Kuo rizikuojame, nenaudodami rankinio stabdžio?

  • Teksto dydis:

Užklupus šalčiams vairuotojai svarsto, ką daryti, kad per naktį neužšaltų stovėjimo stabdys? Dabar automobiliai modernesni, dažname stovėjimo stabdys net neturi rankinės svirties.

Tačiau ar naujosios sistemos negenda? Autoservisų meistrai sako, kad dėl gedimų kalti patys vairuotojai.

Daugybė kasdien vairuojančių žmonių, ko gero, prisipažintų, kad stovėjimo stabdį įjungia itin retai. Kodėl tai daryti pamirštame?

Naujesniuose automobiliuose jau įrengtas elektrinis stovėjimo stabdys. Nebėra rankinės svirties ir valdomas jis mygtuko paspaudimu. Specialistai pasakoja, kad elektrinis stovėjimo stabdys gali veikti dvejopai. Stabdžio lynus tampo elektrovariklis arba elektrinis mechanizmas įmontuojamas tiesiai ant stabdžių suspaudimo apkabos. Tačiau gedimų neišvengia ir naujovės.

Kad atsirado stovėjimo stabdžio gedimų, turėtume suprasti, jei automobilis ima judėti taip, lyg kažkas jį stabdytų. Liaudyje dar sakoma, kad automobilis netraukia. Taip pat gedimų požymis – kaisti pradėję ratai.

Sportinio bei saugaus vairavimo ekspertas pasakoja, kad gedimų pavyktų išvengti, jei gerai suvoktume, kam skirtas toks stabdys. Anksčiau automobiliuose iš tikrųjų buvo rankinio stabdymo funkcija. Avariniu būdu stabdant automobilį, būdavo naudojama šalia pavarų svirties esanti stabdžio svirtis. Tačiau per daugybę metų funkcija pasikeitė, dabar šis stabdys tėra skirtas stovėjimui.

Anot specialistų, stovėjimo stabdys veiks puikiai, jei nuolat juo naudosimės.

Daugiausia ginčų, ar reikalingas stovėjimo stabdys, kyla diskutuojant su automatinę pavarų dėžę turinčių automobilių savininkais. Jie teigia, kad visiškai pakanka nustatyti vadinamąjį „parking“ režimą. Ką apie tai mano specialistai?

Plačiau žiūrėkite reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

no name

no name portretas
Rankinis stabdis naudojamas TIK nuokalneje ar ikalneje . Visada masina paliekama su ijungta pavara . Tik kvailys arba vista blondine uztraukia rankini vos sustoja .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių