Degalinėje to geriau nepadaryti, nes susimokėti gali tekti ne tik už kurą

  • Teksto dydis:

Draudikai pastebi, kad nemažai incidentų degalinėse kyla dėl vairuotojų išsiblaškymo, neatidumo ir Kelių eismo taisyklių (KET) nepaisymo. Nutrauktos degalinės kolonėlių žarnos, aplamdytos transporto priemonės ar į automobilio baką įstatytas ne tos rūšies pistoletas – tai bėdos, kurios, anot draudikų, dažniausiai nutinka vairuotojams ir gali stipriai patuštinti pinigines.

Rimti pažeidimai

Atvyksta į degalinę, įsipila degalų, už juos susimoka ir sėdę prie vairo nuvažiuoja, o degalų pistoletas taip ir lieka bake. Toks scenarijus, pasak draudikų, Lietuvoje yra ne naujiena. Anot jo, kai kuriais atvejais būna nutraukiamas tik pats pistoletas,  kartais iš paskos velkasi ir dalis žarnos.

Draudimo įmonės atstovo teigimu, vos tik nutraukę žarną ar pistoletą vairuotojai įprastai iškart supranta, kas įvyko, bet retkarčiais to nepastebi ir su kolonėlės konstrukcijos dalimi išvažiuoja į kelią. Esant tokiai situacijai, vairuotojai gali prisidaryti daug nemalonumų. Jeigu apgadinote kolonėlę ir apie tai iškart pranešėte policijai ar pačiai degalinei, viskas gerai. Tokie incidentai įprastai laikomi draudžiamaisiais, o tinkamai užpildžius eismo įvykio deklaraciją nuostolių atlyginimu pasirūpins vairuotojo draudikas. Bet jei vairuotojas paliko degalinės teritoriją nepranešęs apie padarytą žalą, gali būti traktuojama, kad jis pasišalino iš eismo įvykio vietos.

Priklausomai nuo aplinkybių ir surinktų įrodymų, pripažinus vairuotoją kaltu pabėgus iš eismo įvykio vietos, draudikas regreso teise gali išsireikalauti pinigų už padarytą žalą. Toks manevras gali užtraukti ir piniginę baudą nuo 600 iki 850 eurų, taip pat galima netekti vairuotojo pažymėjimo nuo vienų iki trejų metų.

Ne tie degalai

Nutraukti kolonėlių pistoletai ir žarnos nėra vienintelė problema, su kuria vairuotojai gali susidurti degalinėje. Vis dar pasitaiko atvejų, kai vairuotojai tiesiog įsipila ne tos rūšies degalų. Taip gali nutikti tiek dėl pačių vairuotojų, tiek dėl degalinės personalo kaltės. Draudimo bendrovės atstovas atskleidžia, kad, vairuotojui pačiam susipainiojus ir į baką pripylus automobiliui netinkamų degalų, įvykis nebūtų laikomas draudžiamuoju.

Įpylus netinkamų degalų vairuotojų gali laukti nuostoliai nuo šimto iki daugiau nei tūkstančio eurų.

Čia reikia išskirti du atvejus. Jeigu vairuotojas pats į dyzelinį automobilį pripila benzino, pagal kasko to nelaikoma draudžiamuoju įvykiu, bet techninės pagalbos paslauga suteikiama. Padariniai dėl sumaišymo nėra apmokami. Kitas atvejis – jeigu iš dyzelino žarnos pistoleto bėga benzinas. Taip kartais nutinka, kai benzinvežių vairuotojai sumaišo talpyklas. Toks įvykis jau būtų draudžiamasis pagal kasko. Benzinvežių vairuotojai talpyklas dažniau supainioja automatinėse degalinėse, tačiau ir tokie atvejai reti. Kur kas dažniau suklysta patys vairuotojai: tokie įvykiai dažnesni laikinai naudojant pakaitinį automobilį ar išsiblaškius. Vis dėlto įpylus netinkamų degalų vairuotojų gali laukti nuostoliai nuo šimto iki daugiau nei tūkstančio eurų. Viskas priklauso nuo to, ar buvo paleistas automobilio variklis, ar ne.

Jeigu automobilio bake atsidūrė ne tos rūšies degalų, svarbiausia nepaleisti automobilio variklio. Šį nugabenus į servisą ir išvalius degalų sistemą, galima apsieiti su santykinai mažais nuostoliais, siekiančiais apie 100 eurų. Paleidus automobilio variklį, jis gali kaipmat sugesti, o tada remonto išlaidos gali siekti išties apvalią sumą.

Dešinė ranka

Draudimo įmonės atstovas primena, kad išsiblaškymas, neapsižiūrėjimas ar primirštos Kelių eismo taisyklės degalinėse kelia ir daugiau rizikų. Būtent degalinės teritorijoje dažnai įvyksta smulkių techninių eismo įvykių, kurių nuostoliai nėra dideli, bet gali apkartinti dieną. Tokie smulkūs eismo įvykiai dažniausiai kyla pamiršus vieną svarbią taisyklę.

Dešinės rankos taisyklę tikriausiai gaubia kažkokia mistika, nes būtent šį punktą vairuotojai labai dažnai pamiršta arba tiesiog nežino, kokioms situacijoms esant, jį taikyti. Dažniausiai degalinės teritorijoje nėra kelio ženklų ir čia reikia vadovautis būtent šia taisykle. Deja, tai žino ne visi ir galiausiai sukelia avariją kone lygioje vietoje.

Nežinant kelio pirmumo ar nepastebėjus jį nurodančių ženklų, derėtų elgtis taip, lyg būtų važiuojama šalutiniu keliu. Būna situacijų, kai vairuotojai pamiršta šią svarbią taisyklę ar jos tiesiog nepritaiko. Tiesa, kartais tokie svajotojai atsitrenkia ne tik į kitus automobilius, bet stokodami koncentracijos – į degalų kolonėles, degalinės pastatą ar kitus objektus. Tad lieka tik pabrėžti, kad vairavimas visada ir visur reikalauja budrumo ir maksimalaus dėmesio, vengiant bet kokios pašalinės veiklos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimantas Paulauskas

Rimantas Paulauskas portretas
reiškia kad turi praleist tuos kas iš dešnės.

klp

klp portretas
nezinai ka sako "desines rankos" taisykle?? tai tikriausiai nusipirkai teises turguje

ka ta taisykle sako?

ka ta taisykle sako? portretas
Nezinau
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių