Detalių vagis pakursto patys savininkai?

  • Teksto dydis:

Automobilių detalių vagys ėmė drumsti "Lexus" vairuotojų ramybę. Draudikai atkreipia dėmesį, kad netikėtai 2017 m. pabaigoje prasidėjusios ir vis didesnį pagreitį įgaunančios šių prabangių automobilių veidrodėlių vagystės gali reikšti, kad vagišius, patys to nežinodami, pakursto ir apvogti "Lexus" savininkai.

Pasipylė viena po kitos

Draudimo bendrovės BTA duomenimis, anksčiau vagių išvengdavę "Lexus" pernai rudenį atsidūrė šešėlinės rinkos taikiklyje, o veidrodėlių vagysčių skaičius, palyginti su 2016 m., išaugo net šešis kartus.

"Lexus" automobiliai buvo maloni išimtis tuo, kad vagių jie beveik nedomino. Jei ir būdavo pavagiama detalių, tokių atvejų pasitaikydavo vos keli per metus. Pernai rudenį pasipylė "Lexus" veidrodėlių vagysčių banga, kelianti įtarimų, kad vėliau tuos pačius veidrodėlius susigundo pigiau įsigyti ir patys apvogtieji, taip įsisukdami į užburtą ratą ir netgi didindami vogtų detalių paklausą", – sako BTA Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis.

Vidutinė tokiu atveju patiriama žala svyruoja apie 400 eurų. Eksperto teigimu, iš antrų rankų prabangaus automobilio veidrodėlius įsigyti kainuoja pigiau nei servise ar automobilių dalių parduotuvėje pirkti naujus, todėl apvogtų automobilių savininkams tokia galimybė gali pasirodyti patraukli, tačiau ilgalainiui tai sukelia dar didesnį vagių aktyvumą.

Veidrodėlius susigundo pigiau įsigyti ir patys apvogtieji, taip įsisukdami į užburtą ratą ir taip netgi didindami vogtų detalių paklausą.

Lyg užburtas ratas

"Atrodo, kad viskas sukasi ratu – iš vieno pavagia, jam prireikia veidrodėlių. Tada pavagia iš kito, o kol pirmasis džiaugiasi gavęs pavogtas dalis, veidrodėlių prireikia antrajam, kuriuos pavagia iš trečiojo. Taip ratas ir sukasi. Norint tokios situacijos išvengti pirmiausiai rekomenduočiau nepirkti detalių pagal skelbimus portaluose. Didelė tikimybė, kad jie bus vogti, nebent turėsite galimybę įsitikinti, kad jas parduodantis žmogus tikrai turi ardomą automobilį, o tai internetinėje prekyboje būtų retas atvejis", – tvirtina A.Žiukelis.

Jo nuomone, įsisukusį vagysčių ratą galima nutraukti tik nusprendus kreiptis į patikimą servisą, automobilių dalimis prekiaujančią parduotuvę ar "Lexus" atstovybę.

Beje, draudikai pastebi, kad vagių įžūlumui faktiškai nėra ribų ir anksčiau buvęs veiksmingas būdas išgraviruoti labiausiai vagiamas dalis ar detales nebeveikia.

"Kai kas vis dar bando graviruoti, bet net ir tai nesustabdo vagių – jie vagia ir graviruotus veidrodėlius. Gatvėje esu ne kartą matęs, kaip žmogus važiuoja automobiliu su graviruotais veidrodėliais, o jo valstybiniai numeriai – kiti. Ir tai, deja, nėra pavienis atvejis, nors atrodytų, kad rizika būti susietam su konkrečia vagyste tampa neįtikimai didelė", – tvirtina A.Žiukelis.

Užtrunka kelias sekundes

Nuimti veidrodėlius įgudusiam vagiui užtrunka vos keletą sekundžių, tačiau jis gali padaryti ir daugiau finansinės žalos, jei skubėdamas dar ką nors apgadina. Žaibiškas tokių vagysčių pobūdis sufleruoja, kad nuo jų apsisaugoti sunku, net jei automobilis laikomas garaže ar neilgam paliekamas viešose vietose, pavyzdžiui, prie prekybos centro.

"Būna atvejų, kai neapsikentę vagių atakų žmonės atsisako vagis labai dominančių automobilių ir nusprendžia persėsti prie paprastesnių automobilių vairo vien tam, kad netektų nuolat kęsti ilgapirščių išpuolių. Kiekvieno atvejis ir sprendimas yra individualus, tačiau mažiausia, ką būtų galima padaryti, – pirmiausia nepirkti automobilių detalių iš neaiškių pardavėjų ir perpardavėjų, o rinktis oficialias, patikimas tiek prekybos, tiek remonto vietas", – sako draudimo ekspertas.


Šiame straipsnyje: vagysvagystėLexus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Karolis

Karolis portretas
Na o ką veikia policijos darbuotojai.Taigi jeigu žino visą sistemą o vagys patys lenda į spąstus, tai policijos darbuotojams belieka suimti juos ir tegul atlygina visų pavogtų savininkų nuostolius.

Bananų respublika

Bananų respublika portretas
Tokius straipsnius gali užsakyti tik draudikai arba policininkai norintys veltui gauti algą...ir tik bananų šalyje... nes ir tenai kalti badaujantys žmonės...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių