Baimė įsiskolinti bankui stabdo lietuvius pirkti būstą

  • Teksto dydis:

Nenoras įsipareigoti bankui yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurios atsisakoma ketinimų pirkti būstą. Šią priežastį įvardijo net 42 proc. būsto nuomininkų

Nenoras įsipareigoti bankui yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurios atsisakoma ketinimų pirkti būstą. Šią priežastį įvardijo net 42 proc. būsto nuomininkų. Šiek tiek mažiau – 37 proc. žmonių nurodė, kad neturi pakankamai santaupų 15 proc. pradiniam įnašui. Taip teigia lankomiausio nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt ir nekilnojamojo turto plėtotojos „Eika“ liepos mėnesį atliktos apklausos dalyviai.

Priežastys, kodėl nesiryžtama pirkti būsto, pagal amžiaus grupes išsiskyrė. Pasak Evaldo Narbuntovičiaus, Domoplius.lt projekto vadovo, didžioji dalis jaunesnių – 18-24 metų apklausos dalyvių – nurodė, kad neturi pakankamai lėšų mėnesinei paskolos įmokai.

„Apklausa parodė, kad Vilniuje, skirtingai negu JAV ar Vakarų Europos didžiuosiuose miestuose, žmonės labai bijo būti skolingi bankui. Nors 25-30 metų žmonių pajamos yra pakankamos būsto paskolai gauti, tačiau net 44 proc. teigė, kad nenori turėti didelių finansinių įsipareigojimų bankui. 31-45 metų amžiaus grupėje baimę įsiskolinti nurodė net 53 proc. apklausos dalyvių“, - pastebi E. Narbuntovičius.

Domo Dargio, „Eika“ plėtros direktoriaus, teigimu, beveik du trečdaliai respondentų buto nuomai kas mėnesį išleidžia daugiau nei 450 litų, tai yra pakankama suma įsigyti net ir naujos statybos būstą.

„Vieno kambario ekonominės klasės buto Vilniuje kaina svyruoja nuo 120 iki 150 tūkst. litų, vadinasi, tokio buto paskolos įmoka šiuo metu siektų iki 600 litų kas mėnesį. 2-3 kambarių buto, kurio kaina iki 300 tūkst. litų – 1 – 1,2 tūkts. litų per mėnesį. Tik šiuo atveju, tai būtų ne nuoma, o investicija į nekilnojamąjį turtą. Pastebime, kad žmonės neretai nuomojasi būstą iš inercijos ir neskaičiuoja, kad už tą pačią sumą galėtų gyventi nuosavame bute“, - teigia D. Dargis.

Nekilnojamo turto ekspertai teigia, kad ieškantiems buto senos statybos name, įmoka būtų dar mažesnė. Domoplius.lt duomenimis, vidutinė parduodamo dviejų kambarių buto kaina senos statybos name sostinės miegamuosiuose rajonuose yra apie 160-170 tūkst. litų.

„Perkant tokį butą mėnesinė paskolos įmoka sudarytų apie 700-800 litų, o mokėti tektų 25 metus. Apklausa parodė, kad net 26 proc. žmonių nuomai skiria didesnę negu 850 litų sumą, taigi, jei nekiltų palūkanų norma, už tą pačią sumą butą nuomininkai galėtų ir nusipirkti“, - teigia Domoplius.lt projekto vadovas.

Atlikta apklausa taip pat parodė, kad dabartinė būsto kaina (15 proc.) ir  pasirinkimo galimybės (4 proc.) kur kas mažiau stabdo būsto įsigijimą negu ribotos finansinės galimybės (62 proc.). 
Daugiausiai besinuomojančių būstą (43 proc.) apklausos dalyvių atsakė, kad norėtų pirkti butą, 35 proc. – namą , 12 proc. – kotedžą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jaunai seimai

jaunai seimai portretas
svarbiausia ivertinti galimybes ir labai atidziai perskaityti paskolos sutarti. O labai pigu bus tada, kai triju kambariu butas kainuos kaip kainavo apie 50000 litu + nusidevejimas tai jo reali kaina 40000lt. Turiu omenyje buta kaune ar vilniuje

Jauna seima

Jauna seima portretas
Visame pasaulyje zmones drasiai skolinasi ir perka bustus, jug norisi puikiai gyventi jau siandien, manau pats laikas Lietuvoje pirkti busta, kol labai pigu.

mm

mm portretas
kiek zinau,bent JAV nera likutines vertes nuvertejus bustui,tai reiskia jei nupirkai troba tarkim uz 300 tukst,o ji nupigo iki 100 tukst, tai gali atiduoti troba ir tave palieka ramybeje.Lietuvoje viska atims nuvertejus turtui jei nebeisimoki ir dar visa gyvenima persekios.tai kas benores imti tas ilgalaikes paskolas???manau bankams irgi reiketu uzkrauti atsakomybe,uz tai kad skolina piningus keliems desimtmeciams.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių