BEEpart meno dirbtuvėse Pilaitėje - olandų menininko paroda

Spalio 5 d., penktadienį, 17 val. One Night Only galerija pristato olandų-norvegų menininko Mathijs van Geest  parodą “Despite her dialect” (“Nepaisant jos dialekto”) BEEpart meno dirbtuvėse Pilaitėje, Vilniuje.

Mathijs kūriniai galėtų būti lyginami su pastebėjimais (eng. notes), egzistuojančiais tiek idėjos tiek materialaus užrašo formoje.

Šiuo pastebėjimo-atradimo momentu, suvokiama nauja reikšmė. Kilę pastebėjimai, replikos ar komentarai, prabėgomis pažymimi popieriuje. Kartais toks užrašas primena nedidelę nerūpestingą poemą, kitais atvejais tai neišsprendžiamas klausimas pastatantis priešais sieną.

Lygiai taip pat Mathijs van Geest kūriniai yra užrašai kasdienybės paraštėse, mums beveik nepastebimi, poetiški gestai išsisklaidantys abstrakčioje tyloje.  Kad perprasti šiuos ženklus ir mįsles, reikia pajungti asociatyvų mąstymą. Objektas tampa atviru kritikai.

Mathijs van Geest (g.1985) yra olandų menininkas šiuo metu gyvenantis ir dirbantis Bergene, Norvegijoje. Įgijęs patirties grafinio dizaino srityje, baigė vizualiųjų menų bakalaurą Willem de Kooning akademijoje Roterdame, tęsė studijas Nacionalinėje meno akademijoje Bergene. Jo kūrybos sfera – skulptūra, dažnai pasitelkiant kitas medijas bei tekstą.

Paraleliai savo paties veiklai, jis dalyvauja menininkų grupės Katla projektuose, kartu su norvegų menininkais Jonas Ib Jensen ir Ånond Versto.

Paroda vyks BEEpart kūrybinėse dirbtuvėse, visuomenės traukos centre Pilaitėje, Vilniuje.

One Night Only (ONO) galerija Vilniuje įkurta 2012 metų birželį, bendradarbiaujant su to paties pavadinimo galerija Osle, veikiančia nuo 2008 m. Tai socialinė, jaunų menininkų susitikimų erdvė, skatinanti plėsti kritinį diskursą bei dialogą tarp skirtingose, bet gretimose sociopolitinėse aplinkose kuriančių menininkų. Pristatant perspektyvius lietuvių menininkus, studijavusius svetur bei vietinius, sukuriamos sąlygos atsirasti diskusijų platformai bei pristatyti juos užsienyje, savo ruožtu kviečiantis jaunus norvegų, švedų, danų, suomių bei islandų, taip pat latvių ir estų menininkus.

One Night Only galerija siekiama sukurti alternatyvą jau egzistuojančiam parodų organizavimo formatui. Vieną vakarą trunkanti paroda virsta į renginį, performatyvų įvykį, kurio pagrindinis dėmuo yra komunikacija, gyvas santykis tarp žiūrovo, menininko, kuratoriaus ir kolekcionieriaus. Tai taip pat vieta, kurioje eksponuojami didelėse parodose vietos nerandantys arba jose tarp kitų objektų pranykstantys kūriniai. Kreipiant dėmesį ne į kiekybę, o kokybę skatinama kitokia meno žiūrėjimo kultūra.


Šiame straipsnyje: pilaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių