Lietuvio dilema: pirkti ar nuomoti būstą?

Baimė įsipareigoti bankams stabdo planus pirkti būstą, pastebi nekilnojamojo turto ekspertai, nors įsigyti nuosavą gyvenamąją vietą dabar yra finansiškai naudingiau. Ekonomistai pataria nepamiršti, kad būsto nuoma turi savų privalumų.

Statistika rodo, kad beveik 90 proc. Lietuvos gyventojų turi nuosavą būstą ir tik apie dešimtadalis linkę jį nuomotis. Šie skaičiai gerokai skiriasi nuo Vakarų šalių, kur nuoma populiaresnė. Pavyzdžiui, Vokietijoje ar Šveicarijoje savo būsto neturi daugiau kaip pusė gyventojų, jiems nuoma – gyvenimo būdas.

Tačiau nekilnojamojo turto ekspertai sako, kad ekonomikos krizė gerokai pakeitė ir lietuvių įpročius. Jau keletą metų pastebima, kad lietuviai irgi mieliau nuomoja būstą. Tai lemia sugriežtėjusi bankų politika ir santaupų trūkumas pradiniam įnašui.

„Didžiausia priežastis nuomotis būstą, jo nepirkti yra žmonių nenoras įsipareigoti finansiškai bankams, įsikeisti būstą, mokėti jiems įmokas. Tai vertinama kaip savo laisvių suvaržymas. Galbūt tam turi įtakos patirtis ekonominės krizės metu, kai būstai buvo įsigyti brangiai: paskolos suma ilgainiui viršijo būsto vertę net vėliau nukritus kainoms – tai apsunkino žmonėms finansinį gyvenimą“, – priežastis aiškina „Eikos“ plėtros direktorius Domas Dargis.

Kaip teigia ekspertai, šiuo metu už nuomą dažnai tenka sumokėti daugiau nei bankui mėnesinę paskolos įmoką, kuri, skirtingai nuo nuomos, būtų investicija į nuosavą nekilnojamąjį turtą. Pastebima, kad žmonės būstą nuomojasi iš inercijos.

„Jei miegamajame Vilniaus rajone dviejų kambarių senos statybos buto nuomos kaina yra apie 800 litų, tuomet šiek tiek daugiau mokant bankui tikrai galima būtų nusipirkti ir naujos statybos butą“, – tikina Domoplius.lt projektų vadovas Evaldas Narbuntovičius.

Tačiau ekonomistai pataria gerai paskaičiuoti prieš perkant būstą. Jie sutinka, kad nuosavas būstas suteikia stabilumo, tačiau nuoma yra lankstesnė. Žmogus, suprastėjus finansinei padėčiai, gali greitai persikelti į mažesnį butą.

„Dažnai, kai lyginama nuomos ir įsigijimo alternatyva, užmirštama, kad būsto savininkas per visą laikotarpį, tarkim, kai jis moka paskolą, turi atlikti ne vieną remontą. Keičiami ir baldai, ir buitinė technika. Visa tai nėra nuomininko galvos skausmas – dažniausiai Lietuvoje išnuomojamas butas yra su baldais ir buitine technika. Toks yra vienas pagrindinių skirtumų“, – komentuoja „Swedbanko“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Remiantis statistikos duomenimis, labiausiai lietuviai norėtų nusipirkti butą, kiek mažiau – namą.

Pasak nekilnojamojo turto ekspertų, labiausiai pirkėjus domina dviejų kambarių butai, kurių kaina neviršija 250 tūkst. litų.

Kalbant apie nuomos rinką, patraukliausia kaina laikoma iki 1500 litų.


Šiame straipsnyje: butasbūstaspirkimasnuoma

NAUJAUSI KOMENTARAI

aaaa

aaaa portretas
lietuva kitoks pasaulis,ant senatves savo stogo neturint,tik bonzo keliai sapnuojas,vat ir visas mastymas.

Tik nuomotis

Tik nuomotis portretas
Visoje Europoje populiariausia yra ne pirkti busta, o nuomotis.

2 kambariai Kauno Centre, - 100 000, galima derėtis

2 kambariai Kauno Centre, - 100 000, galima derėtis portretas
skelbiu.lt/skelbimai/butas-kauno-centre-gyventi-ar-biurui-16672829.html
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių