Nulio promilių taisyklė atgulė stalčiuose

Vidaus reikalų ministerija (VRM) ir jai pavaldžios institucijos vėl nesutaria. Anksčiau tiek vidaus reikalų ministras, tiek policijos vadovai vieningai tvirtino, kad prie vairo gali sėsti tik visiškai blaivūs asmenys, tačiau, pasikeitus ministerijos vadovybei, nulio promilių taisyklės visiems vairuotojams projektas vėl stabdomas.

Nuomonė pasikeitė

Prieš keletą savaičių atsakydamas į dienraščio klausimus naujasis Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys teigė pasisakantis už tai, kad prie vairo sėstų tik visiškai blaivūs asmenys.

"Dažnai mes lyginamės su šalimis, kur leistinos alkoholio kiekio kraujyje normos yra panašios, kaip dabar galiojančios Lietuvoje, arba net didesnės, tačiau mes dar nesame pribrendę tokiems dalykams. Mūsų visuomenėje vairuotojai vis dar rizikuoja net ir keliomis promilėmis viršydami leistiną normą sėsti prie vairo", – tuomet sakė V.Grašys.

Pasak jo, įstatymuose turi būti aiškiai apibrėžta, kad išgėrusiajam prie vairo – ne vieta. Tokios pačios nuomonės ilgą laiką laikėsi ir V.Grašio pirmtakas Gintaras Aliksandravičius. Buvęs kelių policijos vadovas tvirtina, kad svarbiausia yra keisti vairuotojų kultūrą ir požiūrį į vairavimą išgėrus.

"Dabar vairuotojus veikia faktas, kad šiek tiek išgėrus galima važiuoti, o neretai tas šiek tiek tampa dar šiek tiek ir dar truputį, ir peržengiamos ribos – visiškai neblaivus asmuo sėda prie vairo. Nulio promilių įstatymas visiems suteiktų daugiau aiškumo ir supratimo, kad alkoholis ir vairavimas yra visiškai nesuderinami", – viename interviu tvirtino G.Aliksandravičius.

Už visuotinę nulio promilių normą agitavo ir buvęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, tačiau dabartinio ministro Tomo Žilinsko vadovaujama VRM pranešė šio siūlymo atsisakanti, nes atsižvelgė į Susisiekimo ministerijos išsakytas pastabas.

Pasipiktino motociklininkai

Už eismo saugumą atsakingos ministerijos atstovai tvirtina, kad keliuose didžiausią pavojų kelia tie vairuotojai, kurie prie vairo įsitaiso gerokai įkaušę. Jiems nustatomas vidutinis arba sunkus girtumo laipsnis. Atitinkamai nuo 1,51 iki 2,5 promilės arba daugiau nei 2,5 promilės, todėl "keisti šiuo metu nustatytą teisinį reguliavimą dėl leistinos alkoholio koncentracijos vairuotojų biologinėse organizmo terpėse netikslinga", tvirtinama Susisiekimo ministerijos aiškinamajame rašte.

Ministerija teigia besiremianti ir Europos Komisijos rekomendacijomis, kuriose siūloma maksimali leistina alkoholio kiekio kraujyje riba nustatyta ne daugiau kaip 0,5 promilės, o kitiems eismo dalyviams – nepatyrusiems vairuotojams, dviračių transporto priemonių vairuotojams, didelių gabaritų transporto priemonių vairuotojams ir vežančiųjų pavojingus krovinius leistiną normą sumažinti iki 0,2 promilės arba nulio.

Mūsų šalyje šiuo metu nulio promilių taisyklė galioja pradedantiesiems vairuotojams, motociklininkams, taksi ir kai kurių kitų transporto priemonių vairuotojams. Šiuo reikalavimu  itin pasipiktinę motociklininkai, kurie jau kreipėsi į valdžios institucijas prašydami paaiškinti, kodėl vienos eismo dalyvių grupės išskiriamos iš kitų. Baikerių kongreso nariai teigia siekiantys, kad visiems vairuotojams galiotų arba visiško blaivumo – nulio promilių taisyklė, arba visiems leidžiama norma būtų tokia pati – 0,4 promilės. Motociklininkų bendruomenės atstovas Laurynas Baltrūnas stebėjosi, kad žmogus, kurio kraujyje nustatytas, pavyzdžiui, 0,38 promilių kiekis, gali sėsti prie automobilio vairo, tačiau tas pats asmuo jau nebegali vairuoti motociklo, nors jį vairuodamas jis gali padaryti mažiau žalos nei su automobiliu. Nulio promilių įstatymas šiuo metu galioja Bulgarijoje, Čekijoje, Slovakijoje ir Vengrijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

todėl

todėl portretas
ir nebalsuosime už skvernelį ir superduper blaivininką karbauckį,- nes šitie iškart po rinkimų prastumtų korupcinį 0,001 promilės įstatymą. Baudas ir kyšius mokėtų dauguma niekuo dėtų vairuotojų ...:(

Nenulis

Nenulis portretas
Nulio promilių sveikame organizme nebūna! Nebent tas organizmas priklausytų japonui. Net ir visai nevartojančio alkoholio europiečio organizmas pats gamina tam tikrą natūralaus alkoholio kiekį. Tas kiekis nepaprastai mažas, bet vis dėlto didesnis už nulį. O jei įstatymų leidėjai to nežino, tai tegu nesigriebia tvarkyti to, ko nheišmano.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių