Balsuojantys Lukiškėse teigia laisvai apsisprendę, ką palaikyti

Trečiadienį prasidėjus balsavimui paštu nuo ryto rinkimų karuselė sukosi ir Lukiškių tardymo izoliatoriuje - kalėjime. Čia per tris dienas savo valią rinkimuose turi teisę pareikšti apie 1 tūkst. suimtųjų ir nuteistųjų.

Daugiausia balsuoti nuteistuosius ir suimtuosius iš kamerų atlydi prižiūrėtojai - laisvai šioje įstaigoje gali judėti tik nedidelė dalis kalinių, pavyzdžiui tie, kurie dirba aptarnavimo brigadoje.

Po tris pašto darbuotojas trečiadienį nuo ryto dirbo dviejose balsavimui skirtose patalpose.

Moterys BNS trečiadienį sakė, kad antrajame ture balsavimas vyksta sparčiau - iki pietų valią pareiškė panašiai tiek pat žmonių, kiek per visą dieną pirmojo turo metu.BNS žurnalistei lankantis įkalinimo įstaigoje, čia nebuvo partinių rinkimų stebėtojų.

Pasak Socialinės reabilitacijos skyriaus viršininko Dmitrijaus Voskresenskio, jei stebėtojai su pažymėjimais atvyktų prie įkalinimo įstaigos durų, jie tikrai būtų įleidžiami, tačiau čia jie nesiveržia.Į rinkimų patalpą nelaisvėje gyvenančius balsuotojus prižiūrėtojai veda nuo 9 val. ryto iki 16 val.

Pašto darbuotojoms pateikę rinkėjo korteles, kaliniai gauna tos apygardos biuletenį, kurioje yra registruoti. Biuletenis pildomas slapta kabinoje ir pašto darbuotojai grąžinamas užklijuotame voke. Balsavimą pertraukia tik pietūs, kurie kalintiesiems atnešami į kameras.

„Pietūs - šventa karvė, negalime judinti“, - pažymi D. Voskresenskis.

Trečiadienį žuvies kotletų ir agurkų sriubos kvapui jau pasklidus po koridorius, prieš pat pietus balsavęs Andrius iš Ukmergės sakė nesąmone laikantis informaciją, kad kalinių balsai perkami.

„Čia nesąmonė, kas už ką nori, už tą ir balsuoja. Niekas čia nieko neperka, viskas čia normaliai“, - BNS sakė Andrius.

Vyras sakė pirmame ture nebalsavęs - tiesiog nenorėjęs. Dabar nutarė pareikšti valią, nes apsispręsti antrame ture - lengviau.

„Žinojau, už ką balsuoti ir viskas, nes buvo du likę“, - dėstė jis. Prisistatyti nenorėjęs kaunietis ne taip kategoriškai vertino informaciją apie balsų pirkimą, tačiau sakė, kad tai gali būti ir „kompromatas“.„Gali būti, kad ir kompromatai vaikšto. Tiesiog negirdėjau, kad kažkas būtų bent jau šitoje įstaigoje perkama“, - BNS sakė kaunietis.Vyras sakė, kad pats palaiko tuos pačius politikus, už kuriuos balsuodavo gyvendamas ir laisvėje.

Lukiškėse balsavęs Mantas iš Dzūkijos BNS pasakojo, kad šie rinkimai - pirmieji, kuriuose jis turi teisę dalyvauti. Pirmame ture jis sakė nebalsavęs, bet pareiškęs valią antrame teigė, kad valdžią rinkti - smagu.„Smagu išrinkti kitą valdžią. Politika kaip ir nesidomiu, bet apie šitą valdžią nuomonė nelabai gera“, - kalbėjo jaunuolis.Socialinės reabilitacijos skyriaus viršininkas D. Voskresenskis BNS pasakojo, kad dėl rinkimų kalėjimo darbuotojai iš antros pamainos perkeliami į pirmąją, kuomet vyksta balsavimas ir tenka iš kamerų vežioti kalinius. Balsuoti eina beveik visi, o šios savo teisės atsisakančių prašoma pasirašyti.

„Visi skyriai dirba rinkimams. Mūsų - Socialinės reabilitacijos - skyrius, Apsaugos ir priežiūros, Vidaus tyrimų skyrių pareigūnai užtikrina sklandų rinkimų organizavimą“, - teigė jis.

D. Voskresenskis svarstė, kad greičiausiai informacija apie balsų pirkimą įkalinimo įstaigose yra provokacija.

„Aš negaliu vertinti už visą sistemą, bet kiek man teko matyti tuo filmukus, man jie labai abejotini, daugiau kvepia provokacija. Įkalinimo įstaigos buvo panaudotos kaip masalas“, - aiškino jis.

Spalio 10-12 dienomis paštu balsuodami pirmame Seimo rinkimų ture ir referendume dėl atominės elektrinės statybų Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime valią išreiškė 91,97 proc. čia laikomų asmenų.

Bendras įkalinimo įstaigose laikomų asmenų aktyvumas siekė 59,35 proc. ir buvo didesnis nei rinkėjų laisvėje.Iš viso laisvės atėmimo vietose laikoma apie 10 tūkst. asmenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

už NERINGĄ ir DRĄSOS KELIĄ

už NERINGĄ ir DRĄSOS KELIĄ portretas
Mieli TAUTIECIAI, bukime vieningi vardan Lietuvos, spalio 28 d. visi pabalsuokite (nesvarbu, kuriame pasaulio kraste gyvenate) uz "DRASOS KELIO" PARTIJA , nes ankstesnes partijos per 20 metu atvede Lietuva i aklaviete. Paskutiniai ivykiai parode iki kokio absurdo prieita. GANA TYCIOTIS IS TAUTOS. Sie rinkimai mums visiems suteikia vienintele galimybe pakeisti seimo sudeti kardinaliai. Kitos tokios progos - ATSTATYTI TEISINGUMA VISAI LIETUVAI VISOSE GYVENIMO SRITYSE GALI NEBEBUTI. Atejo laikas kovoti uz TIESA ir TEISINGUMA, keisti NUSIKALSTAMA SISTEMA bei stabdyti TAUTOS GENOCIDA. Reikia rinkti ZMONES, KURIE UZ MUS KOVOTU, O NE STUMTU I BEDUGNE. P. S. VISI NEABEJINGI LIETUVOS ATEICIAI PILIECIAI, ATVESKITE I RINKIMUS IR "PASYVIUS" RINKEJUS, KURIE NIEKADA NEBALSUODAVO, - SAVO SUAUGUSIUS VAIKUS, TEVUS, KAIMYNUS, DRAUGUS. KIEKVIENAS BALSAS BUS LABAI SVARBUS. TOKIA ISTORINE PROGA PAKEISTI VISKA I GERA LABAI RETAI PASITAIKO. DK - VIENINTELE VILTIS IR IŠEITIS... Pagarbiai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių