5 jaunuoliams pareikšti įtarimai dėl J. Pilsudskio kapo išniekinimo

Penkiems jauniems radikalams, sulaikytiems dėl tarpukario Lenkijos vadovo Juzefo Pilsudskio širdies kapo Vilniaus Rasų kapinėse išniekinimo, pareikšti įtarimai dėl kurstymo diskriminuoti žmonių grupę bei kapo išniekinimo, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Policijos teigimu, nė vienas iš sulaikytųjų nebuvo suimtas.Generalinė prokuratūros atstovė Rita Stundienė BNS pranešė, jog penkiems jaunuoliams pareikšti įtarimai dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę bei kapo išniekinimą.

Už pirmąjį nusikaltimą gali būti baudžiama bauda, laisvės apribojimu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų, už antrąjį - laisvės atėmimu iki trejų metų.

Pasak R.Stundienės, įtariamieji priklauso „neformaliai ultranacionalistinei tarptautinei organizacijai“.

Vilniaus policijos viešųjų ryšių skyriuje BNS pranešė, kad buvo kreiptasi dėl vieno iš įtariamųjų - 1992 metais gimusio J.M. - suėmimo, tačiau teismas tokį prašymą atmetė.

Sulaikymo terminas baigiasi penktadienį. Įtariamiesiems bus pritaikytos skirtingos kardomosios priemonės: kai kuriems bus skirtas pasižadėjmas neišvykti, o iš kai kurių bus paimti asmens dokumentai.Trečiadienį buvo pranešta, kad atlikus kratas 48 valandoms buvo sulaikyti penkis neformalios radikalios organizacijos nariai: minėtas J.M., o taip pat 1992 metais gimės E.B., 1991 metais gimęs N.J., 1993 metais gimęs R.J. ir 1985 metais gimęs M.P.„Per kratas paimti ikiteisminiam tyrimui reikšmingi daiktai ir dokumentai“, - buvo rašoma policijos pranešime.Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apylinkės prokuratūra.

Šeštadienio rytą Rasų kapinėse už J.Pilsudskio kapo pastebėtas plakatas su užrašu „Tomaševski nustok kenkti Lietuvai arba tavo vieta čia“, o vėliau toje pat vietoje rasta kartoninė dėžė su užrašais „lenkai mirs“, „kvieskit mentus“, „atsargiai bomba“, „TNT“.

Valdemaras Tomaševskis yra Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis. Dėl šio įvykio partija pareiškė pasipiktinimą.Lenkijoje J.Pilsudskis aukštinamas dėl indėlio atkuriant nepriklausomą Lenkiją po Pirmojo pasaulinio karo, bet Lietuvoje J.Pilsudskis dažnai vertinamas neigiamai dėl Vilniaus krašto užgrobimo jėga. Jo kūnas palaidotas Krokuvoje, o širdis - Vilniuje.


Šiame straipsnyje: PilsudskisPilsudskio kapas

NAUJAUSI KOMENTARAI

boba

boba portretas
Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos valdybos vardu išplatintame pranešime taip pat pabrėžiama, kad Lenkija neleidžia Seinų krašto kaimo kapinaitėse pastatyti kryžių su užrašu "Žuvusiems Lietuvos savanoriams". Proteste piktinamasi "J.Pilsudskio išdavystėmis ir Lietuvos apiplėšimu, atplėšiant mūsų istorinę sostinę Vilnių ir visą Vilniaus kraštą bei prievarta lenkinant jų gyventojus". Ilgalaikės žalos figūra, ypač dėl 1920 metais Vilnaus užgrobimo jėga ir dėl išdavyste sulaužytos sutarties".Pasalinti is cia,nes neteisus nuopuoles.Ne lenkiskus tik lietuvos,litvos.litvenio.

LIETUVIAMS

LIETUVIAMS portretas
„Juodieji Lietuvos istorijos puslapiai“ (beveik 1000 p. apimties) ir savotiška tuos veikalus apibendrinantis leidinys – „Lenkų skriaudų lietuviams istorijos apžvalga (iki 1939 m.)“ (76 p.). Tose knygose – bene pirmąjį kartą istoriografijoje – į lietuvių ir lenkų, Lietuvos ir Lenkijos istoriją žvelgiama pro lietuvybės, Lietuvos valstybės savarankiškumo prizmę, laikant lietuvių Tautą, jos sukurtą savarankišką valstybę visų įvykių ir procesų pagrindiniu matu. Jis turėtų būti taikomas ir vertinant prieš 91 metus Suvalkuose pasirašytą Sutartį su Lenkija, dėl karo nutraukimo ir Vilniaus bei jo krašto pripažinimo Lietuvai. Apie tą Sutartį, jos pasirašymo priežastis, o taip pat lietuvių santykių su lenkais raidos ne ne.Pirmiausia, dėl pačios Suvalkų sutarties. Mes, lietuviai, kuriems brangi nepriklausoma Lietuva, ją prisimename, ją vertiname kaip lenkų šovinistų ir jų vado – Lenkijos viršininko J.Pilsudskio, jo šutvės kaip niekšingumo ir veidmainiškumo patvirtinimo dokumentą. Pačioje Lenkijoje tiek praeityje, tiek dabar neretai tyliai pripažįstama, kad ji buvo tik klaida, nes, girdi, ir be jos būtų buvę galima prisijungti ne tik Rytų Lietuvą, Vilnių, bet ir visą Lietuvą. Bet, sakoma, mes praeitį vertiname ne pagal tai, kas ir kaip galėjo būti, o kaip buvo ir kodėl. Mes ginklu rankoje savo neutralitetą saugojom, tačiau lenkams pavyko mūsų neutralitetą sulaužyti. O kartu ir Lietuva negalėtų apkaltinti Lenkijos agresija. Liucjanas Želigovskis Lenkijos viršininkas iš Balstogėje stovinčio traukinio kontroliavo ne tik kariuomenės pasirengimą tariamam „vietos gyventojų“ sukilimui, bet ir deryboms Suvalkuose, kad pasirašomuose su lietuviais dokumentuose būtų paliktos landos užimti Rytų Lietuvą. kaip sakyta turėjo, kad pasaulio akyse Lenkija nebūtų smerkiama kaip agresorė. Lenkai lietuvius puolė 4 kartus gausesnėmis jėgomis Jašiunų-Rūdininkų kryptimis. Jų puolančios kariuomenės sparnus dengė dar papildomos kariuomenės dalys. ST0P TAMESEVISKUX STOP

Joa

Joa portretas
Nejau nesuprantat, kad ne lietuviai ta kapa isniekino. Cia Lietuvos priesai ugni kursto. Atsiminkit kgb provokacijas tarpukaryje ir veliau... Siulau i tai pazvelgti protingiau ir uz lietuvybe kovoti kitais metodais.
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių