Neparduoti butai verslininkams grasina bankrotu

Mokesčiai už tuščius butus verslininkus varo į neviltį ir bankrotą, tačiau problemos sprendimo variantų kol kas nerandama, nors ir Finansų ministerija pripažįsta, kad rinkliava - nelogiška.

Pagal dabar galiojančią tvarką, daugiabučius namus pastatę nekilnojamojo turto vystytojai už tuščius butus turi mokėti nekilnojamojo turto mokestį. Jis nebeskaičiuojamas tik tuomet, kai butas yra parduodamas privačiam asmeniui.

„Suprantame, kad nekilnojamojo turto vystytojams yra labai sunku, nes daugelis jų yra pardavę tik apie 30 proc. naujų butų, o už kitus skaičiuojamas mokestis“, - supratingumą demonstravo Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius.

Miesto taryba yra patvirtinusi nekilnojamojo turto mokesčio tarifą - 0,8 nekilnojamojo turto mokestinės vertės. Klaipėdoje šiuo metu yra per tūkstantį neparduotų naujų butų.

Politikai galėtų patvirtinti gerokai mažesnį nekilnojamojo turto mokesčio tarifą arba verslininkus visai atleisti nuo tokios rinkliavos. Lengvatos būtų teikiamos biudžeto sąskaita.

Atleisti nuo nekilnojamojo turto mokesčių galima iškart, kai tik priimamas toks miesto tarybos sprendimas. Nustatyti mažesnį mokesčio tarifą galima tik nuo kitų metų pradžios, jei tarybą sprendimą priimtų iki birželio.

„Tačiau ši problema nėra tik Klaipėdos. Mokesčius mažinti prašo ir kitų miestų nekilnojamojo turto vystytojai. Todėl, manau, kad problemą turi spręsti Vyriausybė“, - teigė R.Taraškevičius.

Jis bei kitų savivaldybių atstovai lankėsi pas finansų ministrę Ingridą Šimonytę. Ji pripažino, kad mokestis už tuščius butus yra nelogiškas, tačiau patikino, kad šiemet jau per vėlu rengti įstatymo pataisas, pagelbėsiančias verslininkams.

Viena iš išeičių nekilnojamojo turto vystytojams, kurią buvo pasiūlę kai kurie uostamiesčio politikai - nekilnojamojo turto mokestį sumokėti natūra. Parasčiau tariant, atiduoti savivaldybei kelis tuščius butus, o ši jais galėtų papildyti socialinio būsto fondą.

„Mokesčių rinkti natūra negalime. Jei taip būtų, tai verslininkai pageidautų atsiskaityti ir jogurtais ar sūreliais“, - vaizdžiai teisės aktus komentavo savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Aldona Špučienė.

Klaipėdos savivaldybė laukia, kol sprendimą, kaip išspręsti tuščių butų mokesčių problemą, priims Vilniaus valdžia, nes ji esą jau toliausiai pažengusi sprendžiant šį klausimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių