„Lietuvos geležinkeliai“ paviešino informaciją apie sandorius

  • Teksto dydis:

Daug kritikos dėl neskaidrių vidaus sandorių sulaukę valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“, kurie ketvirtadienį pranešė stabdantys naujų vidaus sandorių procedūras, penktadienį paviešino dalį informacijos apie 2015-2016 metais pasirašytus tokius sandorius.

Bendrovė savo interneto tinklapyje atskleidė informaciją apie vidaus sandorius, kurie buvo sudaryti su jos antrinėmis bendrovėmis „Lietuvos geležinkelių tiesimo centras“, „Gelsauga“, „Geležinkelių projektavimas“, „Vilniaus lokomotyvų remonto depas“ ir „Geležinkelių aplinkosaugos centras“.

„Lietuvos geležinkelių“ pateiktoje informacijoje nurodoma, kokios buvo perkamos paslaugos, pateikiamos sutarčių sudarymo datos ir jų vertės. Informaciją apie antrinių įmonių šioms sutartis įgyvendinti samdytus subrangovus ir medžiagų tiekėjus kol kas neatkleidžiama.

Pasidaryti vidaus sandorių auditą

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė valstybės valdomiems „Lietuvos geležinkeliams“ siūlo įvertinti visus įmonės sudarytus vidaus sandorius ir atsisakyti nenaudingų sutarčių.

Dianos Vilytės teigimu, penktadienį su ja susitikęs „Lietuvos geležinkelių“ laikinasis vadovas Andrius Montrimas pripažino, kad įmonė šiemet skubėjo sudaryti kuo daugiau vidaus sandorių.

„Mes pasiūlėme, kad „Lietuvos geležinkeliai“ iš tikrųjų pasidarytų visų vidaus sandorių auditą, pasižiūrėtų, kurie iš jų yra racionalūs, atitinka rinkos kainą ir iš tikrųjų yra efektyvūs, o kurie – neefektyvūs, ir tada svarstytų galimybę nutraukti tas sutartis“, – BNS sakė D. Vilytė.

Pasak jos, „Lietuvos geležinkeliai“ šiemet tarnybos prašė leisti sudaryti dukart daugiau nei pernai vidaus sandorių – atitinkamai 349 ir 192. Šiemet tokių sandorių skaičius sudaro 78 proc. visų valstybėje vykdomų vidaus sandorių.

„Laikinasis direktorius patvirtino, kad iš tikrųjų buvo truputį karštligiškas noras sudaryti kuo daugiau sutarčių pagal vidaus sandorį, bet, matyt, racionalumo elemento ir ekonominio tokio požiūrio į tuos sandorius nebuvo“, – tvirtino VPT vadovė.

Anot jos, su A. Montrimu taip pat aptarti VPT atlikti „Lietuvos geležinkelių“ viešųjų pirkimų vertinimai, nustatyti pažeidimai.

„Iš mūsų pusės buvo tokios žinutės, kad („Lietuvos geležinkeliai“ – BNS) nustotų tartis su verslu iš anksto, dar iki viešųjų pirkimų, kad tą darytų siekdami, jog konkursuose dalyvautu pakankamas skaičius verslo, kad būtų užtikrinta konkurencija bei pirkimo procedūrų skaidrumas, taip pat išspręsti nepotizmo problemas įmonių tinkle. Tada viskas susitvarkys savaime“, – BNS sakė D. Vilytė.

Įžvelgtų problemas

Pasak jos, A. Montrimas sakė norintis spręsti problemas ir prašė VPT specialistų pagalbos.

„Mes įsipareigojome patarti ir padėti, jei tik toks noras bus. Čia niekas nenori jokių represijų, norima, kad būtų laikomasi įstatymų. Palinkėjome, kad tvarkytųsi kaip galima greičiau, kad pirmiausiai patys įžvelgtų problemas ir suvaldytų rizikas, o ne pagal žiniasklaidos signalus“, – teigė VTP vadovė.

Portalas 15min.lt pranešė, kad „Lietuvos geležinkeliai“ su antrinėmis įmonėmis 2011-2015 m sudarė vidaus sandorių už 429 mln. eurų, o didelė jų dalis atiteko šių įmonių be konkursų samdytiems neatskleidžiamiems subrangovams. Be to, „Lietuvos geležinkeliai“ bendradarbiauja su Rusijos koncernu „Transmashholding“, kurio vienas akcininkų tiesiogiai susijęs su Rusijos karine pramone ir iš kurio antrinės įmonės 2012-2013 metais geležinkeliai konkurso pirko lokomotyvų už 44,92 mln. eurų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį teigė, kad vidaus sandorių praktikos turi būti atsisakyta, nes ji sudaro prielaidas korupcijai. Naikinti vidaus sandorius siūlo ir Viešųjų pirkimų tarnyba bei Specialiųjų tyrimų tarnyba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VLADIMIR

VLADIMIR portretas
NESENIAI KREIPIAUS Į AB ,,LIETUVOS GELEŽINKELIAI'' DEL SKYRIMO MAN MATERIALINES PAŠALPOS, NES 2012 METAIS RUPJUČIO 23 NAKTIES METU PILVIŠKIO GELEŽINKELIO STOTIJE DEL LABAI BLOGU DARBO SALYGU, APIE KURIAS KAIP PROFSAJUNGOS PIRMININKAS PASTOVIAI INFORMAVAU SAVO KAUNO STOTIES VALDŽIA,PASTOVIAI DARIAU IRAŠUS Į PASTABU ŽURNALA APIE BARDAKA DARBE , KO PASIEKMEJE IR NETEKAU 2 KOJU, KĄ GI ADMINISTRACIJA SUREAGAVO-DAVE -127 EURUS- O AŠ NETEKAU DIRBDAMAS GELEŽINKELIJE NUO 1994 METU - 2 KOJAS ,ŠIANDIEN NEI DARBO, NEI PINIGU BUSTUI NUSIPIRKTI- O LIETUVOS BANKAI NEIGALIEMS PASKOLU NEDUODA-LIETUVA...................

Lietuviai

Lietuviai portretas
Gal tikrai ateis toks laikas kai Lietuva apsisvarins nuo .tikraja ta zodzio prasme NUO VAGIU kuriuos reme praeita Vyriausybe . Aciu tiems kas tai nebijo daryti ir tai atskleisti. Aciu jiems.

Alvydas

Alvydas portretas
Reikėtų atkreipti dėmesį ir į autorinių teisių naudojimą Dabar žmogus dirba už ką gauna sutartą atlygį Tuo pačiu metu darbo vietoje verčia dokumentus iš rusų ar kt. kalbos už ką dar gauna ir autorinį atlyginimą. Dabartinis jaunuolis mažai kas pakankamai gerai žino, kad ir tą pačią rusų kalbą ar yra ir mažai raštingas lietuvių kalba. Šiuo atveju dar samdomas stilistas tam pačiam darbui atlikti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių