Į balą su automobiliu – tik gerai pamąsčius

Ne vienas vairuotojas drąsiai ryžtasi šturmuoti vandens apsemtą kelio ruožą, tačiau automobilių priežiūros specialistai įspėja, kad toks neapgalvotas žingsnis gali brangiai kainuoti.

Pavojus varikliui

Transporto priemonių gamintojai tikina, kad, prieš nusprendžiant važiuoti apsemtu kelio ruožu, reikia įvertinti, kokio gylio bala ir kaip aukštai sumontuota variklio oro įsiurbimo anga.

"Jeigu apsisprendėte važiuoti apsemtu keliu, patarčiau daryti tai lėtai", – teigia automobilių mechanikas Audrius Dūdėnas. Pasak jo, jei automobilio savinininkas žino, kad oro įsiurbimo anga yra žemai, geriau per balą nevažiuoti, nes kritinė riba kiekvienam automobiliui gali būti skirtinga.

"Nesvarbu, kad priešais pamatėte automobilį, panašų į jūsų, kuris sėkmingai įveikė apsemtą kelio ruožą. Automobilių gamintojai teigia, kad apsemtu keliu galima važiuoti, jeigu atidarius dureles vanduo nepatenka į saloną", – teigė automobilių meistras.

Taip pat nereikėtų važiuoti didesniu nei 20–30 km/val. greičiu. Jeigu pradėję važiuoti jaučiate, kad vanduo pakilo aukščiau slenksčio, specialistai rekomenduoja atsisakyti minties pervažiuoti apsemtą kelio atkarpą.

Ypač atsargiai per apsemtas gatves ir kelius turėtų važiuoti dyzelinių automobilių vairuotojai. Dyzelinių automobilių variklio suspaudimo laipsnis yra didesnis nei benzininių, tad į oro įsiurbimo angą patekęs vanduo gali sulankstyti variklio švaistiklį, pažeisti stūmoklį. Tokių gedimų šalinimas savininkui gali kainuoti ne vieną šimtą eurų.

"Variklio remonto kaina, žinoma, priklauso nuo automobilio ir jo konstrukcijos, pagaminimo metų ir kokie variklio elementai sugadinami. Vanduo gali užpilti variklio bloką ir automobilis sustos, tačiau blokas pats gali išdžiūti arba jį gali tekti keisti", – galimas pasekmes aiškino automobilių meistras.

Nepamiršti atidumo

Hidraulinis smūgis – rimčiausias gedimas, kuris gali ištikti automobilį po važiavimo apsemtu kelio ruožu. Tačiau neatsakingas važiavimas per vandenį gali sukelti ir daugybę kitų problemų – vanduo gali pažeisti generatorių, elektros sistemą, sugadinti akumuliatorių.

"Problemas, jei jos atsiras, pajusite iš karto ir tuomet jau gali tekti pasiraitoti ne tik rankoves, tačiau ir klešnes", – pasakojo A.Dūdėnas. Jeigu apsemtą kelio ruožą įveikėte ramiai ir automobilis nepradėjo rodyti kaprizų, galite jaustis ramiai – užnugaryje likęs vanduo nebesutrukdys jūsų kelionei.

Vairavimo instruktorius Artūras Pakėnas tikina, kad rimčiausių bėdų gali padaryti pasirinktas nesaugus greitis važiuojant apsemtu keliu. "Važiuodami greitai rizikuojame sukelti vandenį, kuris gali pasiekti oro įsiurbimo angą. Taip pat negalime žinoti, kad pradėję važiuoti iš pirmo žvilgsnio nelabai apsemta gatve neįvažiuosime į duobę, kurios nepastebėsime" – tvirtino pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Problemos sprendimas

Problemos sprendimas  portretas
Už tvarką miesto gatvėse atsakinga miesto valdžia. Jei gatvės apsemtos ir valdžia nesugeba užtikrinti reikiamos gatvių kanalizacijos, miesto meras turi pasiraitoti kelnes ir asmeniškai išstumdyti užstrigusias vandenyje mašinas. Jau po pirmos tokios mero mankštos gatvių kanalizacija taptų prioritetine ir būtų sutvarkyta nedelsiant.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių