Atostogos automobiliu: ką reikia žinoti prieš keliaujant

  • Teksto dydis:

Įsibėgėjanti vasara – pats aktyviausias kelionių sezonas. Laiką taupyti mėgstantys žmonės renkasi keliones lėktuvu, o laisvę ir nuotykius vertinantys atostogauti važiuoja automobiliu. Nusprendusiems rinktis keturratę transporto priemonę specialistai pataria į kelionės planavimą įtraukti ir su automobiliu bei jo pasirinkimu susijusius klausimus, kurie gali stipriai prisidėti prie atostogų kokybės.

„Planuodami atostogas automobiliu didžiąją laiko dalį dažniausiai žmonės skiria galutiniam kelionės tikslui ir norimų aplankyti vietų analizavimui. Tačiau ne retai pamiršta ne mažiau svarbų kelionės elementą – automobilį. Sprendžiant, kokiu automobiliu vykti į kelionę, reiktų paskaičiuoti ne tik jo degalų sąnaudas, bet apmąstyti ir kitus svarbius aspektus, kurie užtikrintų maksimalų komfortą“, – pabrėžia oficialaus „Volkswagen“ atstovo Lietuvoje „Moller Auto“ komercinio transporto pardavimo vadovas Giedrius Zakalskis.

Specialistas pateikia penkis patarimus, kurie padės planuojantiems ilgas keliones automobiliu.

Tinkamo automobilio pasirinkimas iš anksto

Mėgstantys keliauti automobiliu apie būsimas atostogas jau turėtų galvoti įsigydami šeimos automobilį. G. Zakalskio teigimu, tokie pirkėjai turėtų ieškoti kuo universalesnio automobilio. Jis turėtų būti pritaikytas tiek kasdieniam gyvenimui, tiek atostogų ritmui. Šeimos kelionėms geriausiai tinka mikroautobuso klasės mašinos, kuriose nesunkiai sutilptų net ir dvi šeimos su vaikais.

Visgi, nepaisant savo dydžio, automobilis vis tiek turėtų pasižymėti puikiomis manevringumo savybėmis, idant būtų galima patogiai jaustis keliaujant net ir po aukščiausius kalnus. Geriausi mikroautobusai nesunkiai įvažiuoja visur, kur gali įvažiuoti ir lengvasis automobilis.

Automobilio salono patogumas

Kaip pastebi oficialaus „Moller Auto“ komercinio transporto pardavimo vadovas, renkantis šeimos kelionėms skirtą transporto priemonę labai svarbu atkreipti dėmesį į erdvų ir lengvai transformuojamą saloną, kuris būtų patogus tiek vairuotojui, tiek keleiviams.

Pavyzdžiui, naujasis mikroautobusas „Volkswagen Multivan“, anot G. Zakalskio, pasižymi išskirtinėmis komforto savybėmis. Šio automobilio galinės sėdynės sukinėjasi 360 laipsnių kampu, suteikia galimybę reguliuoti aukštį ir atstumą. Keliaujantieji dėl to gali jaustis laisviau, ne taip greitai pavargsta. Vairuotojo sėdynė turi net du reguliuojamus porankius, kurie suteikia daugiau patogumo, leidžia neprarasti budrumo, būtino tam, kad kelionė būtų saugi.

„Salono transformacijos galimybė, sėdynių padėčių reguliavimo funkcijos suteikia kokybiško poilsio galimybę, kuri itin svarbi keliaujantiems su vaikais – jiems ypač svarbus poilsis. Šie sprendimai geriausiai išpildyti mikroautobusų tipo transporto priemonėse. O esant reikalui, jose netgi galima patogiai pernakvoti ir taip sutaupyti pinigų“, – pastebi jis.

Didelė bagažinė ir papildomos daiktadežės

Kuo toliau keliaujama, tuo daugiau daiktų reikia pasiimti su savimi. Tokiais atvejais praverčia specialiai sporto ar kitam inventoriui skirtos erdvės. Joms geriausių kelioninių mikroautobusų gamintojai taip pat skiria papildomą dėmesį. Reiktų atkreipti dėmesį, kad salone būtų gausu patogių dėtuvių, o ant stogo būtų nesunkiai sumontuojamos daiktadėžės bei dviračių laikikliai.

„Leidžiantis į kelionę automobiliu svarbiausia nedaryti klaidos ir neapsikrauti daiktais salone. Tai nesaugu ir nepatogu“, – pabrėžia G. Zakalskis.

Techniškai tvarkingas automobilis

Sklandžios atostogos – bene kiekvieno poilsiaujančiojo siekiamybė. Norint išvengti nemalonių netikėtumų, automobilio techninės būklės patikrinimas turėtų būti vienas iš pasiruošimo prioritetų. Patartina iš anksto automobilį apžiūrėti su specialistų pagalba.

Pieš kelionę derėtų atidžiai peržiūrėti prietaisų skydelio pranešimus, patikrinti tepalo lygį, įvertinti stabdžių kaladėlių būklę. Atidžiai apžiūrėti reiktų ir padangas. Kelionės metu, tikriausiai, teks važiuoti skirtingos dangos keliais, todėl protektorius turėtų būti nepriekaištingos būklės.

Maršruto planavimas ir kelių pasirinkimas

Tam, kad galėtumėte jaustis ramiau, iš anksto patartina ne tik susiplanuoti nakvynės ir lankytinas vietas. Pasižymėkite kelius, kuriais norėtumėte važiuoti, ir įvertinkite tai, jog dalis geros kokybės kelių Europoje gali būti mokami. Dažnai pasirinkta nemokama alternatyva tampa brangesnė laiko ir degalų sąskaita, todėl gerai apsvarstykite, ar verta stengtis sutaupyti.

G. Zakalskis taip pat pataria atsinaujinti navigacinę sistemą. „Šiandien dauguma naujų automobilių nesunkiai suderinami su mobiliaisiais telefonais. Per prietaisų ir multimedijos skydelį galima prijungti „Google Maps“ ir pasinaudoti interneto žemėlapiais, kurie būna patys naujausi. Tai labai supaprastina visą kelionę“, – teigia komercinio transporto žinovas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
Reklama.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių