Studentų sukurtas bolidas debiutavo varžybose

  • Teksto dydis:

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos (VTDK) studentų sukurtas pirmasis Lietuvoje studentiškas formulės bolidas sėkmingai debiutavo oficialiose varžybose. Kolegijos komanda teigia, kad sėkmingas startas tik dar labiau įkvepia ir toliau tobulinti automobilį bei ruoštis ateities startams.

Projekto iniciatorius, kolegijos lektorius Mindaugas Melaika pasakoja, kad ruošiantis pirmosioms studentiškos formulės varžyboms Estijoje sunkiausia buvo įveikti informacijos stygiaus problemą. Studentiški formulės bolidai kuriami pagal patvirtintas SAE (Society of Automotive Engineers) taisykles, o jose gausu niuansų, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį. Maža to, Lietuvoje tiesiog nebuvo su kuo pasikonsultuoti.

"Pirmasis rimtas mūsų atliktas testas ir buvo varžybos. Prieš jas įvyko oficialus patikrinimas, kurio metu teisėjai formulės bolidą įvertino teigiamai. Anot jų, viską atlikome patikimai ir tvirtai. Puikus pasiekimas žinant, kad tai buvo pirmasis mūsų bandymas", – pasakoja M.Melaika. Anot jo, pirmą kartą dalyvaujant tokiose varžybose reikia džiaugtis, jeigu iš viso pavyksta finišuoti. VTDK automobiliui pavyko. Nesutrukdė ir smulkūs gedimai, su kuriais reikėjo susitvarkyti lenktynių metu. "Kiti varžybų dalyviai mums buvo labai draugiški ir negailėjo patarimų, ką būtų galima patobulinti. Dabar planuojame savo formulės bolidą tobulinti, ir vasarą dalyvauti kitose varžybose. Šis mokymosi procesas yra nesibaigiantis. Pats bolidas sensta, o kiti dalyviai nuolat tobulėja, todėl jĮ reikės iš pagrindų atnaujinti, kad galėtume būti konkurencingI", – teigia lektorius.

Idėja sukurti studentišką formulės bolidą M.Melaikai kilo pamačius, kad užsienyje tokiose varžybose dalyvauja daugelis universitetų ir kolegijų. Jam tai pasirodė labai patrauklus būdas, kaip studentai galėtų pademonstruoti savo žinias. VTDK direktorė Liucija Nijolė Kikutienė sako, kad tokią iniciatyvą kolegijos vadovybė įvertino labai teigiamai, ir nedvejodama priėmė sprendimą ją remti.

"Studentiškas formulės bolidas iki šiol Lietuvoje nebuvo sukurtas, todėl gavę progą būti pirmaisiais tiesiog negalėjome jos praleisti. Mūsų studentus ši idėja irgi labai greitai patraukė. Jie pamatė galimybę įdomioje ir netradicinėje srityje pritaikyti savo sugebėjimus", – sako ji. Kurti bolidą padėjo studentai iš technikos ir dizaino fakultetų. "Matydami, kiek daug studentų patraukė ši idėja, kaip ji pagyvino patį mokymosi procesą, esame tikri, kad projektas sėkmingai bus tęsiamas. Kurdami formulės bolidą kolegijos studentai įgyja daug praktinių ir teorinių žinių, kurias pritaikyti galima ir ateityje", – sako L.Kikutienė


Šiame straipsnyje: studentaibolidasvaržybosVTDK

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių