A. Aleksandravičius dėkoja Dievui, kad jį supa daugiau gerų žmonių

Visuomenei pristatytas unikalus Algimanto Aleksandravičiaus albumas, kuris buvo nauja patirtis ir jam, ir jame užfiksuotiems žmonėms.

Antradienio vakarą pristatytas Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato A. Aleksandravičiaus fotografijų albumas „Tyli naktis. Aktas“, išleistas ribotu 150 egzempliorių tiražu.  Jame atskleidžiama naujo Mario Martinsono filmo „Tyli naktis“ filmavimo aikštelė, nuotraukose meniškai perteikiamas aktorių bei filmavimo komandos darbas.

Įvertino fotomenininkų sąjunga

A. Aleksandravičiaus kolega, Lietuvos fotomenininkų sąjungos Valdybos atsakingas sekretorius Stanislovas Žvirgždas, per albumo pristatymo renginį paprašytas pakalbėti apie naująjį garsaus fotografo albumą, nebuvo lakoniškas.

„Skelbta, kad šis albumas unikalus. Lietuviškai tai reiškia, kad ypatingas, vienintelis. Tad jį žiūrėdamas ir kreipiau dėmesį į tai, kuo jis išskirtinis. Šio albumo ypatingumas atsiskleidžia bent trim aspektais. Pirma, jis yra mažiausio tiražo ir brangiausias fotografijų albumas sąjungoje. Antra, tai pirmas tokio pobūdžio albumas iš kino filmavimo aikštelės. Ne vienas fotografas bandė tai padaryti, bet kiti fotografavo aktorius per pertraukėles tarp filmavimų, kiti sekdavo paskui režisierių ir fotografavo mizanscenas. O čia yra ne reportažas, o tikra meninė fotografija. Trečias šio albumo ypatumas – pats autorius. Tokį albumą sukurti galėjo tik tokio lygio meistras, kaip Algimantas“, - kolegą gyrė S. Žvirgždas.

Dėkoja Dievui už žmones

Pačiam A. Aleksandravičiui darbas M. Martinsono filme taip pat buvo išskirtinė patirtis.

„Dėkoju Dievui, kad mano gyvenime yra daugiau gerų, nei blogų žmonių. Ir dar dėkoju už tai, kad karts nuo karto Dievas duoda man su jais susitikti. Taip ir su Mariumi susitikome, abu apkūnoki, pliki, ir nutarėme, kad įdomu bus kartu filmavimo aikštelėje padirbėti“, - šypsodamasis pasakojo A. Aleksandravičius.

Kai vakaro vedėjas Vytautas Rumšas fotomenininko paklausė, iš kiek kadrų jis atrinko nuotraukas albumui, A. Aleksandravičius tegalėjo pasakyti „Daug“.

Tačiau pridūrė, kad nemažai nufotografuotų kadrų praganė, o labiausiai gaila nuotraukos, kurioje buvo užfiksuoti, kaip jis sakė, „Kostas Smoriginas ir Valda Bičkutė, vaidinantys arba gyvenantys bendrą meilę“.

Sunku nufotografuoti nevaidinantį aktorių

Nors A. Aleksandravičius pripažino, kad fiksuoti tai, kas vyksta filmavimo aikštelėje ir šalia jos, pagauti tikrus, o ne suvaidintus aktorių veidus buvo sudėtinga užduotis, vis dėlto jis liko patenkintas savo darbu. O vieną K. Smorigino portretą, kuris yra ir albume, fotomenininkas įtraukia net ir į savo aukso fondą.

Menininkas sakė, kad yra fotografavęs aktorius ir anksčiau, tačiau pastebėjo, kad juos itin sunku užfiksuoti nevaidinančius.

„Nėra su kuo paprasčiau bendrauti nei su aktoriais. Jie įdomūs, sąmojingi, tačiau nuotraukose pamatai, kad jie visada vaidina“, - apgailestavo A. Aleksandravičius.

Albumo pristatymo renginyje dalyvavusi aktorė Valda Bičkutė paprieštaravo, kad ji nevaidina.
„Visi taip sako“, - draugiškai aktorės pastangas atrodyti nuoširdžia sumenkino fotomenininkas.

„Dar, kai fotografavau Juozo Miltinio teatro aktorius, supratau, kad aktorius reikia fotografuoti, kai jie skaito, studijuoja filmo medžiagą arba darosi grimą prieš veidrodį. Tada pamatysite tikrus aktorių veidus“, - atskleidė A. Aleksandravičius.

V. Bičkutės aktuose – ne ji pati

Vienas iš svarbiausių albumo dalykų – aktorės V. Bičkutės nuogos nuotraukos – aktai. Todėl ir albumas skirtas tik suaugusiems. V. Bičkutė filme „Tyli naktis“ atliko pagrindinį vaidmenį.

Paklausta, kaip jautėsi, kai pirmąkart pamatė tokias atviras savo pačios nuotraukas, aktorė prisipažino, kad iš pradžių jautė didelį adrenalino pliūpsnį.

„Negalėjau suvokti, kokį man sprendimą priimti – leisti jas publikuoti ar ne. Klausiau savęs, kaip čia taip atsitiko, kad atsidūriau tame traukinyje. Turbūt niekada nebūtų atsiradę tokių mano nuotraukų, jeigu ne filmas. O dabar jose ne aš pati, o mano personažas. Nuslūgus adrenalinui, jausmams, dabar galiu ramiai vartyti albumą ir dabar matau, kad tai yra gražu“, - kalbėjo aktorė.

Aktai – ir atvirumas

Filmo, kuris bus pristatytas sausio 18 d., režisierius M. Martinsonas atkreipė dėmesį į tai, kad nors albumo pavadinime yra žodis „Aktas“, jis nereiškia tik nuogos V. Bičkutės nuotraukų.

„Taip, čia yra nuotraukų, kurios vadinamos aktu, tačiau taip pat yra užfiksuotas ir kūrybos aktas, ir daugelio filmavimo aikštelėje buvusių žmonių intymūs išgyvenimai. Jie yra itin atviri. Tad šis albumas nėra žvilgtelėjimas pro rakto skylutę. Čia peršvietimas rentgeno spinduliais“, - tvirtino M. Martinsonas.

Albume – būrys Lietuvos aktorių

A. Aleksandravičius yra pripažintas geriausiu Europoje portretistu. Albume A. Aleksandravičius savitai perteikia V. Bičkutės, Kosto Smorigino, Leonardo Pobedonoscevo, Vytauto Rumšo jaunesniojo, Viktorijos Kuodytės, Dalios Storyk, Gyčio Ivanausko bei kitų aktorių portretus, taip pat režisieriaus, Šanchajaus tarptautinio kino festivalio laureato, M. Martinsono bei visos filmavimo komandos darbą aikštelėje.

 

Fotografijų vaizdus lydi jauno perspektyvaus aktoriaus ir poeto Povilo Šarmavičiaus tekstai, kuriuos sukurti įkvėpė savita nuotaika dvelkiančios nuotraukos. Albumą apipavidalino dailininkas Gytis Skudžinskas, ne kartą įvertintas knygos meno konkursuose.

Albumas bus išleistas ribotu 150 egzempliorių tiražu, kurių kiekvienas turės savo numerį ir bus fotografo A. Aleksandravičiaus bei režisieriaus M. Martinsono pasirašytas ranka.

Trečiadienį Vilniaus prekybos ir pramogų sostinės “Akropolis” ledo arenojes įvyks ir A. Aleksandravičiaus nuotraukų parodos “Tyli naktis. Kai norai pildosi” pristatymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių