„Wix“ vadovas: Lietuvos IT sektorius – kupinas ryžto pirmauti ir plėsti ribas

  • Teksto dydis:

Spalio 20-21 dienomis Tel Avive vyksiančio Pasaulio lietuvių ekonomikos forumo (PLEF) pranešėjas, Lietuvoje įsikūrusio Izraelio technologijų startuolio „Wix.com“ užsienio padalinių vadovas Boaz Inbal dalijasi mintimis apie izraeliečių verslumo dvasią, startuolių pasaulį Izraelyje ir atskleidžia, kodėl pasiteisino „Wix“ pasirinkimas investuoti Lietuvoje ir Vilniuje įsteigti aplikacijų kūrimo centrą.

– Kaip Izraelio švietimas, verslas ir kultūra prisidėjo prie to, kad ,,Wix“ tapo tarptautiniu prekės ženklu? Ar tikite, kad jis galėjo gimti bet kur kitur?

– Izraelietiška verslo kultūra yra stipriai orientuota į „startup‘us“. Manau, kad aukštas išsilavinimo lygis, greita ir veiksminga problemų sprendimo sistema, technologijų išmanymas ir geri verslumo įgūdžiai, kuriais pasižymi daugelis Izraelio gyventojų, o ypač IT srities specialistai, turi didelę įtaką „startup‘ų“ sėkmei. Tai neabejotinai padėjo ir kompanijai „Wix“.

Kas yra praleidęs bent kiek laiko su žmonėmis iš Izraelio, gali patvirtinti, kad mes esame labai atkaklūs. Smarkiai dirbti ir pramogauti – įaugę į mūsų kraują. Izraeliečiai įgija didelį atsakomybės jausmą ir vertingos darbo patirties privalomos tarnybos armijoje metu. Pridėkite tai prie informacinių technologijų populiarumo ir su jomis susijusių įgūdžių didėjančios paklausos ir jūs gausite komandą, kurioje dirba motyvuoti, suaugę ir patyrę dvidešimtmečiai.

– Ką galėtumėte patarti Pasaulio lietuvių ekonomikos forumo dalyviams, kurie svarsto apie galimybę pradėti verslą Izraelyje? Ko turėtume ieškoti ir kuo reikėtų pasidomėti, apsilankant šalyje?

– Izraelio „startup‘ai“ būna įvairių formų, dydžių ir turi labai skirtingus biudžetus. Esame matę, kaip trijų vyrukų garaže pradėtas „startupas“ perauga į sėkmingą pirminį viešąjį akcijų siūlymą (angl. Initial public offering).

– Ką reikėtų sužinoti? Manau, svarbiausia įsitraukti į vietinių gyvenimą. Mūsų „startup‘o“ ekosistema remiasi į gabius, smalsius, protingus ir atsidavusius verslininkus, kurie dirba kartu kaip komanda. Pristatydami save, skirkite tam daugiau laiko ir pagalvokite, kas svarbiausia.

– Dar vieną pamoką suteikia Izraelio rinkos dydis – tai pakankamai maža rinka, tad verta mokytis iš daugumos Izraelio technologijų įmonių, kurios žino, kaip sukonstruoti „startup‘ą“ nuo nulio iki plačios tarptautinės auditorijos. Taigi, kitų verslininkų sėkmių ir nesėkmių istorijos gali tapti labai svarbiu žinių šaltiniu.

– Kodėl „Wix“ pasirinko Vilnių? Kodėl čia geriau nei kurioje nors kitoje pasaulio vietoje?

– Technologijų sektorius Lietuvoje pasižymi unikalia talento, kūrybiškumo ir ryžto kombinacija, kuri praplečia ribas. Mes turime galimybę auginti „Wix“ kompaniją labai sparčiu tempu, nes didelį dėmesį skiriame inovacijoms ir savo sukurtos platformos išbandymui naujose vietose. Kai nusprendėme atidaryti skyrių Lietuvoje, mus labai motyvavo gyvybinga Lietuvos verslo kultūra ir didelis IT specialistų pasirinkimas. Mums būtent to ir reikėjo, o pastarieji du metai tik dar kartą tai patvirtino. Programuotojai mūsų lietuviškame ofise labai prisidėjo prie mūsų įmonės gebėjimo taip sparčiai augti

– Papasakokite šiek tiek apie save. Iš kur jūs? Kaip susidomėjote interneto verslu ir kaip atsidūrėte „Wix“

Turiu daugiau nei 18 metų patirties aukštųjų technologijų ir „startup‘ų“ srityje, vykdomosiose ir vadovaujamose pozicijose. Buvau vienas iš mobilaus „startup‘o“ steigėjų 2000-ųjų metų pradžioje, o tuomet prisijungiau prie „Sphera“, kur susitikau su Avishai Abrahami, kuris yra „Wix“ vadovas ir bendras steigėjas. Vėliau prisijungiau prie „Fundtech“, kuri yra finansinių sistemų lyderė. Ten įsteigiau naują departamentą. Dar vėliau, prisijungiau prie „Matrix“, vienos iš IT lyderių Izraelyje. Čia aš vadovavau vienam iš įmonės skyrių, kurio veikla – įvairūs programinės įrangos projektai su nuotoliniu būdu dirbančiomis komandomis.

Pastaruosius penkerius metus, aš dirbu „Wix“. Esu atsakingas už išorinius programavimo centrus. Esu kilęs iš Izraelio ir gyvenau čia visą gyvenimą. Interneto industrija yra unikali, nes ji kuria tai, ką mes naudojame kiekvieną dieną. Aš, asmeniškai, tikrai nenorėčiau dirbti srityje, kurioje negalėčiau daryti įtakos kasdieniam žmonių gyvenimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių