Ar ruduo tinkamas metas pirkti būstą?

  • Teksto dydis:

Baigiantis vasarai sumažėjo parduodamų butų pasiūla. Nekilnojamojo turto rinkos ekspertai paskaičiavo, kad butų skelbimų sumažėjo apie 10 proc., palyginti su vasaros pradžia, ir daugiau nei 20 proc., palyginti su pavasariu. Pasinaudoję sumažėjusia pasiūla, būsto pardavėjai akivaizdžiai padidina parduodamų objektų kainą.

Pasak Evaldo Narbuntovičiaus, nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt projekto vadovo, šiuo metu pardavinėjama nemažai butų, kurių kaina penktadaliu didesnė nei rinkos vidurkis.

„Esame pastebėję, kad dviejų kambarių standartiniai 50 kv. m butai sostinės miegamuosiuose rajonuose dabar parduodami 30–40 tūkst. litų brangiau nei vasaros pradžioje. Šių butų savininkai tikisi pasinaudoti mažesne pasiūla ir savo būstus parduoti už didesnę kainą. Tačiau Registrų centro duomenys rodo, jog nupirktų butų vidutinės kainos išlieka panašios kaip ir prieš keletą mėnesių. Tai reiškia, kad brangiau parduodami butai nesulaukia pirkėjų dėmesio arba šiems pavyksta nusiderėti“, – teigia E. Narbuntovičius.

Šiuo metu vidutinė naujos statybos butų kaina Vilniuje siekia 4,4 tūkst., senos statybos – 3,4 tūkst. litų už kvadratinį metrą. Vidutinė 50 kv. m naujos statybos buto kaina Vilniuje siekia 220 tūkst., senos statybos – 170 tūkst. litų.

Rudenį laukiama didesnės pasiūlos

Pastebima, kad didžiausia butų paklausa būna pavasarį ir rudenį, o vasarą ir žiemą – nekilnojamojo turto rinkoje ramesnis metas. Portalo lankytojų statistikos duomenimis, rudenį žmonės pradeda dar intensyviau ieškoti butų. Minėtu laikotarpiu Registrų centras užfiksuoja daugiau sudarytų sandorių.

Tiesa, jau šių metų vasarą nekilnojamojo turto rinkoje buvo juntamas didžiulis pagyvėjimas. Pavyzdžiui, liepą sudaryta 10,3 tūkst. sandorių, o prieš metus tą patį mėnesį užfiksuota tik 8,4 tūkst.

„Po energingos vasaros nekilnojamojo turto rinkoje rudens pradžia turėtų būti ne mažiau aktyvi. Tikėtina, kad rugsėjį, spalį padidės butų pasiūla. Artėjant šildymo sezonui padaugės skelbimų, kuriuose bus pardavinėjami senos statybos butai su centriniu šildymu. Tačiau tikėtis, kad jie bus pigesni už rinkos vidurkį – neverta“, – teigia projekto vadovas.

Prognozuoja, kad kainos nemažės

E. Narbuntovičius prognozuoja, kad butų kainos artimiausią pusmetį nemažės, o dėl atsigaunančios ekonomikos netgi gali pakilti. Todėl nekilnojamojo turto rinkos ekspertas pataria pirkėjams suradus tinkamą būstą iš karto jį ir pirkti – nelaukti, kol kainos sumažės.

Jeigu planuojama pirkti naujos statybos butą, nekilnojamojo turto ekspertai pataria jį pirkti dar nepradėtą statyti. Tuomet galima tikėtis didesnio butų pasirinkimo ir mažesnės kainos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių