6 dažniausios nuomos naujokų klaidos

  • Teksto dydis:

Artėjant naujiems mokslo metams išsinuomoti būstą didžiuosiuose miestuose tampa sudėtinga. Ypač Vilniuje. Pagrindinė rinkos sujudimo priežastis – į sostinę plūstelėję studentai. Butai už patrauklią kainą tuoj pat išgaruoja, tad naujakuriai griebia pirmą pasitaikiusį variantą ir dažnai padaro brangiai kainuojančių klaidų. Nekilnojamo turto skelbimų portalas Domoplius.lt išskiria šešias dažniausias klaidas, kurias daro nuomos naujokai.

1. Kambario ar buto paieškos pradedamos per vėlai

„Geriausias laikotarpis ieškoti būsto mokslo metų pradžiai – pavasario pabaiga – vasaros pradžia. Tačiau būsimi studentai būsto ieškoti pradeda tik tada, kai išgaruoja stojamųjų rezultatų džiaugsmas – apie rugpjūčio mėnesį. Išaugusi paklausa automatiškai kilstelėja nuomos kainas rinkoje, o pasirinkimo galimybės taip pat sumenksta“, – teigia Evaldas Narbuntovičius, Domoplius.lt projekto vadovas.

Pasak nekilnojamo turto eksperto, dažniausiai studentai ieško buto, kurio nuomos kaina neviršija 800 litų. Tiesa, tokių butų pasiūla šiuo metu labai nedidelė. Jeigu besiieškantys būsto turi kur laikinai pagyventi, geriau palaukti iki spalio mėnesio, kai nuomos kainos ims mažėti.

2. Neapskaičiuojamos finansinės galimybės

Net ir nepatyrusiems naujakuriams įprasta paklausti – kiek kainuos būsto šildymas žiemą. Tačiau retas jaunuolis, iš savininko išgirdęs „apie trys šimtai litų“, tiksliai įvertina, kiek nuomojamo buto išlaikymas atsieis visą žiemos laikotarpį, kuris Lietuvoje kartais užsitęsia iki pat gegužės.  Susiradus kuklesnį būstą už 600 litų dar neverta džiūgauti sutaupius, nes šaltesnį žiemos mėnesį gali tekti tiek pat sumokėti ir už šildymą.

Nepasidomėjus papildomais mokesčiais, nemaloniai gali nustebinti gaunamos sąskaitos už bendro naudojimo paslaugas, pavyzdžiui, liftų priežiūrą, atliekų išvežimą ar daugiabučių namų administravimą. „Pasitaiko atvejų, kai namo bendrija nutaria perdažyti laiptinę ir sąskaita už šias išlaidas patenka į nuomininko pašto dėžutę. Būtina iš anksto su buto savininku aptarti, kas turi padengti tokias ir panašias išlaidas“, – įspėja E. Narbuntovičius.

3. Neįamžinama būste esanti nuosavybė

Klaida, kuri nuomininkui gali brangiai kainuoti, – būste esančios nuosavybės neįamžinimas. Prieš įsikeliant į išsinuomotą būstą pravartu nufotografuoti ten esančius daiktus, interjero defektus – subraižytas grindis ar dėmėtas sienas.

„Tai gali praversti, jeigu kiltų konfliktas su būsto savininku dėl užstato atgavimo ar būtumėte nesąžiningai apkaltinti dėl daiktų apgadinimo. Juk mokėti už sulaužytą sofą, kuri sulūžo ne dėl jūsų kaltės, nenorėsite, bet jeigu jokių įrodymų neturite, tuomet kaltu tampate jūs“, – sako E. Narbuntovičius.

4. Neįvertinamas rajonas, kuriame yra nuomojamas būstas

Nuomos naujokai vos pamatę mažą buto kainą nepasidomi, kaip toli teks keliauti iki savo mokslo įstaigos. „Už 600–800 litų sumą būstą galima rasti tiek Baltupiuose, tiek Fabijoniškėse. Studentai dažnai apsigyvena ir Naujininkuose – ten taip pat žemos nuomos kainos. Bet, jeigu mokymosi įstaiga yra centre ar Saulėtekyje, tektų ilgėliau keliauti į paskaitas “, – sako E. Narbuntovičius.

5. Neskiriama laiko būsto nuomos paieškoms

Didelė tikimybė išsinuomoti „katę maiše“ atsiranda tuomet, kai neskiriama pakankamai laiko ir dėmesio būsto nuomos paieškoms. „Dabar jau nereikia keltis septintą ryto ir skubėti pirmam nusipirkti skelbimų laikraščio, kad aplenktum kitus buto ieškančius studentus. Tačiau ir dabar būtina atidžiai stebėti skelbimus internete, nuolat tikrinti, ar neatsirado naujų pasiūlymų, o suradus nedelsiant skambinti savininkams”, – sako E. Narbuntovičius.

Neskyrę pakankamai laiko buto paieškai, studentai griebia pirmą pasitaikiusį variantą, kartais užmiršdami įvertinti kitus rinkoje esančius butus ir jų kainas.

6. Nesudaroma būsto nuomos sutartis

Dažnai studentai nuomos sutartį laiko tik bereikalingu formalumu ir taip patys sau paspendžia spąstus. „Nuomodamasis butą be sutarties, nuomininkas neturi jokių teisių. Gali atsitikti taip, jog savininkas nuspręs jus išprašyti iš buto, nors tarėtės jame gyventi bent metus“, – teigia E. Narbuntovičius.


Šiame straipsnyje: nuomabūstasbutasklaidos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių