Kaip žinoti, kad atėjo metas keisti automobilį?

  • Teksto dydis:

Vidutiniškai lietuviai automobilius keičia kas šešerius metus, o transporto priemonei išleidžia apie 4 tūkst. eurų.

Vidutinė kaina

Automobilis daugeliui vairuotojų yra lyg gyvenimo partneris – su juo keliaujama į darbą ir iš jo, neretai jis tampa ir pagrindine susisiekimo priemone per atostogas, tad rinkdamasis jį dažnas tautietis sugaišta nemažai laiko ir nelabai skuba jį keisti. Vis dėlto laikas, praleidžiamas prie vieno konkretaus automobilio vairo, Lietuvoje vis trumpėja.

"Lietuviai yra gana prieraišūs automobilių savininkai. Ne vienas įsigytu automobiliu važinėja vidutiniškai 6–7 metus", – dienraščiui tvirtina Kauno automobilių turgų administruojančios bendrovės "Varanas" vadovas Valentinas Naujanis.

Pirmiausia taip nutinka todėl, kad įsigyti automobilį yra šioks toks įvykis – jam rengiamasi ilgai – taupomi pinigai, tuomet konsultuojamasi su bičiuliais, ieškoma informacijos internete, kalbantis turguje su automobilių pardavėjais ir tik tuomet galiausiai apsisprendžiama, kokį automobilį rinktis.

"Bepigu pirkti automobilį, kai gali išleisti keliasdešimt tūkstančių eurų. Tuomet žingsniuoji į naujų automobilių saloną ir išsirenki norimą norimos komplektacijos modelį. Kai turi ribotą biudžetą, o jis lietuvių pirkėjų piniginėse vidutiniškai siekia apie 3–4 tūkst. eurų, nori investuoti kuo tinkamiau", – sako pašnekovas. Gal todėl ir vidutinė automobilio eksploatacija vieno savininko rankose Lietuvoje trunka pakankamai ilgai. Kiek ilgai žmogus važinės vienu automobiliu, pasak pašnekovo, priklauso ir nuo to, kaip sklandžiai jis tarnaus. "Kuo mažiau gedimų, tuo žmogus labiau patenkintas savo pirkiniu ir dėl to neskubės su juo atsisveikinti. Priešingai bus, jei po kelerių metų eksploatacijos automobilis pradės gesti", – sako UAB "Varanas" vadovas.

Daugiausia dėmesio reikėtų skirti automobilio būklei ir kruopščiai išsitirti, kokie yra konkretaus automobilio pranašumai, trūkumai bei eksploatacijos sąnaudos.

Į turgų – akių paganyti

Matyt, intervalai tarp apsilankymų automobilių remonto dirbtuvėse ir nulemia, kaip greitai lietuvis nusprendžia atsisakyti turimo automobilio. "Esu ne iš vieno po turgų klaidžiojančio ir sau automobilio ieškančio žmogaus girdėjęs, kad jau pabodo investuoti pinigus į vis gendantį automobilį, todėl ir nuspręsta ieškoti kito", – pastebi V.Naujanis. Tiesa, pasak vyro, atsiranda ir tokių, kurie nusprendžia tiesiog atsinaujinti.

Yra dar automobilių pirkėjų, kurie savaitgaliais į turgų (būtent šeštadieniais Kauno automobilių turguje būna didžiausia transporto priemonių pasiūla) atvažiuoja pasivaikščioti ir pasidairyti. Yra taip pramogaujančių žmonių. Jeigu jaunesni mėgsta patinkančius automobilius apžiūrėti internete, tai vyresnieji ateina į turgų. Beje, verta priminti, kad beveik visus Kauno automobilių turgaus aikštelėse esančius automobilius galima apžiūrėti ir internetiniame portale automarkt.lt Taip bevaikšinėjant po aikšteles ir kyla idėja atsinaujinti automobilį – galbūt pamatoma patraukli kaina, o gal tiesiog širdį pavergia koks nors automobilis – kiekvienam sava istorija.

Beje, šeštadieniais Kauno automobilių turguje laukiami visi norintieji parduoti savo keturratį palydovą – įsigijus vienos dienos leidimą, galima savo automobilį eksponuoti aktyviausią prekybos dieną turgaus teritorijoje, o pardavus senąjį ir čia pat sutvarkius dokumentus, galima turguje surasti ir kitą transporto priemonę.

Pasikeičia poreikiai

Pasak V.Naujanio apie automobilio keitimą tautiečiai pradeda galvoti ir pasikeitus šeiminei padėčiai arba vairuotojams bręstant. "Į turgų užsukę pirmo automobilio beieškantys jaunuoliai niekuomet nepuola žiūrėti minivenų, didesnio pravažumo automobilių ar kompaktinių hečbekų, tačiau po kokių penkerių ar šešerių metų jiems jau patrauklesni atrodo erdvesni, daugiau komforto galintys pasiūlyti automobiliai, kad būtų patogu leistis ir į tolimesnes keliones, dar po keleto metų į turgų jie užsuka ieškodami ko nors šeimyniškesnio – universalo ar miniveno. Turguje mes matome, kaip bėgant metams keičiasi ir pirkėjų poreikiai, tad turguje visuomet yra platus pasirinkimas markių ir skirtingų modelių automobilių", – pasakojo V.Naujanis.

Už vidutinę naudoto automobilio kainą sau patrauklų variantą ras dažnas vairuotojas. Tiek tie, kuriems svarbiausia praktiškumas ir ekonomiškumas, tiek prabangos ieškotojai. "Pastaruoju atveju, tai bus gerokai senesnė transporto priemonė, tačiau renkantis automobilį nereikėtų vaikytis pagaminimo metų. Daugiausia dėmesio reikėtų skirti automobilio būklei ir kruopščiai išsitirti, kokie yra konkretaus automobilio pranašumai, trūkumai bei eksploatacijos sąnaudos", – sako V.Naujanis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
200000 rida ir pats laikas keisti

Na tai, Miciau

Na tai, Miciau portretas
daug ko neišgalime mes.

Micius

Micius portretas
Vėjai, kad iš salono lengviau išsirenka. Važinėja žmonės ir į "test drive", ir inete skaitinėja, ir derybos su salonais dėl nuolaidų, o kur dar fatalinė dilema kokią spalvą pasirinkt. Lengviau tik jei nesureikšmini per daug to automobilio ir susitaikai su gyvenimo loteriją.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių