„Vilniaus duona“ atsisako nesertifikuoto palmių aliejaus

  • Teksto dydis:

Didžiausią duonos kepyklą Baltijos šalyse „Vilniaus duona“ valdanti įmonių grupė „Lantmännen Unibake“ atsisako nesertifikuoto palmių aliejaus naudojimo savo produktuose. Įmonių grupėje nuo 2017 m. įsigalios reikalavimas, kurio „Vilniaus duona“ savo iniciatyva griežtai laikėsi jau ir anksčiau, o nuo šiol naudoti tik sertifikuotą šios rūšies aliejų reikalaus ir iš savo partnerių. Ateityje įmonių grupė taip pat ketina apskritai atsisakyti šio aliejaus.

Apie atnaujintą politiką dėl tvaraus palmių aliejaus naudojimo paskelbusios „Lantmännen Unibake“ įmonių grupės dalis yra kepimo įmonių lyderė Suomijoje ir Baltijos šalyse VAASAN Oy, kuriai priklauso „Vilniaus duona“. Nuo šiol visi VAASAN grupei priklausantys duonos gamintojai turės naudoti tik sertifikuotą, atsakingai išgaunamą ir gaminamą RSPO (Apskritojo stalo diskusijos dėl tvaraus palmių aliejaus, Roundtable on Sustainable Palm Oil) standartus atitinkantį palmių aliejų arba šio aliejaus neturinčius ingredientus.

„Norėdami vartotojams pasiūlyti kuo natūralesnius ir sveikesnius gaminius, jau kurį laiką nenaudojame palmių aliejaus ir margarino. Džiaugiamės įmonių grupės sprendimu taikyti tokią politiką visos grupės mastu. Nuo šiol atsižvelgsime į šį kriterijų ir atsirinkdami partnerius. Tokiu būdu sieksime skatinti ir kitus rinkos dalyvius Lietuvoje atkreipti dėmesį į šią aktualią problemą bei prisidėti prie jos sprendimo“, – sako „Vilniaus duonos“ generalinė direktorė Rita Ramanauskienė.

Apie atnaujintą palmių aliejaus naudojimo politiką bei reikalavimus visos VAASAN Oy priklausančios įmonės, tarp jų ir „Vilniaus duona“, informuos savo prekių bei žaliavų tiekėjus. Tiekėjai privalės užtikrinti, kad nuo 2017 m. pradžios jų VAASAN Oy įmonėms parduodami produktai savo sudėtyje turėtų tik RSPO sertifikatą atitinkantį palmių aliejų arba išvis jo neturėtų. 2016 m. pabaigoje RSPO visose grupės įmonėse atliks palmių aliejaus auditą. Sudėtyje radus palmių aliejaus, tiekėjas turės pereiti jo sertifikavimo procesą.

Iš palmių vaisių spaudžiamas aliejus maisto produktų gamyboje plačiai naudojamas visame pasaulyje. Tačiau aplinkos apsaugos organizacijos vis dažniau atkreipia dėmesį į nesertifikuoto palmių aliejaus naudojimo keliamus pavojus. Didžiulę paklausą pasaulyje turintis aliejus dažnai išgaunamas palmių plantacijose Malaizijoje ir Indonezijoje, sukuriamose iškirtus atogrąžų miškus ar nusausinus durpynus. Masinis miškų kirtimas naikina tūkstančių gyvūnų rūšių, pavyzdžiui, orangutangų, buveines ir jų išlikimui kelia didelį pavojų. Tuo tarpu sertifikuoto palmių aliejaus plantacijos yra įrengtos vietose, kurios nuo seno naudojamos žemės ūkiui.

Siekiant kovoti su nesertifikuoto aliejaus problema, 2004 m. įkurta ne pelno siekianti RSPO asociacija, vienijanti alyvpalmių augintojus, aliejaus gamintojus, eksportuotojus, naudotojus, investuotojus ir nevyriausybines organizacijas. 2005 m. RSPO sukūrė darnios aliejaus gavybos standartus ir sertifikavimo sistemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bajoraitis

Bajoraitis portretas
O koks skirtumas sertifikuotas ar ne sertifikuotas palmiu aliejus? Cia Vilniaus Duona jums norejo pasakyti kad jie naudos VEZI SUKELIANCIOS MEDZIAGAS bet tik su sertifikatu

Lilija

Lilija portretas
Kai atsisakys, tada ir pirkinesim.

?

? portretas
O kiek laiko jį naudojote?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių