„Žemaitijos pieno“ vadovai ir akcininkai nesutaria dėl akcijų kainos

  • Teksto dydis:

Iš biržos planuojanti trauktis bendrovė "Žemaitijos pienas" nesiūlo akcininkams spręsti, ar nusprendus delistinguoti įmonės akcijas, jų supirkimo kainą turėtų nustatyti nepriklausomi turto vertintojai.

Smulkieji įmonės akcininkai kritikuoja jos vadovus, kurie esą ignoruoja jų teises, o Lietuvos bankas jiems pataria kreiptis į teismą. "Žemaitijos pieno" atstovas padėties nekomentuoja.

Pasiūlymą dėl papildomo susirinkimo darbotvarkės klausimo įtraukimo "Žemaitijos pienui" pateikė fondai "Orion Asset Management" ir "INVL Asset Management", kartu valdantys 5,34 proc. įmonės akcijų. Pasak "Orion Asset Management" fondų valdytojo Donato Frejaus, bendrovė į šį prašymą nereagavo.

"Tai parodo bendrovės požiūrį į smulkiųjų akcininkų teises ir į visą Lietuvos teisinę sistemą. Manau, kad Lietuvos bankas turėtų atsižvelgti į tokius "Žemaitijos pieno" veiksmus, svarstydamas klausimą dėl įmonės akcijų delistingavimo", - BNSsakė D.Frėjus.

Pasak jo, fondų prašymas "Žemaitijos pienui" buvo išsiųstas rugpjūčio 11 dieną, o rugpjūčio 12-ąją bendrovė patvirtino, kad jis yra gautas. Rugpjūčio 26 dieną šaukiamo akcininkų susirinkimo darbotvarkė turėjo būti papildyta likus dešimčiai dienų iki susirinkimo, tačiau tai nebuvo padaryta.

"Terminas papildyti akcininkų susirinkimo darbotvarkę jau yra suėjęs, tačiau papildymo nėra. Jokio atsakymo ar priežasčių, kodėl tai nebuvo padaryta, iš "Žemaitijos pieno" nesame gavę", - tvirtinoD.Frejus.

Jo teigimu, šiuo metu "Orion Asset Management" ir "INVL Asset Management" svarsto, kokių veiksmų imtis toliau, siekiant apginti savo teises.

"Kol kas neturime aiškios vizijos, kaip reikėtų elgtis šioje situacijoje, bet pagrindo kažkokiems teisiniams veiksmams gali būti", - sakė fondų valdytojas.

Jis neatmetė galimybės, kad fondai gali kreiptis į teismą, prašydami pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones - stabdyti akcininkų susirinkimo sušaukimą, tačiau pabrėžė nežinantis, ar toks veiksmas "būtų produktyviausias".

"Žemaitijos pieno" teisininkas Gintaras Keliauskas BNS sakė šios informacijos nekomentuosiantis.

"Aš tikrai jums kažkokių paaiškinimų nepateiksiu, jeigu norite, kreipkitės raštu, tada vertinsime ir spręsime", - sakė G.Keliauskas.

Pasak Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Reguliuojamos rinkos priežiūros skyriaus viršininko Vaido Cibo, Akcinių bendrovių įstatyme numatyta, kad akcininkų susirinkimo darbotvarkė papildoma tuomet, jeigu siūlymas gaunamas vėliausiai prieš 14 dienų iki susirinkimo.

"Nepakanka informacijos spręsti, ar buvo pažeidimas ar ne, nes nežinoma, ar patys smulkieji akcininkai laikėsi visų reikalavimų, teikdami darbotvarkės papildymus (....) Akcininkai, manantys, kad jų teisės pažeistos, dėl to gali kreiptis į teismą", - BNSsakė V.Cibas.

Jis taip pat nurodė, kad ne mažiau kaip 5proc. balsų turintys akcininkai bet kuriuo metu iki susirinkimo ar jo metu gali siūlyti naujus sprendimų projektus, jei klausimai yra įtraukti ar bus įtraukti į darbotvarkę.

Anot V.Cibo, Lietuvos bankas neprižiūri, ar laikomasi Akcinių bendrovių įstatymo.

"Žemaitijos pienas" rugpjūčio pradžioje pranešė ketinantis trauktis iš "Nasdaq" Vilniaus vertybinių popierių biržos ir nebesiūlyti savo akcijų viešai. Norint delistinguoti bendrovę, akcininkų susirinkime pakanka trijų ketvirtadalių balsų, norint akcijų nebesiūlyti viešai, reikia dviejų trečdalių balsų.

Anot fondų, "Žemaitijos pieno" kapitalizacija, skaičiuojant kainą, kurią jos pagrindinis akcininkas Algirdas Pažemeckas gali pasiūlyti smulkiesiems akcininkams (0,763 euro už akciją), siekia vos 35,3 mln. eurų, nors už panašias įmones rinkoje mokama keletą kartų daugiau. 2015 metais "Žemaitijos pienas" gavo 149 mln. eurų pajamų ir uždirbo 6 mln. eurų pelno, o bendrovės nuosavas kapitalas sudarė 58 mln. eurų.

2015 metų pabaigoje ilgametis bendrovės vadovas ir valdybos pirmininkas A.Pažemeckas valdė 44,63 proc., o kartu su sutuoktine Danutė Pažemeckienė - 50,88 proc. akcijų. 7,06 proc. akcijų priklausė Liuksemburgo SEB bankui, 6 proc. - bendrovei "Klaipėdos pienas".

"Žemaitijos pieno" akcijos kotiruojamos biržos Papildomajame prekybos sąraše, trečiadienį akcijų uždarymo kaina buvo 0,81 euro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių