Baudų išsigandę žvejai iššlavė žūklės reikmenų parduotuves

Aplinkos ministro Valentino Mazuronio įsakymu, po savaitės visi žvejai privalės ant ledo žengti tik pasirūpinus minimalia apsauga – turėti smaigus. Kaip portalui diena.lt sakė Aplinkos ministerijos Gamtos išteklių skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas, šis nebrangus įrankis – smaigai – gali išgelbėti gyvybę, o ypač ant tokio nestabilaus, plono ir slidaus ledo. “Po tokio atodrėkio ledas labai nevienodo storio – vienur 10cm, kitur vos keli “, - teigė specialistas. Esant tokioms sąlygoms labai lengva įlūžti ir labai sunku išsikapanoti, o smaigai yra geriausia priemonė išsigelbėti.

Prieš dvejus metus Seime buvo įregistruotos Mėgėjiškos žūklės pataisos, kurios nebuvo patvirtintos. Tuomet buvo numatytas draudimas lipti ant plonesnio nei 5 cm ledo, privalu turėti gelbėjimosi liemenę. Pasak V. Graičiūno, liemenė nėra pati geriausia apsaugos priemonė, mat įlūžus lediniame vandenyje neprigeriama, tačiau daug greičiau sušąlama, nes sunku išsikabaroti. Liemenė taip pat trukdo gręžti ledą ir laisvai judėti. Tuo tarpu smaigai yra ne tik pigūs – iki 20-ties litų, bet ir nevaržo judesių.

Specialistai pataria smaigus bent jau užsimesti ant kaklo. Tačiau tiek internete, tiek parduotuvėse žvejybos reikmenų parduotuvėse siūlomi smaigai yra skęstantys, tad žvejai turėtų juos prisikabinti.

Jau po savaitės, įsigaliojus ministro įsakymui, smaigų neturintys žvejai bus įspėti, tačiau inspektoriai žada nesismulkinti ir pažeidėjams skirs baudas nuo 25 iki 200 litų.

Greičiausiai pabūgę baudų, poledinės žūklės mėgėjai iškart susizgribo. Kai kuriose Vilniuje esančiose žūklės parduotuvėse penktadienį iki 20 litų kainuojantys smaigai buvo graibstyte išgraibstyti, kitose pardavimai išaugo pusantro karto.

Pernai ugniagesiai gelbėtojai 27 kartus vyko ant užšalusių vandens telkinių, daugiau nei pusė šių iškvietimų teko Vilniaus gelbėtojams. Iš viso pernai iš ledinio vandens ištraukta per pusšimtis žvejų, penkiems medikai padėti jau nebegalėjo. Specialistai pataria nelipti ant plono ledo, o einant žvejoti grupėje susirišti ar turėti šaliką ar virvę.

Ugniagesių skaičiavimais, vidutiniškai vienas iškvietimas gelbėti įlūžusio poledinės žūklės entuziasto mokesčių mokėtojams kainuoja apie tūkstantį litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

info Lietuvos žemė

info Lietuvos žemė      portretas
Visiems visiems visiems Vengrijos įstatymų leidėjai gruodžio 17 dieną didele persvara nubalsavo už konstitucijos pataisą, uždrausiančią užsieniečiams pirkti žemės ūkio sklypus. Išsaugokim protėvių palikimą Lietuvą savo vaikams. Burkimės ir organizuokim referendumą. Nes ... Lietuvos žemių išpardavinėjimas užsieniečiams yra sukčių sumanytas Lietuvos naikinimas. Registracija: tel. 8 698 02118 pranciskus.sliuzas@kaisiadorys.lt

pirmam

pirmam portretas
Klausyk ligoni, jau užp...sai su tom lietuvos žemėm. Ateik duosiu visą kibirą- galėsi daryt mišrainę. Rask tam skirtą vietą, ir ten ęiuožk iš savo proto

Nu va

Nu va portretas
Vėl bizniukas kažkam.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių