų ir tradicinius būdus, tokius kaip rengti apklausas, rūpintis sveikatingumu.

„Žmonės sprendžia. Yra projektas įrengti lauko treniruoklius. Aš asmeniškai gal daugiau pinigų skirčiau vaikų žaidimo aikštelėms, tačiau šiuo atveju svarbiausia, ko nori bendruomenių tarybos, ir jų balsas viršesnis. Taip pat yra minčių nupirkti šiaurietiškojo ėjimo lazdų“, – teigė seniūnė.

Bemaž svarbiausias, pasak pašnekovės, projektas – automobilių aikštelių išplėtimas.„Tai problema, kurios niekas nesiėmė spręsti, ir džiugu, kad dabar paėmę iniciatyvą į savo rankas su ministerijos pagalba žmonės bandys tai įgyvendinti“, – džiaugėsi O.Suncovienė.

Pasak seniūnės, svarbiausia paraginti bendruomenes greičiau apsispręsti, nes pinigus reikia panaudoti iki Naujųjų metų.

„Žinoma, daugelį tų visų projektų reikia orientuoti į ateitį. Pagerės infrastruktūra, žmonės taps iniciatyvesni. Su laiku aktyviems žmonėms geriau seksis įsidarbinti, galbūt pradėti ką nors savo. O tai – gerėjanti socialinė aplinka. Dabar tik svarbiausia paraginti visuomenininkus greičiau formuluoti ir teikti pasiūlymus, nes laiko liko nedaug“, – dėstė pašnekovė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas JankauskasBendruomenės mūsų šalyje tampa vis stipresnės, jų balsas – vis garsesnis, o nuomonės – svaresnės ir vertingesnės, priimant žmonėms svarbius sprendimus.

Prieš prasidedant Vietos bendruomenių savivaldos programai, pagal kurią bendruomenės pačios sprendžia, kokiems gyventojų viešiesiems interesams tenkinti iš valstybės biudžeto skirti lėšų, girdėjome nemažai abejonių, kad žmonės nesutars, susiginčys. Tačiau dabar tikrai galiu drąsiai pasakyti, kad matome puikius pirmuosius rezultatus: gražėjančius miestus ir miestelius, rengiamus kultūrinius, sveikatingumo renginius, leidžiamus kraštotyros leidinius, kurie finansuojami būtent per šią programą.

Be to, bendruomenės nariai labai prisideda ir prie socialinės paramos sistemos pertvarkos, kuri Lietuvoje pradėta nuo šių metų pradžios. Pagal naują griežtesnę tvarką savivaldybėse skirstant socialinę paramą įsiklausoma ir į vietos bendruomenės, seniūnų, seniūnaičių nuomonę – tai leidžia socialinę paramą skirti racionaliau, būtent tiems, kuriems išties jos reikia.

Glaudesnis bendradarbiavimas neabejotinai duoda teigiamų rezultatų, ypač eksperimentiniame projekte dalyvaujančiose penkiose – Akmenės, Šilalės, Panevėžio, Radviliškio ir Raseinių rajonų – savivaldybėse, kur mažėja tiek socialinės paramos gavėjų skaičius, tiek išlaidos šioms reikmėms.

Esu tikras, kad netolimoje ateityje bendruomenės bus dar stipresnės ir aktyvesnės. Jei netikėčiau tuo, ką darau, nedaryčiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių