K.Masiulis siūlo mažinti neapmokestinamo NT vertę iki 750 tūkst. litų

  • Teksto dydis:

Konservatorius Kęstutis Masiulis siūlo 25 proc. sumažint neapmokestinamo nekilnojamojo turto (NT) vertę.

Parlamentaras Seime užregistravo Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pataisas, kuriomis siūlo nuo 2015 metų apmokestinti NT tada, kai jo vertė viršys 750 tūkst. litų. Dabar NT mokestis skaičiuojamas, kai turto vertė viršija milijoną litų.

Pataisas K.Masiulis siūlo, nes, anot jo, dabar Lietuvoje per mažai apmokestinamas NT ir tai pripažįsta vietos ir užsienio finansų ekspertai.

Apmokestinamo NT "lubų" nuleidimas, pasak K.Masiulio, padidintų socialinį atsakingumą, kad daugiau turintys ir galintys mokėti, daugiau prisidės prie viešųjų išlaidų finansavimo. Jis taip pat sako, kad sumažinus apmokestinamo NT vertę į biudžetą būtų surenkama daugiau pajamų.

Tačiau K.Masiulis pripažįsta ir neigiamas pasekmes: "Turto savininkai, kuriems atsiras prievolė mokėti mokestį bus nepatenkinti, taip pat padidės fiktyvių turto perleidimo sandorių ir kitų teisinių mokesčio apėjimo siekių".

K.Masiulis taip pat siūlo vėliau dar labiau mažinti neapmokestinamo NT vertę.

Siekiant didesnio savivaldybių finansinio nepriklausomumo, parlamentaras siūlo šalies gyventojų sumokamą NT mokestį palikti joms, o ne pervesti į valstybės biudžetą kaip yra dabar.

Nuo 2012 metų NT mokestį - 1 proc. tarifą moka tik tie fiziniai asmenys, jeigu jų apmokestinamas turtas viršija 1 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
O paskui perskaičiuot kainas, kaip su žeme kad buvo padaryta, ir apmokestint kiekvieną šuns būdą...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių