„Regitra“: mažėja bandymų legalizuoti vogtas transporto priemones

Šiemet per pirmuosius 8 mėnesius „Regitroje“ atsisakyta įregistruoti 240 transporto priemonių, nes buvo nustatyta, kad jos arba jų dokumentai yra ieškomi. Į šį skaičių patenka ir tie atvejai, kai buvo įtariama, jog yra suklastotas identifikacinis numeris (VIN) arba registracijos dokumentai, praneša „Regitra“.

Praėjusiais metais tokių atvejų buvo 399. Palyginti: 2008 m. - 637, 2009 m. - 606, 2010 m. - 580. Atsižvelgus į statistiką, galima daryti išvadą, kad kasmet Lietuvoje mažėja bandymų legalizuoti vogtas transporto priemones.

„Kodėl tendencijos yra gerėjančios, paaiškinimai gali būti keli. Pirmiausia įregistruoti tokias transporto priemones tampa praktiškai neįmanoma, tą turbūt supranta ir neteisėta veika užsiimantys asmenys. Gerėja duomenų apsikeitimas su kitomis valstybėmis, naudojame įvairius prietaisus, kurie leidžia dar tiksliau nustatyti, ar nėra VIN klastojimo požymių. Be abejonės, tobulėja ir mūsų darbuotojai“, - pranešime teigia „Regitros“ Veiklos departamento direktorius Darius Jurgutis.

Vilniuje vykusiame Tarptautinės automobilių vagysčių tyrėjų asociacijos (IAATI) metiniame seminare buvo diskutuojama apie bandymus legalizuoti vogtus automobilius visoje Europoje. Mūsų šaliai, pasak „Regitros“, tai vis dėlto labai aktuali problema, nes Lietuva yra slenkstis tarp Rytų ir Vakarų, kur transporto priemonių srautų judėjimas itin aktyvus.

Vienas esminių „Regitros“ prioritetų yra užtikrinti, kad į eismą patektų tik legalios ir saugios transporto priemonės, kitaip tariant, registracijos metu yra tikrinama, ar atvarytas automobilis yra būtent tas, kuris ir nurodytas dokumentuose. Dėl to įmonės darbuotojai registracijos metu atlieka įvairias patikrinimo procedūras. Pavyzdžiui, aiškinamasi, ar automobilis nėra vogtas, ar nėra suklastotas jo VIN, registracijos dokumentai ir panašiai.

„Tai yra būtina, siekiant kovoti su nusikalstama veika, kai bandoma legalizuoti vogtus ir neretai nebetinkamus automobilius. Praktikoje susiduriame su tokiais atvejais, kai į „Regitrą“ atvykstantys asmenys vienose šalyse baigusius eksploatuoti ar stipriai sudaužytus automobilius bando nelegaliai įteisinti čia, Lietuvoje. Žinoma, tai yra neteisėta veika, todėl apie tokius atvejus visada informuojame policiją“, - sako D. Jurgutis.

Vienas iš pavyzdžių, kaip tai vyksta - iš nebetinkamo naudojimui automobilio kėbulo išpjaunamas vadinamasis VIN numeris, kuris yra perkeliamas ant vogto automobilio, o siekiant įregistruoti jį, panaudojamas pirmosios transporto priemonės registracijos liudijimas.

Taip pat dar prieš pasirašant sutartį, būtina įsitikinti, ar pardavėjas perduoda visus transporto priemonės dokumentus, du užvedimo raktelių komplektus.

Tuo atveju, jei perkamas automobilis iš užsienio, rekomenduojama pasitikrinti informaciją apie jį. Tai galima padaryti kai kurių valstybių viešai prieinamuose nacionaliniuose registruose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių