Vilniuje naujus butus geriau pirkti nei nuomotis

Daugiau nei prieš 30 metų pastatytą būstą Vilniaus miegamuosiuose rajonuose finansiškai naudingiau nuomotis, o naują, 2007 m. ar vėlesnės statybos, – įsigyti. Tokias įžvalgas pateikia nekilnojamojo turto skelbimų portalas Domoplius.lt, išanalizavęs vidutines būsto pardavimo ir nuomos kainas, teigiama pranešime spaudai.

Vilniuje buvo lyginami standartiniai apie 50–60 kvadratinių metrų dviejų kambarių butai: senos statybos Karoliniškių mikrorajone ir naujos statybos Šiaurės miestelyje.

Šiuo metu Karoliniškėse parduodamo būsto vidutinė kaina siekia 140 tūkst. litų, o nuoma – 500 litų per mėnesį. Pasak Domoplius.lt projekto vadovo Evaldo Narbuntovičiaus, jeigu nusprendžiama minėtąjį būstą įsigyti, o nustatoma paskolos grąžinimo trukmė yra 25 metai, mėnesinė įmoka bankui bus beveik 700 litų, jeigu 30 metų – apie 640 litų.

„Skaičiavimus atlikome atsižvelgdami į vidutines būsto paskolos palūkanas, kurios šiuo metu siekia vidutiniškai 5 proc., ir pasirinkę anuitetinį paskolos grąžinimo būdą. Pradinis būsto įnašas sudaro 15 proc. visos sumos ir yra būtinas, todėl jį reikėtų sutaupyti iš anksto. Mūsų skaičiavimuose jis nėra išskiriamas“, – atliktus skaičiavimus pristato E. Narbuntovičius.

Šiaurės miestelyje vidutinė parduodamo naujos statybos būsto kaina šiuo metu siekia apie 300 tūkst. litų, o nuoma – 1,3 tūkst. litų per mėnesį. Jeigu būsto paskola imama 25 metams, kiekvieną mėnesį bankui tektų sumokėti apie 1490 litų, jeigu 30 m. – 1369 litus, o 35 m. – 1287 litus.

„Pastebėjome, kad jeigu paskolos grąžinimo trukmė yra didesnė negu 35 metai, dviejų kambarių butą 2007 metais ir vėliau pastatytuose namuose naudingiau įsigyti. Žinoma, įsigyjant būstą papildomai lėšų reikės investuoti jo įrengimui ar remontui, turto įvertinimui, todėl būtina apskaičiuoti ir papildomas išlaidas. Bet kokiu atveju prieš įsiskolindamas bankui, manau, kiekvienas pirkėjas pasveria visus privalumus ir trūkumus, augančią infliaciją, susidėlioja asmeninius ateities planus ir savo poreikius – norą turėti nuosavą būstą ir „prisirišti“ prie gyvenamosios vietos ar visgi išlikti mobiliam“, – sako E. Narbuntovičius.

Senesnės negu 1981 m. statybos būstui miegamajame rajone įsigyti vargu ar verta imti 35 ar 40 metų trukmės paskolą. „Galime tik spėlioti, kaip atrodys ir kokios kokybės po kelių dešimtmečių bus daugiabutis namas, kuris pastatytas 1960 ar 1970 m. Žinoma, sostinės senamiestyje – kita situacija, nes, tikėtina, kad šioje miesto dalyje senos statybos būstų būklė didelės įtakos kainai neturės“, – sako E. Narbuntovičius.

Šiuo metu vidutinė senos statybos dviejų kambarių būsto pardavimo kaina sostinės senamiestyje siekia 380 tūkst. litų, o nuoma – 1,4 tūkst. litų per mėnesį. Neskaičiuojant pradinio įnašo, jeigu būsto paskolos grąžinimo trukmė 25 metai, mėnesinė įmoka bankui yra apie 1888 litus, 30 m. – apie 1734 litus, o 35 m. – apie 1630 litų.


Šiame straipsnyje: nekilnojamasis turtasbutai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių